• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
8 ayda 1000'den fazla çocuk kaçırıldı! Nijerya'da çocuklar neden hedefte?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER- Ülkede 2015-2016 yılları arasında 3 bin 909 çocuğun katledildiği düşünülüyor. Katsina, Zamfara, Borno, Niger gibi ülkenin birçok eyaleti baskın ve kaçırma haberleriyle sarsılıyor.


Peki en az 618 okulun baskınlar sebebiyle eğitime ara vermek zorunda kaldığı ülkede çocuklar neden silahlı grupların hedefi haline geldi?


Daha önce Nijerya halkının söz konusu kaçırma eylemlerinden göçebe Fulanileri sorumlu tuttuğu ancak saldırıların arkasında onların olmadığının anlaşıldığı aktarılmıştı.


Ülkedeki silahlı baskın ve kaçırma eylemleri çoğunlukla silahlı örgüt Boko Haram tarafından gerçekleştiriliyor.2000'li yılların başından beri bölgede varlık gösteren Boko Haram'ın 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişinin öldüğü düşünülüyor. SITE tarafından yayınlanan bir ses kaydında, Boko Haram örgütünün haziran ayında öldüğü söylenen Ebu Bekir Şekau olduğu iddia edilen bir kişinin IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'e bağlılığını açıkladığı iddia edilmişti.


Peki Maiduguri’de okul inşa ettiren Muhammed Yusuf’un kurucusu olduğu Boko Haram neden okulları hedef alarak çocukları kaçırıyor?


Hausa dilinde “Latin alfabesi haram”, “Batılı eğitim haram” anlamını taşıyan ‘Boko Haram’a göre Batılı eğitim sistemi en büyük tehlike. Batılı eğitim veren kurumlar örgüte göre batılı kültürün yayılmasının da en önemli sebebi. Bu yüzden de batılı eğitim veren okullara yönelik saldırılarla batıya ve ülke yönetimine mesaj verilmek isteniyor. Aynı zamanda ailelerin saldırılardan çekinerek çocuklarını okula göndermekten vazgeçmeleri hedefleniyor.


Diğer bir neden ise pazarlık ve fidye. Çocukları kaçırarak uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefleyen silahlı gruplar bunu hükümet ile pazarlıkta koz olarak kullanıyor. Bu doğrultuda tutuklu üyelerin serbest bırakılması, operasyonların durdurulması gibi şartlar öne sürülüyor. Aynı zamanda çocukların serbest bırakılması karşılığında istenilen yüksek fidyelerle silah tedarikinin sağlanması hedefleniyor. Hükümet fidyeyi ödemese de ailelerin ödemeye çalıştığı biliniyor. Baskınlara göz yuman bazı devlet görevlilerinin de bu fidyelerden pay aldığı iddia ediliyor. Sadece silahlı örgütlerin değil, bazı çetelerin de ödenen fidye sebebiyle çocuk kaçırmayı bir gelir kapısı olarak benimsediği görülüyor.


Aynı zamanda serbest bırakılmayan kız çocuklarının evlendirildiği, erkek çocuklarının ise silah altına alınarak savaştırıldığı biliniyor. Çocuklar operasyonlara karşı aynı zamanda bir kalkan olarak kullanılıyor. Bu tür eylemler örgütlerin isimlerini uluslararası sahada duyurmasının da bir yolu olarak görülüyor. 

 


Gerekçesi her ne olursa olsun Nijerya’da en büyük hedef çocuklar. Çocuklar üzerinden gelir elde etmeye çalışan yada propaganda yapmak isteyen örgüt ve çeteler okulları hedef almaya devam ediyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir