• DOLAR 32.566
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2429.162
  • ...
İdrar kaçıran çocuklar için ne yapılmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AİLEMİZ dergisinin Ağustos yazısı için makale kalem alan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu, idrar kaçıran çocuklar ile ilgili ailelere çözüm önerilerini sıraladı. 

İdrar kaçırma sorununun temel tedavisinin 3 basamaktan oluştuğunu söyleyen Beyoğlu, bu basamakları şöyle sıralıyor; 

1-Sabit uyku saatinin oluşturulması

Uyku saati çocuğun yaşına göre belirlenmektedir ve genel olarak okul öncesi çocukların en geç saat 21:00’de yatırılması, ilkokul çağı çocuklarında en geç 22:00’de uyuması önerilmektedir.  Uyku saatinin belirlenmesi sıvı kısıtlaması uygulamasına başlanması için de bir ön aşamadır.

2. Sıvı Kısıtlanması

Sıvı kısıtlaması uyku saatinden en geç bir saat önce başlamalıdır. Bu amaçla çocuğun su, çay, meyve suyu, süt gibi içeceklerden uzak tutulması istenmektedir. Böylelikle vücut üzerindeki sıvı yükünün arttırılmaması ve böbreklerin idrar oluşturulması için süre kazanılması hedeflenmektedir. 

3. Doğru zamanlarda tuvalete gitme

Temel olarak yatmadan önce ve yattık-tan yaklaşık 1 — 1,5 saat sonra olmak üzere en az iki kez çocuğun uyandırılarak tuvalete götürülmesi prensibine ve mesane içerisinde bulunan idrar yükünün atılması prensibine dayanmaktadır. Böylelikle sabaha kadar sürecek olan uyku sırasında yeterli mesane kapasitesinin oluşturulması hedeflenmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir