• DOLAR 32.515
  • EURO 34.608
  • ALTIN 2492.348
  • ...
Alman şirketler "Çin'de zorla çalıştırılan" Uygur iş gücünü kullanmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkezi Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi'nden (ECCHR) yapılan açıklamada, tekstil ve perakende alanında faaliyet gösteren birçok Alman şirketi hakkında Çin'de "insanlığa karşı işlenen suçlarda suç ortaklığı" yaptığı iddiasıyla Almanya Federal Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

ECCHR, Almanya'nın en popüler süpermarket zincirlerinden Lidl ve lüks giyim markası Hugo Boss'un aralarında bulunduğu Alman şirketleri, "Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurların zorla çalıştırılmasından doğrudan ya da dolaylı kazanç sağlamak ve suça ortak olmakla" suçluyor. Örgüt, Alman savcılardan "zorla çalıştırmayı ve Alman şirketlerin hukuki sorumluluklarını" incelemesini istedi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ECHHR İş ve İnsan Hakları Programı Müdürü Miriam Saage-Maaas, "Şirketleri Uygur halkının sömürüsünden kazanç sağlarken Avrupa hükümetlerinin, Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştirmesi kabul edilemez. Zorla çalıştırma iddialarının doğrulanması halinde şirketlerdeki sorumluların adalete teslim edilmesinin tam zamanıdır." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Fransa'da, nisan ayında benzer suç duyurularının ardından temmuzda Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı'nın insanlığa karşı suçlar birimi, İspanyol Inditex, Japon Uniqlo, Fransız SCMP ve Amerikan Skechers firmalarına Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplarda tutulan ve zorla çalıştırılan Uygurların iş gücünden yararlanarak insanlığa karşı işledikleri suçları gizledikleri gerekçesiyle soruşturma açmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir