• DOLAR 32.511
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2491.199
  • ...
STK`lar Sağduyu Çağrısı Yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi`nde PKK/BDP`li yetkililerin kışkırttığı olaylarla ilgili olarak bir basın açıklaması düzenleyen Diyarbakır (Amed)`daki 49 STK, bölgede onlarca yıldır resmi ideoloji tarafından yapılan baskı ve zulümlerin, halkı birbirine kırdıran ve onları ötekileştiren despot uygulamaların, yakın zamana kadar süre geldiğine dikkat çekti. Basın açıklamasında Müslüman Kürt halkının kardeşçe yaşamasını hazmedemeyen çeşitli mihrakların oyunlarına gelinmemesi uyarısı yapıldı.
 
`Ulus devlet sürecinde mütedeyyin kesimler daha fazla baskıya maruz kaldı`
Sivil Toplum Kuruluşları adına basın açıklamasını okuyan İbrahim Gökdemir, Ulus devlet sürecinde sistemin Kürt halkına karşı uyguladığı inkâr ve asimilasyon süreci ile birlikte özellikle mütedeyyin kesimlerin daha fazla baskıya maruz kaldığını söyledi.
 
`Çatışma ve şiddeti doğuran olaylar gelecek için atılmış tehlikeli bir adımdır`
PKK/ BDP`li provkokatörlerinin Dicle Üniversitesinde çıkardığı olaylara değinen Gökdemir, "Süreç ile birlikte silahların bırakılıp, müzakere ortamına geçildiği bu günlerde, Dicle Üniversitesi öğrencileri arasında meydana gelen ve süreci baltalamaya yönelik olarak çatışmayı ve şiddeti doğuran bu olayları geleceğimiz için atılmış tehlikeli bir adım olarak görüyoruz" dedi.
 
`Müslüman Kürt halkının kardeşçe yaşamasını hazmedemeyen mihraklar vardır`
Dicle üniversitesinde son birkaç gündür yaşanan olayların, bölge için yeni bir provokasyonun fitilinin ateşlendiğini ifade eden Gökdemir basın açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bunun önüne geçilmezse bölgemizi kasıp kavuracak bir fitne ateşinin körüklenmesine sebebiyet verecektir. Bölgemizde yaşayan her kesimi olumsuz şekilde etkileyecek, barış ve huzur ortamını dinamitleyecektir. Bunun en büyük zararını da geçmişte yaşadığımız gibi bölge halkı olarak bizler çekeceğiz. Bölgemizde barış rüzgârlarını esmesine tahammül edemeyen, Müslüman Kürt halkının kardeşçe yaşamasını hazmedemeyen çeşitli mihrakların oyunlarına gelinmemelidir"
 
`Sosyalist ve Türk Ergenekoncularının tahriklerine kapılıyorlar`
Gökdemir, Üniversite gençliğini ileri sürüp ortamı terörize eden, Sosyalist ve Türk Ergenekoncuların sinsi planlarına ve tahriklerine kapılanların barış ortamına en fazla darbeyi vuranlar olarak adres gösterdi.
 
Gökdemir, Üniversitelerin; bilimin, kültürün, özgürlüğün ve hoşgörünün merkezi konumunda olması gerekirken, Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneğinin Üniversitede Bilge Öğrenci Kulübü üyelerinin Peygamberimizin Kutlu Doğum etkinliklerine izin vermeyip kaba ve şiddetle engellemeye çalışmasını ise kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizdi.
 
"Bu cenah kendinden başka kimsenin özgür iradesini tanımıyor`
Bu cenahın kendinden başka kimsenin özgür iradesiyle hareket etmesine müsaade etmediğini, halkı tek tipleştirme huyundan vazgeçmediğine vurgu yaparak, "Bu topraklarda yıllarca devletin yaşattığı otoriter baskıcı uygulamaları şimdi de bir grubun yaşatmaya/sürdürmeye çalışması asla kabul edilemez. Bilinmelidir ki bu tür baskı ve şiddet uygulamaları kavga ve çatışmaları kaçınılmaz kılmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
`Müslüman Kürt halkının kimliği İslam ile özdeşleşmiştir`
Kendi inanç değerlerinden bihaber gençliğin, İslam`ın yüce değerlerine hakaret etmesini ve saldırmasını gaflet ve ihanet olarak nitelendiren Gökdemir, "Halkı inanç değerlerinden uzaklaştıran ve halkın inançları ile mücadele eden hangi siyasi ideoloji olursa olsun Müslüman halkımız nezdinde daima kaybeden taraf olacaktır. Müslüman Kürt halkı tarihi süreç içerisinde İslam`a bağlılığı ile ün salmıştır. Müslüman Kürt halkının kimliği İslam ile özdeşleşmiştir. Tüm Müslümanların ve yeryüzündeki insanların kurtuluş vesilesi Yüce Peygamberimizin anılmasına tahammülsüzlük, insanlık âlemine, İslam`a ve tüm Müslümanlara karşı yapılmış bir saygısızlık olarak görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
`Yapılmak istenen değer asimilasyonuna asla müsaade etmeyeceğiz`
İslam`ın ve Müslümanların kutsal değerlerine `Kahrolsun Şeriat` sloganları ile İslam`a hakaret eden, haddini bilmeyen kişi ve kesimleri nefretle kınadıklarını ve lanetlediklerini belirten Gökdemir, bu tür olaylarla amaçlanmak istenen ideolojik dayatmalar ve yapılmak istenen değer asimilasyonuna, hassasiyet sahibi dindar kesimin asla müsaade etmeyeceği uyarısında bulundu.
 
`Bölge Milletvekilleri tarafgir tutum takınma pozisyonuna girmemeli` Özelikle bölge halkının bu topraklar üzerinde yeterince baskı ve şiddet gördüğünü hatırlatan Gökdemir, "Diyarbakır halkı da bölge halkı da Türkiye halkı da artık çatışmalardan yorulmuş, bıkmış ve usanmıştır. Bu halk artık huzur ve sükûnet ortamı istemektedir. Unutulmamalıdır ki özellikle bu süreçte atılacak her yanlış adımın büyük kayıpları ve menfi etkileri olacaktır. Bizler duyarlı 49 Sivil Toplum Kuruluşların temsilcileri olarak; yeniden bir çatışma ve şiddet ortamına sürükleyecek bu adımlardan fazlasıyla kaygı duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bölge Milletvekillerinin tarafgir tutum takınma pozisyonuna girmemelerini, olayın siyasi tarafları olan BDP ve Hüda Par yetkililerini akli selim ile sükûnete davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
Gökdemir, gençliğin üzerinde etkili olan tüm resmi ve sivil kuruluşları gençleri sakinleştirecek, muhtemel yeni olayları önleyecek önlemler almaya da davet ederek, "Yaralanmalara neden olan saldırıları ve olayları büyütmek isteyen kışkırtıcı söylem ve davranışları kınıyoruz. Olayda yaralanan öğrencilerimize Yüce Allah`tan şifa diliyoruz" şeklinde açıklamaları kaydetti.


49 STK adına Açıklamayı Destekleyen 49 Sivil Toplum Kuruluşu
Anadolu Gençlik Derneği, Ay-Der, Bayındır Memur SEN, Bem-Bir SEN, Birlik Haber SEN, Büro Memur SEN, Camii Derneği, Çarıklı Derneği, Dider, Dem Derneği, Dicle Fırat Grubu, Din-Bir SEN, Diyanet SEN, Diyarbakır İnsani Yardım Derneği, Eğitim-Bir SEN, Enerji-Bir SEN, Gönül Köprüsü, Hayat Der.,Hizmet Derneği, Hür Der, Islah-Der, İhvan Der, İkra Eğitim Der, İlim Der, İlim Yayma Cemiyeti, İlmi-Der, İmam Hatip Yrd.ve Day. Derneği, İmam Hatipliler Der. İnsan ve Erdem Hareketi, Köy-Der, Kültür Memur SEN, Memur-Sen, Öğ-Der, Özgür-Der, Özgür Eğitim SEN, Sahabe- Der, Sağlık SEN, Sek-der, Ş.Ali Haydar Bengi Klt.Der. Şafak Der, Şefkat Der, Şura Der, Toç Bir SEN, Ulaştırma Memur SEN, Yeni İhya Der, Yetim Der, Yusufi Der, Din-Bir-Der, Cansuyu Der (Osman İçli-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir