• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Halk elektrik ve doğal gaza yapılan zamların geri çekilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hayat pahalılığının arttığı son yıllarda elektrik ve doğal gaza yapılan zamlara tepkiler gelmeye devam ediyor. 1 Temmuz'dan itibaren elektriğe yüzde 15, konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 12, sanayide kullanılan doğal gaza ise yüzde 20 zam yapıldı.

 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde eylül ayına ilişkin tarife tablosuna göre, doğal gazda eylül ayı için mesken tarifesi sabit kalırken, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı.

Elektrik ve doğal gaza bir ay arayla zam yapılmasına tepki gösteren Batmanlılar, zamlar gibi asgari ücret maaşlarının da yıl içerisinde 4 defa artırılması talebinde bulundu.

“Asgari ücrete senede bir, faturalara defalarca zam yapılıyor”

Elektrik faturalarının geçen aylara göre en az ikiye katlandığını ifade eden Mehmet Şerif Ertaş, yıl içinde defalarca elektriğe yapılan zammın maaşlarına da yansıması gerektiğini belirtti.

Ertaş, “Şahsımın ev faturası ikiye katlandı. Ev kiraları zaten bin 500 lira. Elektrik faturaları da artık bin ila bin 500 liraya kadar çıkmış durumda. Bu zamlar neye göre geliyor? Bugünden sonra doğal gaz zammı da faturalara eklenecek. Önümüzde kış var. Hem doğal gaz hem elektrik hem de kira zamları üst üste geldi. Artık giderlerimizi ödeyemiyoruz. Asgari ücrete senede bir kere zam gelirken, faturalara yılda en az 4 kere zam gelmiş oluyor.” dedi.

Ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini dile getiren Ertaş, “Eskiden bazen ek iş yapıyorduk. İşsizlik çoğaldığı için artık ek iş de yapamıyoruz. Yetkililerden isteğimiz ya yapılan zamları geri alsınlar ya da asgari ücrete de yılda 4 defa zam yapsınlar. Faturalara zam yapılıyorsa maaşlara da zam yapmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Yetkililer halka yardımcı olmalı”

Halkın elektrik faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiğini vurgulayan bir diğer vatandaş Hüseyin Güneş ise şunları söyledi:

“Yeşil kartlı olduğum için indirim yapılmasına rağmen elektrik faturamı ödemede çok zorluk çekiyorum. Çevremizde kiminin faturası 700, 800, bin ve bin 500 lira arasında gelmeye başladı. Gerçekten faturalar çok aşırı yüksek gelmeye başladı. Doğal gaza da zam geldi. Zamlara karşıyız ama elimizden bir şey gelmiyor. Her şeye zam geliyor ama maaşlara zam yok. Yetkililer halkına ve fakirine yardımcı olarak zamları iptal etmelidirler.”

“Maaşlara zam yok ama elektriğe yılda 5-6 kat zam var”

Elektrik faturalarındaki ani artışa anlam veremediklerini belirten Adnan Sekin, “Önceki faturalarım 150 ila 200 lira arasında iken iki aylık faturam üst üste bin 600 lira geldi. Elektrik faturamın neden bu kadar yüksel geldiğine anlam veremiyorum. Maaşlara zam yok ama elektriğe yılda 5-6 kat zam yapıldı. Yetkililerden yapılan zamları iptal etmelerini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Kesilen cezayı da faturamı da ödeyecek durumum yok”

Çöp konteynerlerinde karton ve plastik toplayarak geçimini sağlamaya çalıştığını ifade eden engelli Mehmet Siraç Yılmaz da şunları kaydetti:

“Engelli olduğum için bir yerde çalışamadığımdan çöplerde karton ve plastik toplayarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Bana 6 bin 500 lira elektrik cezası yazmışlar. Elektrik faturam da 220 lira gelmiş. Kirada oturuyorum ve maddi durumum yok. Bana kesilen cezayı da faturamı da ödeyecek durumum yok. Yetkililerden isteğim bana yardımcı olsunlar.”(İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir