• DOLAR 32.443
  • EURO 35.32
  • ALTIN 2326.446
  • ...
Kur'an-ı Kerim Hafızlık Yarışması finali Diyarbakır'da yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'nin farklı illerinden final yarışmasına katılan 9 hafız, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi tarihi Ulu Camii'nde düzenlenen yarışmada Kur'an-ı Kerim okudu.

Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz başkanlığında oluşan jüri, hafızların her birine farklı ayet aralıklarından okumaları için soru yönlendirdi.

Yarışma sonrası jüri üyelerinin istişareleri sonrası katılımcı hafızlardan dereceye giren ilk 3 kişinin isimleri açıklandı.

Yarışmayı kazanan ilk 3 kişinin isimleri Mushaflar İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şenlik tarafından açıklandı. Yarışmaya Uşak'tan katılan Selami Çeviren birinci, Niğde'den katılan Osman Yılmaz ikinci ve Van'dan katılan Fatih Can üçüncü seçildi.

Selami Çeviren

"Kur'an-ı Kerim, 23 yılda cahiliye toplumunu medeniyet inşa eden bir devlete dönüştürdü"

Törende bir konuşma yapan Erbaş, Kur'an'ın insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak için bir kılavuz olduğuna dikkati çekerek, "Bundan yaklaşık 14 asır önce ahlaki erdemlerden uzaklaşan güçlünün zayıfı ezdiği, merhametin kaybolduğu bir cahiliye toplumunun varlığını hepimiz biliyoruz. Allah, o toplumun içinden seçtiği o elçiye son kitabı göndermesiyle dünyanın en güzel toplumunun inşa edildiğini de biliyoruz. Yesrib'i nurlu şehir anlamına gelen Medine-i Münevvere'ye Allah Resulü efendimiz Kur'an-ı Kerim ile dönüştürdü." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

Erbaş, "Rabbimiz, 'İnsanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için onu sana indirdik' buyurarak bu hakikati bütün insanlığın bilmesini istiyor. İşte bu şekilde 23 yıl gibi kısa bir zamanda cahiliye toplumundan büyük bir devlet, hukuk ve medeniyet inşa eden dönüşüm Kur'an-ı Kerim sayesinde yaşanmıştır. O toplumu değiştiren en temel unsur Kur'an-ı Kerim ve onu terbiye eden Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselamdır." ifadelerini kullandı.

"Bu kitabı dikkate almayan topluluklar nice talihsizliklere duçar olmuşlardır"

Allah Resulü'nün Veda Haccı'ndaki hadisini hatırlatan Erbaş, 'Size iki şey bırakıyorum, bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız; bunlardan biri Allah'ın kelamı, bir diğeri de Resulü'nün sünneti'. Kur'an, insanı ve inanan toplulukları yücelten bir kitaptır. Allah, nice kavim ve milletleri bu kitapla yüceltmiştir. Bu kitabı dikkate almayan, onun hayat veren ilkelerine tavır alan topluluklar da nice talihsizliklere duçar olmuşlardır." şeklinde konuştu.

İnsanların Kur'an'a karşı 5 büyük sorumluluğunun olduğunu belirten Erbaş, "Eğer biz bu sorumluluklarımızı hakkıyla ifa dersek Kur'an-ı Kerim bize dünyada izzet, itibar ve kudret kazandıracak, ahirette de bizi bahtiyar olanlardan kılacaktır. Bunlardan birincisi Kur'an'a hakkı ile iman etmek, ikincisi onu en güzel şekilde okumayı öğrenmek ve her daim okumak. Üçüncüsü Kur'an-ı Kerim'in hayat veren ilke ve mesajlarını en doğru şekilde anlamak. Dördüncüsü onu bir hayat kitabı haline getirmek, yaşamak ve davranışlarımıza ölçü yapmak. Beşincisi ise onun merhamet, adalet ve ahlak yüklü hayat teklifini bütün dünyaya sunmaktır." dedi.

"Onu en içten okuyup yaşayanlar, ilkelerine sıkı şekilde sarılanlar en bahtiyar kimseler olacaklar"

Yarışmaya katılan hafızlara teşekkürlerini ileten Erbaş, "Önemli bir gayretin neticesinde bu başarıyı kazandıkları için Cenab-ı Allah kendilerinden razı olsun. Ancak şu önemli hususu hatırlatmamız lazım. Kur'an-ı Kerim'i okuma, ezberleme, anlama, yaşama çabasının ve yarışmasının kaybedeni yoktur. Herkes inancı, samimiyeti ve niyetine göre kazanmıştır. Kur'an-ı Kerim konusunda en kazançlı olan ise ahirette belli olacaktır. Onu en içten okuyan, en iyi yaşayan, ilkelerine en sıkı bir şekilde sarılan en bahtiyar kimseler olacaklardır inşallah." ifadelerini kullandı.

Tören, ödüllerin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir