• DOLAR 32.542
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2488.988
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımla Adıyaman’daki değişimi gözler önüne serdi. Bakan Varank mesajında “Bölgesel kalkınmaya dönük hamlelerimiz hız kesmiyor. İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Adıyaman’ımızı badem üretim merkezi haline getiriyoruz. E-Ticaret yoluyla ürünler, tek tıkla Türkiye’nin her tarafına ulaşıyor. Adıyaman Bademi, model bahçe gibi 8 projeyle global bir markaya dönüşecek.” ifadelerini kullandı.

TARİHİ MEKANDA BADEM ZİRVESİ

İpekyolu Kalkınma Ajansı, başarılı geçen badem hasadını bir zirve ile taçlandırdı. Hem yüksek kaliteli hem de yüksek rekolte hasat, zirveye katılanları sevindirdi. Bademin sağlıklı yaşama etkilerinin de ele alındığı zirvede badem hasadı da yapıldı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın desteği ve Adıyaman Valiliği’nin koordinasyonunda düzenlenen Badem Zirvesi Kahta’da bulunan Karakuş Tümülüsü yakınlarında gerçekleştirildi. Zirvede Dr. Ender Saraç, ‘Sağlıklı Yaşam ve Güzellik için Badem” semineri verirken “Tarımsal Kalkınmada Kahta Bademinin Önemi”nin tartışıldığı panelin ardından badem hasadına geçildi.

“DÜNYA ŞAMPİYONU YAPACAĞIZ”

Badem Üreticisi Mustafa Şinasi, daha önce yaptıkları kuru tarımda maliyetlerin yüksek olduğunu ifade ederek “İl tarımla, kalkınma ajansı ile görüştük. Bize bademi önerdiler. Kahta olarak komple bademe yöneldik. Adıyaman bademini dünya şampiyonu Türkiye’yi bir numara yapacağız.” dedi.

DÜNYANIN 4’ÜNCÜ BÜYÜK ÜRETİCİSİ

Badem, pastadan şekerlemeye kozmetikten saç bakımına kadar birçok alanda kullanılıyor. Dünyada 2 milyon hektarın üzerinde alanda, 3 milyon 500 bin ton badem üretiliyor. Türkiye, dünya ölçeğinde üretim alanı bakımından 47 bin hektar ile 7’nci, 160 bin ton üretim ile de 4’üncü sırada yer alıyor.