• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran 3 sınır kapısını açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

"Solarvan Doğu Anadolu Yenilenebilir Enerji Fuarı ile İnşaat Yapı ve Belediye Ekipmanları Fuarı" yapılan açılış programı ile kapılarını ziyaretçilere açtı.

Açılış programına Türkiye firmalarının yanı sıra İran'dan da çok sayıda firma ve üst düzey ziyaretçi katıldı. Fuara katılım sağlayan ve açılışta bir konuşma yapan Khoy Milletvekili ve İran-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Adil Necefzade, Razi Sınır Kapısı'nın yaya geçişlerine açıldığı söyledi.

Fuar açılışında konuşan Necefzade, "Maalesef son yıllarda Covid-19 pandemisi nedeniyle iki ülkenin ilişkilerinde bir durgunluk söz konusuydu. Ama çok şükür son toplantıda Türkiye Meclis Başkanı ve İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanlarının yaptığı toplantılara dayanarak bugün Kapıköy, Gürbulak ve Razi sınır kapısının açıldığının müjdesini vermek istiyorum. Bu sınırların açılmasında Sayın AK Parti Van Milletvekili Türkiye İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Nuri Gülaçar, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas’ın da büyük rolü vardır. Bende İran milletvekili olarak kendi ülkemi bu konuya tayin ettim. Dolayısıyla iki ülkenin ticaret hacminin yükselişi ile bu konuları devletleriyle takip etmesini temenni ediyorum. Ayrıca herkesi, iş adamlarını, yatırımcıları İran’ı gezmeye davet ediyorum. Geliş ve gidişlerimiz iki taraftan da devam etsin istiyorum." dedi.

“30 milyar dolarlık ticaret hacmini kurmayı planlıyoruz”

Neçefzade, “Bildiğiniz üzere İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerinin saygı ve izzete dayanmaktadır. İnşallah iki devletimizin ilişkilerinin tüm sahalarda ekonomi, turizm, sosyal ve tüm sahalarda gelişmesini ümit ediyoruz. Cumhurbaşkanlarımızın planladığı 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olmayı planlıyoruz. Günümüzde parlamentolar diplomasisi uluslararası ilişkilerde önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bugün sayın milletvekillerimizin davetiyle İran milletvekilleri olarak Türkiye’ye gelmemiz iki ülkenin ticaret hacmini geliştirmek ve temellerini atmak için büyük bir adım sayılmaktadır. Umarız iki ülkenin hem milletvekilleri hem de halkı el ele verip, tüm bariyerleri kaldırarak büyük bir ticaret hacmine ulaşalım.” şeklinde konuştu.

“ABD ambargosuna asla boyun eğmeyeceğiz”

ABD tarafından yapılan ambargolara karşı Türkiye’nin dik duruş sergilediğini vurgulayan Neçefzade, şunları söyledi:

"Bu konuyu özellikle belirtmek isterim. Son zamanlarda ABD tarafından yapılan yaptırımlara ve ambargolara karşı Türkiye Cumhuriyeti çok dik bir duruş sergilemiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu ambargolara karşı İran’ın yanında durduğundan dolayı İran İslam Cumhuriyeti olarak şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunarım. İran gibi güçlü bir devletin ve Türkiye Cumhuriyeti gibi güçlü bir ülke hiç bir zaman ambargolara karşı boyun eğmeyecektir. Her zaman dik bir duruş sergileyecektir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir