• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
Rahmet Peygamberi İtalya`da Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İTALYA - Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (s.a.s) Nurlu Doğumu münasebeti ile İtalya`nın Como kentinde bir program düzenlendi. Mevlana Kültür Vakfı ile Avrupa Peygamber Sevdalıları ile birlikte organize ettiği Kutlu Doğum programı Samet Okutan`ın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Hadin Kınaş`ın sunumuyla gerçekleşen programa birbirinden farklı renk ve kültürlerden insanlar katılımda bulunarak Peygambere Salat ve Selamda bulundu. Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından Adem Atabey`in Kürtçe dilinde okuduğu Mevlidi Şerifle devam eden program, Vahdet İlahi Grubunun Peygamber`i anlatan birbirinden güzel ilahilerini seslendirmeleriyle devam etti.

Müslümanlar yaşam tarzlarına dikkat etmelidir
Programın açılış konuşması Mevlana Kültür Vakfı gönüllülerinden Yahya Abay tarafından yapıldı. Programa katılım gösteren herkese teşekkürlerini bildiren Abay, Vakfın çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra "Avrupa`da her yıl Peygamberi anan programların artması şüphesiz ki Vahdet`i tesis eden güzel organizelerdir" dedi.

Özellikle Avrupa`da yaşayan insanların yaşam tarz ve şekillerine son derece dikkat etmesi gerektiğine değinen Abay, "Şüphesiz ki Peygamberi anmak, anlamak ve hayat rehberi olarak kabullenmek bizleri kurtuluşa götürecek ve doğru yolu gösterecektir" dedi.

Yahya Abay`ın konuşmasının ardından küçük Muhammed Ey Resul isimli ilahisini seslendirdi.

Milyonlarca Salâvat okundu
Okunan ilahilerin ardından yarım saatlik Namaz arası verilen program Şiir dinletisi ile tekrar başladı. Küçük yaşlardaki Nevin Gültekin "Güzel Peygamberim" adlı şiirini okuması ile tekrar başlayan program Mevlana Vakfı`nın başlattığı salat kampanyası dahilinde okunan salavatların açıklaması ile devam etti. Kampanya dahilinde Como da yaşayan Müslümanların 10 milyon 179 bin salavat, 681 Yasin suresi, 47 hatim, 22 bin ihlas, bin Nas, 11 bin Fatiha, 10 bin Kelime-i Tevhit okudukları duyuruldu.

Hz. Peygamber bir nur ve rehberdir
Yapılan duyurunun ardından mikrofona konuşmacı olarak Molla Abdullvahap geldi. Peygamberin Kutlu Doğumu ve insanlığa getirmiş olduğu evrensel mesajları anlatan Molla Abdullvahap, "Allah`ın Resulü şu an da birçok mekânda bir çok yerde düzenlenen Kutlu Doğum programları ile anılıyor ve onun için milyonlarca salâvatlar okunup hayatı, mesajları ve örnek ahlakı anlatılıyor. Bu gün bizler de burada Peygamberi anmak ve anlamak için bir araya toplanmış bulunuyoruz. Bizler, Peygambere kalplerimizde gönüllerimizde yer açmış ona başımızın üzerinde yer vermişiz" diye konuştu.

Abdullvahap Hoca, "İnsanlık 1400 küsur yıl önce karanlığa gömülmüş ve cahiliye devrinin en karanlık dönemini yaşamıştı. İşte tam da böyle bir dönemde Allah Peygamberini yani Hz. Muhammed`i bir nur ve rehber olarak kâinata gönderiyor." dedi.

"Bu gün bizler o kainatın efendisini örnek ve rehber edinerek onunla yolumuzu aydınlatma gayreti içerisinde olmalıyız" diyerek konuşmasına devam eden Yıldız, "Allah Resulü`nün gelmesiyle birçok sıkıntılı gönül feraha kavuştu şüphesiz ki bizlerde Allah`ın Peygamberini anmak ve anlamakla feraha kavuşur sıkıntılarımızdan kurtulabiliriz.

Emin olalım ki Peygamberimiz, bize bizden daha çok düşkün ve merhametliydi. Mü`minlerin incinmesi sıkıntıya uğramaları onu üzer ve o hiçbir Müslüman`ın zorda kalmasını istemezdi. Ya Resulallah! Bugün yine gel ve bizi kendine ümmet kabul et. Ey bizi görmediği halde sevdiğini söyleyen Nebi, bu gün seni görmedikleri halde âşık olan ve kendine rehber edinen Müminler vardır" şeklinde konuştu.

O bizi bizden daha çok seviyor
Hz. Peygamberin Ümmetine olan sevgisini anlatan Abdulvehap Hoca, "Ey Allah`ın Resulü biz seni görmedik, sana dokunamadık, senin ağzından çıkan o mübarek kelimeleri bizzat dinleyemedik, ama biliyoruz ki sen bizi bizden daha çok seviyorsun. Bu gün seni anmaktan alı koyan bedbahtlar olsa da yine bizler seni anmaktan geri durmayacak ve senin Rehberliğinden yüz çevirmeyeceğiz.

Ellerimizi açıp diyoruz ki; Ey Rabbim, bizler senin Resulünü seviyoruz ve ona tabi olan Mü`minler olarak bu yolda karşımıza çıkarılan her türlü zorluk ve sıkıntıya rağmen Peygamberini anmaktan geri durmuyoruz" dedi.

Hem duygu hem coşku vardı
Yapılan konuşmaların ardından Hz. Peygamber üzerine bestelenen coşkulu ilahilerini seslendiren Vahdet İlahi Grubu, salondaki Peygamber Sevdalılarını da ilahilerin okunmasına eşlik etmelerini istedi. Salondaki katılımcıların İlahilere eşlik etmesi ile coşkulu anlar yaşandı. Programda Mehmet Zeki`nin şiirini okuması ile duygulu anlar yaşanırken kimi Peygamber Sevdalılarının oldukça hüzünlenmeleri dikkatlerden kaçmadı. Okunan şiirin ardından Mevlana Kız İlahi Grubu "Peygamber Sevdalıları" isimli ilahiyi okudular.

İlahilerin seslendirilmesinden sonra sahneye çıkan Mevlana Tiyatro Grubu cahiliye toplumu döneminde kız çocuklarının yaşadıkları zulümleri konu edinen bir gösteri sahnelediler.

Sahnelenen tiyatro gösteriminin ardından okunan ilahiler ve yapılan Vahdet duası ile program sona erdi.
(Yunus Can/Zafer Korkut - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir