• DOLAR 32.507
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2430.558
  • ...

​Ülkede hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlendiği belirtilen yazılı açıklamada, Batman’da da anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğuna vurgu yapıldı.

Anız yangınlarında toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile minerallerin zarar gördüğü ifade edilen açıklamada, yangının beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olduğu kaydedildi.

“Anız yangını insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor”

“Bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Günümüzde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemli unsurlarından biri de anız yangınlarıdır. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül, karbonmonoksit vb. gibi zehirli dumanlar; soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca telefon ve elektrikler direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir.”

“Anız yakarak yok edilen her canlının Allah katında hesabının sorulacağı unutulmamalı”

Tüm bunlarla birlikte anız yakmanın dinde de yeri olmadığı belirtilen açıklamada, “Cenab-ı Allah insanlara, hayvanlara, çevreye ve tabiata zarar veren her fiili ve eylemi haram kılmıştır. Anız yakarak yok edilen her canlının, Allah katında hesabının sorulacağının unutulmaması gerekir. Allah'ın kesin olarak yasakladığı bazı kötülükler vardır ki, zararları sınırlı değil ve fazlasıyladır. İnsana, çeşitli canlı varlıklara ve çevreye sirayet etmektedir. Bu kötülüklerden biri de anız yakmaktır.” ifadelerine yer verildi.

“Anız yakanlara idari para cezası uygulanacak”

Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da ürün hasadından sonra çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için anız yakılmasının yasaklandığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu yasağa uymayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakanlara 2021 yılında her dekar için 80.39 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılarak uygulanır.”(İLKHA)