• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

KRİTİK EŞİK YAKALANDI

“Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için sürekli yatırımı ve üretimi artırarak yoluna devam eden Türkiye'nin en önemli kozu ihracat gücüdür. İhracatçı sayımızı önce 150 bine ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz.”

“12 AYLIK İHRACATIMIZ İLK DEFA 200 MİLYAR DOLAR EŞİĞİNİ AŞTI”

“Geçtiğimiz yıl ihracatta çok iyi bir performans yakalamıştık. Bu yıl çok daha iyi seviyedeyiz. Aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. 12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibarıyla 211 milyar dolarla rekor kırdı. Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52'lik artışı ifade eden 19 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu elde ettik. Eylül ayında da 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyoruz.”

“İHRACATÇILARIMIZIN FİNANSA ERİŞİMİNDE TEMİNAT SORUNU ORTADAN KALKACAK”

“İhracatçılarımızla birlikte yeni kıtalara ve yeni fırsatlara doğru yöneleceğimiz bir döneme gidiyoruz. Bugün burada artan ihracatımızın hızına uygun finansmanı sağlayacak yeni bir mekanizma kurmakta olduğumuz müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kuracağımız ihracatı geliştirme fonuyla sağladığımız diğer desteklere ilave olarak sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi katkılarıyla oluşacak bu fon sayesinde ihracatçılarımızın finansa erişiminde teminat sorunu ortadan kalkacaktır.”

HEDEF İSTANBUL FUAR MERKEZİ

“Bir başka müjde de İstanbul'u ülkemizin kapasitesine uygun bir fuar merkezine kavuşturmak için atacağımız adımdır. Yönetiminde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin de yer alacağı fuar merkezini inşallah en kısa sürede ülkemize kazandıracağız. Sanayi devrimini kaçıran bir ülke olarak küresel siyasi ve ekonomik sistemin yeniden yapılanma sancılarını yaşadığı şu dönemi inşallah en iyi şekilde değerlendireceğiz.”