• DOLAR 32.335
  • EURO 35.159
  • ALTIN 2242.367
  • ...
Bingöl'de mısır üreticileri artan maliyetlerden şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl ovasında üretimi yapılan silajlık mısırın diğer yıllara göre üretimi artarken, bu yıl 120 bin tonluk rekolte bekleniyor.

Artan üretim ve beklenen yüksek rekolteye rağmen mısır çiftçileri artan gübre fiyatının yanında satışını yaptığı Tarım Kredi Kooperatifler Birliği ve kentte faaliyet yürüten süt ürünleri entegre tesislerinin düşük fiyat vermesinden dolayı üretime devam edemeyeceklerini belirtiyor.

 

Bingöl'e bağlı Gövecli köyü Hasar mezrasında çiftçilikle uğraşan Sinan Aris, mısır üretimi yaptığını fakat emeğinin karşılığını alamaması nedeniyle zarara uğradığını dile getirdi.

"Diğer illerde silajlık mısırın tonu 500-600 TL iken Bingöl'de verilen fiyatlar maliyetini çıkarmıyor. Bu da Bingöl çiftçisini zor durumda bırakıyor." diyen Aris, " Yıllardır tarımla uğraşıyorum. Babam ve dedem çiftçi. Çiftçilik, gelenekten gelen bir meslektir. Bingöl'de 2005 yılında ilk mısır ekimine başladık. O günün şartlarında düzgün bir para kazanamadık. Biz bu sene dönüm başı bin 100-bin 200 TL masraf yaparak üretimini yaptık. Geçen sene gübrenin torbası 140 TL'ydi, bu sene 240 TL'dir. Çok yüksek bir fiyata bize mal oluyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle bu seneyi üretim aşamasına zar zor getirebildik. Tarım Kredi Kooperatifler Birliği ve Sütaş ilk başta 350 TL'den alacaklarını fakat daha sonra tekel yaparak bu fiyatı şu an 300 TL'ye düşürdüler. Başka talep olmadığından satış da yapamıyoruz." dedi.

Sinan Aris

Bingöl'de açılan Süt Entegre Tesisinin Bingöl çiftçisini sevindirdiğini fakat beklentileri karşılayamadığını kaydeden Aris, "Ben şu an ektiğim bu on dönüm tarlamda 12 bin TL masraf yaptım ve ürettiğim mısırı satamıyorum. Bunu köye götürüp ancak köyde kullanır ya da köyde talep edene satacağım. Sütaş'ın Bingöl'e gelmesi bizi sevindirdi, tarlalarımızda üretim yapabileceğiz umudu doğdu, fakat beklenildiği gibi çıkmadı. Çiftçiyi destekleyecek adımlar atılmıyor. Tarım Bakanlığının çiftçiyi zor durumda bırakmayacak bir fiyat belirlemeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

Son olarak denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini söyleyen Aris şöyle konuştu:

"Bu sene Bingöl'de mısırda 120 bin ton bir rekolte bekleniyor. Fakat bu şekilde olursa hiç kimse Bingöl'de gelecek sene ekim yapamaz. Bunun olmaması ve çiftçinin üretimine devam edebilmesi için uygun tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerekir. Eğer yeteri destek olursa üretim yapılabilir. Bu topraklar en verimli topraklardır. Buradan yetkililere sesleniyorum, Bingöl çiftçisine sahip çıksınlar, bunu aracılara bırakmasınlar. Üretim yapan üreticinin emeğine sahip çıkılmalı. Bunun için de iyi bir takip yapılmalı, aradaki aracıların verdiği fiyat ve satışa sunduğu fiyatın kontrolü yapılmalıdır." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir