• DOLAR 32.526
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2490.885
  • ...
  El-Monitor; Ortadoğu’ya Yeni İslamcı Parti  : HÜDA-PAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Analiz- AFP muhabiri olan Sibel Utku Bila tarafından derlenen röportajda HÜDA-Par başkanı Hüseyin Yılmaz ve Siyasi/ Dışişleri Başkan yardımcısı Bahattin Temel ile görüşme yapıldı.

‘İslamcı Hareketin Türkiye’de Rol Arayışı’ başlığıyla okuyucularla paylaşılan röportajda Kürdistan’da İslami Hareketin yükselişi ve siyasi temsiliyete yansıması olarak HÜDA-PAR işlendi.

Pkk-Hizbullah arasında resmi bir ateşkesin olmadığını da söyleyen  muhabir Hizbullah Cemaatinin Güneydoğuda barışçıl ve hizmet esaslı çalışmalarla daha da büyüdüğünü ifade etti.Site  ileride PKK-Hizbullah arasında ‘tatlı’ bir rekabetin de olacağını ileri sürdü.

Bu yarışmanın/çekişmenin ileride siyasi/politik olarak devam edeceğini ve seçimlere yansıyacağını belirtti. Hür Dava Partisi`nin , Türkiye’de özelde ise Kürdistan toplumunda heyacan ve hareketlilik getirdiğini savundu.

Hür Dava Partisinin kuruluş aşamasında Ortadoğu’daki dinamik güçler olan HAMAS ve Müslüman Kardeşler’den tecrübe ve tavsiye aldığını da ifade etti.

BDP’nin düzenlediği Newroz Programına niçin katılmadınız sorusuna ‘BDP siyasi şova’ dönüştürdüğü için ve erkek-kadının içiçe olması diye cevap veren HÜDA-PAR yetkililerini neşeli ve cana yakın bulan muhabir , kadınlarla el sıkışılmadığını özellikle belirtiyor.

Türkiye’de İslami kesimin oylarına talipli olduklarını belirten parti yetkilileri AKP iktidarındaki ekonomik başarılarını takdir ettiğini ama sosyal dejenerasyon olgusunda ise ‘cılız’ kaldığını ifade ediyor.
 
Buna karşın AKP milletvekilleri tarafından geçen sene hazırlanan `Hizbullah Raporu` iktidardaki partiyi çok ciddi anlamda endişeye sevk ettiğini de söyleyen muhabir , HÜDA-PAR`ın  artık ciddiye alınması gereken `üçüncü` güç olduğunu yazdı.

Kürdlerin İnsani haklarını almada İslamcı Partinin ilk defa sesini yükseltiğini söyleyen muhabir AKP ve BDP’nin zorlanacağını da ifade etti.

Kürdlerin her türlü hak talebini Ankara’ya taşıyacağını belirde HÜDA-Par , politikanın yeniden ve esalı olarak değiştirilmesi gerektiğini ve sistemin yeniden düzenlenmesini gerektiğini ifade ediyor.

Hükümete Pkk ile silahsızlandırma alanında her türlü desteği verdiklerini belirten Hüseyin Yılmaz , Kürdlerin Hakları konusunda ise yalnızca BDP/PKK ile konuşulmasını ise kabul etmedikleri bir husus olarak , ciddi bir problemin olduğunu ifade ediyor.

Kürdlerin siyasi/politik temsiliyeti  olarak yalnızca Akp ve Bdp’den ibaret olmadığını söyleyen Yılmaz , masada dindar Kürdlerinde bulunmasını gerektiğini ifade etti.

PKK ile müzakere yapılırken Hizbullah’ın da masada yer almasının doğal olduğunu ifade eden Yılmaz , şiddeti reddeden ve sivil etkinliklerle halka ulaşan Hizbullah’ın sürece dahil olmaması halinde eksik kalacağını da ayrıca belirtti.

Hizbullah ile Pkk arasında geçmişte gerginlikler/sürtüşmeler yaşandığını söyleyen muhabir , Devletin geçmişte çok basit gerekçelerle Müslüman insanları cezaevinde tutuğunu , kendisi HÜDA-PAR Siyasi İşler ve Dış Politika başkan yardımcısı Bahattin Temel olarak da 10 sene cezaevinde kaldığını belirtti.

Hizbullah’ın toplumun gerçeği olduğu gibi PKK’nin de toplumun gerçeği olduğunu söyleyen Temel , birbirilerine karşı hoşgörüye dayalı anlayışta olmak zorunda olduklarını da ifade etti.

BDP ile bir sorunlarının olmadığını ifade eden Hüseyin Yılmaz , hatta açılışta bize çiçek dahi gönderdiklerini söyledi.

El Monitor muhabiri aynı zamanda BDP’li yönetici Mehmet Emin Yılmaz ile görüştü. Hüda-Par ile ilgili olarak siyasi rekabetin Kürdlere yarayacağını ifade eden Emin Yılmaz legal olarak çeşitlilik topumumuza faydalı olacaktır dedi.

Son olarak HÜDA-PAR Genel Başkanı`nın ileride yerel idarelerden başlayarak yönetime talip olacağını ve ‘planlarının kısa değil uzun vadede’ uygulayacağını belirten muhabir , Hizbullah ile Hüda-Par arasındaki iişki bugün binlerce sivil toplum örgütü , medya ve Tv’ler aracılığıyla sağlandığını ve bunun Bdp/Pkk ile benzer olduğunu söyledi.
 (çeviri-Emrullah Altuntop)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir