• DOLAR 32.542
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2434.24
  • ...

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede fiyat artışlarına ilişkin ağustos ayı nihai verilerini açıkladı.

Buna göre, temmuzda yüzde 6,5 olan yıllık enflasyon, ağustosta 6,7’ye çıkarak Ağustos 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ülkede gıda fiyatlarındaki artışın, ağustosta yıllık yüzde 7,7 olması dikkati çekerken, şeker fiyatlarında yüzde 38,2, ayçiçek yağında yüzde 27,3, yumurtada yüzde 15,4’lük artış yaşandı.

Geçtiğimiz ayı istatistiklerine göre Rusya’da art arda ikinci ay gıda dışı ürünleri fiyatlarının gıda fiyatlarından daha fazla arttığı da belirlenirken, Rosstat verilerine göre ağustos ayında alkollü içecek dahil olmak üzere gıda ürünlerinin fiyatı geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 7,7 (alkolsüz gıdada artış yüzde 8,5) artarken, gıda dışı ürünlerde artış ise yıllık yüzde 7,9 oldu.

Ağustos ayında fiyatları en az artan kalem ise yüzde 3,8 ile hizmet sektörü olarak kaydedildi.

Yakın zamanda salgında yükselen ayçiçek yağı fiyatlarını durdurmak için Rusya hükümeti tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamasının 30 Eylül 2021 itibariyle sona ereceği açıklanmıştı.

1 Ekim’den itibaren Rusya’daki üreticiler ve perakende zincirleri, bitkisel yağının litre başına toptan fiyatlarını 95 ruble, perakende fiyatlarını ise 110 ruble seviyesinde tutma zorunluluğu son bulurken, yine de fiyatları dengede tutmak isteyen hükümet, ayçiçek yağı ihracatı üzerinde ihracat vergisi uygulaması başlatarak piyasadaki keskin fiyat artışlarının önüne geçmeyi umuyor.

Kaynak: gaztemru