• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Mali: Rusya cihat yanlısı gruplara karşı savaş için devreye giriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mali'de yapılan darbenin ardından göreve gelen askeri cuntanın, güvenlik hizmeti alımı için Rus Wagner ile anlaşmaya yakın olduğu öne sürüldü. Mali'den askerlerini kademeli olarak çekme planı hazırlayan Fransa'nın ise anlaşmayı engellemeye çalıştığı kaydedildi.

Reuters haber ajansının yedi diplomatik ve güvenlik kaynağına dayandırdığı habere göre, Rus Wagner Grubu'nun ülkeye asker göndermesi için Malili askeri cunta ile Rus yetkililer arasında anlaşma yapılması ihtimali yüksek.

Diplomatik kaynaklar, Paris'in Rus Wagner Grubu'nun Mali'ye gelmemesi için elinden geleni yapmayı çalıştığını ifade etti.

Batı Afrika'yı takip eden Avrupalı bir kaynak ve bölgedeki bir güvenlik kaynağı, Mali'ye en az 1000 paralı askerin gelebileceğini söyledi. Diğer iki kaynak, sayının daha düşük olduğunu belirtti.

Dört farklı kaynak da, Wagner'e hizmetleri için ayda yaklaşık 6 milyar CFA frangı (10.8 milyon dolar) ödeneceğini söyledi.

Bölgede çalışan bir güvenlik kaynağı, paralı askerlerin Mali ordusunu eğiteceğini ve üst düzey yetkililere koruma sağlayacağını söyledi.

Wagner grubuyla bağları olan onlarca kişi daha önce Reuters'e yaptığı açıklamada, Rus paralı askerlerin, Ukrayna, Libya ve Suriye'de Kremlin adına gizli savaş misyonları yürüttüğünü söylemişti.

Kaynak: Euronews - Mepa news

Bu haberler de ilginizi çekebilir