• DOLAR 32.488
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2478.96
  • ...

Çölyak hastaları için projelendirilen Kayısı Araştırma Enstitüsü ve DAP ortak iş birliği ile kurulan tesiste, bisküvilerde kayısı çekirdeği ve dut kullanılarak bisküvi üretimi gerçekleştirilecek.

Glüten barındırmayan kayısı çekirdeği unu ve şeker yerine de dut kullanılarak Kayısı Araştırma Enstitüsü Ar-Ge birimi tarafından üretilen bisküviler çölyak hastaları için farklı bir ürün yelpazesi olacak.

Kayısının Malatya için stratejik bir ürün olduğunu belirterek,  Malatya Valisi Aydın Baruş "Malatya’nın tarım topraklarının yüzde 20’si kaysı ağaçları ile kaplı ve Malatya ekonomisi içerisinde kayısı üretimi ve ticareti çok önemli bir role sahip. Tabi kayısı Malatya için çok önemli ama bu kayısı ürününü katma değeri daha yüksek bir hale getirmek, Malatya ekonomisi için daha fazla gelir getiren bir kaynak haline getirmek için çalışmamız gerekiyor. Bugün kuru kayısı ihracatında Malatya’nın yıllık yaklaşık geliri 300 milyon Dolar civarında. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın kaysı ticaretinde çok önemli bir payını Malatya alıyor. Yine kayısının yanında kayısıdan elde edilen diğer ürünlerden olan kayısı çekirdeğinin dünya piyasasına sunulması anlamında da önemli bir payımız var." ifadelerini kullandı

"Dünyada da aynı şekilde Malatya kaysısının katkı maddesi olarak kullanılarak insanların gıda ihtiyaçları karşılanmak üzere değişik ürünlerin piyasaya sunulduğunu görüyoruz." diyen Vali Baruş şöyle devam etti:

Ama bunlar maalesef Malatya’nın markası değil. Onun için ilimizde lisanslı depo kurulması kayısının sağlıklı koşullarda muhafaza edilmesi açısında çok önemliydi. Yine kayısının gerekli değeri bulması açısından da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin destekleme kapsamına alınması çok önemli bir adımdı ki bunun etkilerini piyasada görüyoruz. Bu yıl destek alımına ihtiyaç kalmadı gibi bir şey çünkü kuru kayısının fiyatı gerçekten hak ettiği değere doğru gidiyor. Bu anlamda vermiş oldukları destekler için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğümüze, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğümüze ve bilhassa Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyoruz.

Kurulan lisanslı depoların Malatya için çok önemli olduğunu belirten Vali Baruş, "Sadece kuru kayısının sağlıklı koşullarda muhafazasının sağlanması açısından değil aynı zamanda alternatif kayısı ürünlerinin piyasaya sunulması açısından Ar-Ge biriminin orada kurulması ve bunların ticari olarak piyasaya sunulması anlamında bir merkez olacak orası. Bu merkezin Kayısı Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışması çok önemli. Çünkü Kayısı Araştırma Enstitüsünde değerli arkadaşlarımız, akademik personelimiz güzel çalışmalar yapıyorlar ki bugün tattığımız ve insanların istifadesine sunulacak olan kayısı çekirdeğinden ve dut kurusundan üretilmiş olan glütensiz bisküvi bu ürünlerden birisi. Bir de burada üretilen ürünlerin Malatya’nın markası olarak dünya piyasasına sunulması anlamında da Sanayicilerimizle birlikte çalışılması çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Programda açılış konuşması yapan Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, "Enstitümüz 1937 yılındaki kuruluşundan bugüne kadar birçok gelişmeye ve çalışmaya ev sahipliği yaptı. Öncelikle fidan üretim merkezi olarak kurulan enstitümüz, seleksiyonla elde ettiği bugün hepimizin çok rahatlıkla söylediği Malatya ticaret hacmini yılda 300 milyon dolar gelir getiren Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu gibi çeşitleri tescil ettiren ve çiftçimizle buluşturan bir enstitüye sahibiz. Tesisimiz özellikle son dört yılda katma değerli ürünlere daha da ağırlık vermek suretiyle bunun yanında diğer meyve türündeki çalışmalara da hız vererek çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Kaysıyı çeşitli alanlarda kullanılmak üzere her geçen gün daha çeşitlendirdiklerine değinen Erdoğan, "Son dört yılda ortaya koyduğumuz bir hedef vardı. Yetiştiricilik konusunda çiftçilerimizin eksikliklerini gidermek maksadıyla yetiştiriciliğe modern üretimi katmak adına bodur ve yarı bodur yetiştiriciliği bu anlamda iki tane projemiz şu anda yürümekte. Çölyak hastalarımız için kurduğumuz tesiste kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden bisküvi üretimini gerçekleştireceğiz. Katma değerli ürünlere baktığımızda son yıllarda kayısı çekirdeği kahvesi üretimini yaptık ve patentini aldık. Yine sürülebilir kayısı ezmesi, kayısı sirkesi, kayısı çekirdeğinden süt ve vegan içeceği olarak kayısı çekirdeği sütü, reçel, glütensiz bisküvi üretimi gibi ürünlerle bayrağı ileriye taşımak adına birçok projeyi hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)