• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yaralı Arkadaşlarını Korumaları, Tutuklanma Sebebi Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesinde Bilge Gençlik Kulübü tarafından organize edilen "Özgürlük ve Kurtuluş Rehberi, Tevhid Öğretmeni Hz. Muhammed (sav)" konulu konferansın afişini ve el broşürlerini dağıtan Bilge Gençlik Kulübü üyesi öğrencilere PKK/BDP`li öğrenci kılıklı zevatlar tarafından saldırı gerçekleşmiş ve Dicle Üniversitesinde olaylar 3 sürmüştü.
 
Çıkan olaylar da Bilge Gençlik Kulübü üye ve gönüllülerinden 20 kişi kendilerine saldıran PKK/BDP`li öğrenci kılıklı zevatlar karşısında savunma yaptıkları için gözaltına alındı.
 
Gözaltına alınan 20 inançlı gencin avukatı Abdulgani Orhan, "3 müvekkilinin tutuklanma sebebinin yaralı arkadaşlarına yardım etmek olduğunu söyledi.
 
Polis işlemleri ağırdan aldı
Gözaltına alınan öğrencilerin ifade işlemlerinin ağırdan alındığının dile getiren Orhan, " İlk gün 5kişinin ifadesi, ikinci gün 4 kişinin sonraki gün ise 11 kişinin ifadesi alındı. Böylece 3 gün içinde müvekkillerimden 20 kişinin ifadesi alındı. İfadesi alınan müvekkillerimden ilkin 5 kişi, aynı akşam 6 kişi savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı" dedi.
 
Yaralıyı tedavi ettiği için tutuklandı
9 müvekkilinin ifadesinin ardından 4`ünün tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiklerini söyleyen Orhan, " Tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen müvekkillerimin suçu, Muhlis Bayancuk, Mahmut Durmaz ve diğer yaralı arkadaşlarını alıp ağaçların altına götürmek, yaralarına müdahale etmek ve yerde bulunan sopaları alıp 30-35 kişi olduğu tahmin edilen saldırganlara karşı arkadaşlarını korumaktır. Yaralılar ile saldırganlar arasına set çekip yaralıların daha fazla zarar görmelerine engel oluyorlar. Maalesef saldırganlar ile yerde kanlar içinde bulunup kendilerini savunamayacak durumda olan arkadaşlarına bir nevi set olan müvekkillerimin yaptığı bu insani davranış onların tutuklanmaları için sebep teşkil etti" şeklinde ifade etti.
 
Ellerinde sopa olduğu için tutuklandılar
Tutuklanan müvekkillerinden 2`sinin suçunun saldırgan grup ile yaralılar arasında set kurmak olduğunu, bir müvekkilinin ise bıçakla ölümcül darbe alan arkadaşlarına ilk yardım yapmak istemesi olduğunu belirten Orhan, " Karşı grubun `bize saldırdılar` dediği kişilerin arasında müvekkillerimin isimleri bile yok. Sadece polisin elinde bu üç müvekkilimin elleri havada sopayla karşı tarafı durdurmaya çalışırken ki görüntüleri var. Müvekkillerimde ifadelerinde, amacımız yaralı arkadaşlarımızı korumaktı, başka bir niyetimiz yoktu, dedikleri için tutuklandılar" dedi.
 
İlahiyat öğrencisi kurban mı seçilmek istendi?
Mahkemeye sevk edilip serbest bırakılan müvekkilinin ilahiyat öğrencisi olduğunu belirten Orhan, " Karşı taraf ısrarla bize ilahiyatçılar saldırdı dedikleri için müvekkilim tutuluyordu. Bizde de müvekkilimin bu sözlerden dolayı kurban seçildiği izlenimi doğdu. Müvekkilimizin suçunun olmadığını ve bizde oluşan izlenimi ısrarla hâkime anlatmaya çalıştık, neticede müvekkilimi serbest bırakmaya karar verdiler" şeklinde konuştu.
 
Tutuklular cezaevine konuldu
Tutuklanan 3 müvekkilinin (B.F, M.E.Ö ve L.S) Diyarbakır D tipi cezaevine konulduklarını söyleyen Orhan, " Müvekkillerimin serbest bırakılması için itiraz dilekçesinde bulunacağız, müvekkillerim hakkında hiçbir delil söz konusu değildir. Bundan dolayı itirazlarımız sonucu serbest bırakılacaklarını tahmin ediyoruz" ifade etti.
 
Ellerinde sopalar olan Düö Der üyeleri neden serbest bırakıldı?
Düö Der üyelerinden 42 kişi hakkında işlem yapıldığını ve 16`sının emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını belirten Orhan, " 14 kişi mahkemeye sevk edilip serbest bırakıldı. Kalan 12 kişiden 6 sı tutuklanma istemiyle mahkemeye çıkarılmış bu 6 kişiden 5 i tutuklanıp cezaevine gönderilmiştir. Tutuklanan 5 şahsında bıçaklamaya net olarak karıştıkları kamera kayıtlarıyla tespit edilmiş olup yaralı müvekkillerim tarafından da onaylanmıştır. Bunun dışında elinde taş, sopa olan ve yasadışı örgüt elemanı olduğunu görüntülerle söyleyen ve birçok öğrenciyi de darp ettiklerini itiraf ettikleri halde maalesef serbest bırakıldılar. Ama müvekkillerim ise hiç kimseyi darp etmedikleri halde gösteri kanununa muhalefet ettikleri gerekçesiyle tutuklandılar" dedi.
 
Orhan son olarak, suçluların cezalandırılıp mazlumlarında aklanması temennisinde bulundu. (Mehmet Furkan, M.Sait Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir