• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
Van`daki STK`lardan İtidal Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, Mazlum-DER, İHH, Gökkuşağı ve Umut Işığı Derneği Diyarbakır`daki provokasyonlara gelinmemesi gerektiğine dikkat çekerek özellikle başlatılan bu olumlu süreç içerisinde herkesimin itidalli ve sükûnet içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
 
Dicle Üniversitesi`nde yaşanan olayların bir provokasyon olduğunun açık ve net bir şekilde ortada olduğunu ifade eden Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Avukat Rasim Saygın, yapılan provokasyonlara alet olunmaması gerektiğini bildirdi. Saygın, "Hem biz bunun bir provokasyon olduğunu beyan etmekteyiz hem de BDP yetkilileri de sükunet çağrısı yaptılar; fakat bunu tabana yayma noktasında ciddi sıkıntılar var. Bizim kendi üye ve gönüllerimize olan çağrımız sadece sözsel olarak değil; aynı zamanda fiili olarak da uyarı yapıldı ve hiçbir şekilde bu tür olayların büyümesine, provokasyon ortamlarına neden olacak tavırlarda bulunmamaları yönünde de çağrıda bulunduk. Dün Diyarbakır`da bir derneğe ses bombası atıldı. Buna rağmen yine genel merkezimizce itidal çağırısı yapıldı" dedi.
 
BDP`nin bu olayları provokasyon olarak değerlendirdiğini hatırlatan Saygın, "Madem ki BDP bunun bir provokasyon olduğunu kabul ediyor; o halde etkili bir şeklide kendi tabanlarına bunu yaymaları gerekmektedir. Bunu milletvekilleri aracılığıyla özellikle olayların şiddetlendirmesi veyahut da "öğrencilerimizin arkasındayız" şeklindeki beyanları kabul edilebilecek beyanlar değil. Bunlar akl-ı selim insanların verebileceği beyanlar da değil" ifadelerini kullandı.
 
"Olaylar bütün bölgeye yayılmak isteniyor"
Olayların ülke geneline yayılmaya çalışıldığı uyarısında bulunan Saygın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nde PKK/BDP yanlısı öğrencilerin İslam`a hakaret içerikli söylemlerini hatırlatarak, "Olaylar bütün bölgeye yayılmak isteniyor. Van`da, ODTÜ`de, Şırnak`ta benzeri olaylar veyahut da basın açıklamaları yoluyla bu iş tırmandırılmak istenmektedir. Bunu önleyecek bir etkimiz yoktur; zira bunları yapanlar yine karşı taraf olan saldırgan gruptur. Dolayısıyla onlara hakim olması gereken taraf da yine onlardır. Dün Van`daki üniversitede bir basın açıklaması yapıldı. Belki İslami değerlere de hakaret edildi. Bunlar kabul edilemez durumlar olsa da bunun provokasyon olduğu bilincine vararak bu tür eylemlerden özellikle uzak durulması gerektiği düşüncesindeyiz. Her şeye rağmen itidal çağrımızı yineliyoruz ve karşı taraftan da bu çağrıları ciddi olarak kendi tabanlarına yaymalarını beklemekteyiz" şeklinde konuştu.
 
"Siyasiler tabanlarıyla daha iyi bir iletişim kursun"
İHH Gençlik Merkezi`nin açılışı için Van`da bulunan İHH genel başkan yardımcısı Hüseyin Oruç, başlatılan çözüm sürecinin akamete uğratılmak istendiğini söyleyerek, "Herkes sürecin olumlu bir şekilde devam etmesini ve sonuca ulaşmasını umut ediyor. Bu dönem içerisinde de biraz itidalli olmak lazım. Provokasyonlara açık olmamak lazım. Herkesin bu sorumluluğu hissetmesi lazım. Bu süreci kazasız belasız atlatmak ve barışa ulaşmak gerçekten çok önemli. Ortamı gerecek, ortamı sıkıntıya sokacak programlardan da mümkün olduğunca uzak durmak lazım. belki bu süreç içerisinde en umutlu olduğumuz dönemdeyiz. Bu konuda siyasilere söylenecek şey: tabanlarıyla ilgili daha iyi bir iletişim yapmaları, oraları tutacak, oraların fevri hareket edebilecek, eski gelenekten gelen belki otomatikleşmiş şeylerinden biraz uzaklaşmalarını ve itidalli olmalarını tavsiye etmeleri lazım. Her taraftan, bütün yapılardan böyle bir konumda olmalılar. Ve toplumu tutacak bir yapıda olmalılar ki biz yol kazaları yaşamayalım" dedi.
 
"Derin yapılan iş başında
Diyarbakır`da yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü söyleyen Mazlum-Der Van şube başkanı Yakup Aslan, toplumda oluşturulan olumlu havayı bozmaya çalışan çevrelerin yine iş başında olduğunu aktardı. Aslan, "Bu belli çevrelerin de derin devletin kalıntıları olduğuna inanıyorum. Bu çevreler hiçbir şeklide toplumun huzur bulmasını istemezler. Bu bölgeni insanları barış istediği bir ortamda insanları, gençleri birbirine düşürmek sadece derinlerin işine yarar. Bütün çevrelerin bunun farkında olması gerekir itidalli davranması gerekir. Gençleri tahrik edecek sözlerden, hatta söylenmiş sözler de olsa bu sözlerin propagandasını yapmak çok büyük hatadır. Doğru olan olayları yatıştırmaktır. İtidale çağırmaktır. Başkalarını yanlışına yanlışlarla karşılık verilmez" dedi.
 
"Bizi yönlendirmek isteyen şer odakların oyununa gelmeyelim"
Gökkuşağı Derneği yönetim kurulu üyesi Kemal Çelen de derin güçlere dikkat çekerek, "Dicle Üniversitesi`nde çıkan bu olayları da bu tür güçlerin bir girişimi olarak görüyorum. Bu olaylar için kullanılan gençler olabiliyor. Bir şekilde gençleri provoke edip "Nasıl bir kıvılcım ateşi yakalım da ülke geneline yayılsın. Böylelikle başlatılan bu süreci akamete uğratırız" diye bir hevesleri var. Tüm oluşumlara, STK`lara, partilere sesleniyorum: Biraz sağduyulu olalım, biraz bilinçli hareket edelim. Yıllardır çektiğimiz sıkıntılardan sonra geldiğimiz bu noktada tekrar bu işi eski boyutuna döndürmek isteyen insanların heveslerini kursaklarında bırakalım. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun itidalli davranalım. Birbirimize karış tahammülkâr davranalım. Bizi yönlendirmek, bizi kullanmak isteyen şer odakların oyununa gelmeyelim" ifadelerini kullandı.
 
"Kutlu doğum etkinlikleri kimseye zarar vermez"
Özellikle BDP kanadındaki gençlerin bilinçsiz bir şekilde hareket ettiğini söyleyen Çelen, bu konuda BDP yetkililerinin kendi tabanları üzerinde etki yaratacak söylem ve davranışlarda bulunması gerektiğini kaydetti. Yapılan kutlu doğum etkinliklerinin hiç kimseye bir zararını olmadığın aktaran Çelen, "Peygamber Efendimiz aleyhi selat-u vesselamın kutlu doğum etkinlikleri hiç kimseye zarar verecek bir etkinlik değildir. Ben inanıyorum ki BDP çevresinin de buna karşı bir önyargısı yoktur. Eğer varsa bunu açıkça söylesinler. Halkı Müslüman olan bir ülkede böyle etkinlikler yapılmasında kimseye bir zarar olmaz. Tam tersine halkı kaynaştırır, birleştirir, bütünleştirir. Yarın öbür gün BDP, peygamberimizi anma etkinliği yapsın, bizler gidip iştirak edelim. Düzenlediğimiz programlara onlar da gelip iştirak etsinler. Falancalar yapıyor diye yer konusunda tahsis etmemek gibi bir girişimde bulunmaya gerek yok. Bunlar abesle iştigal edecek şeylerdir" şeklinde konuştu.
 
"Olayların iç yüzünde kutlu doğum konferansını hazmedememek var"
DÜ`de başlayan olayların iç yüzünde bir grubun kutlu doğum konferansını hazmedememesi olduğuna vurgu yapan Umut Işığı Derneği yönetim kurulu üyesi Nuri Gültepe, bu tür olayların geçmişte üniversitelerde Faşizan uygulamaları hatırlattığını söyledi. Üniversitelerin fikirlerin özgürce tartışıldığı ortamlar olması gerektiğini belirten Gültepe, "Üniversitelerde nasıl ki, bir çok program yapılabiliyorsa gayet meşru bir hak olan Resulullah`ı anmaya dair bir konferans da bir şekilde üniversitede yapılabilmeli. Fakat "Biz başka kimsenin faaliyet yapmasına, bizim düzencemizin dışındaki faaliyetlere izin vermeyiz" diyen gruplar bunu provoke ettiler. Bizim isteğimiz, çatışma üzerinde kavga üzerinden bir fayda sağlanamayacağını görmek. Herkesin sükunet içerisinde olması lazım. Herkesi itidale çağırıyoruz; ama samimi bir şekilde herkes, etkili olduğu çevrelere bunu anlatabilmeli, aktarabilmeli" dedi.
"Peygamber sevdasının önüne hiç kimse geçemez"
Sabır-Der`den de konu ile ilgili yazılı bir tepki geldi. Dernek adına bir açıklamak yapan Sabır-Der başkanı Faruk Tasan, PKK/BDP yandaşlarının bu ülkede 35 yıldır süre gelen zulümlerini devam ettirmeye çalıştığını söyleyerek Peygamber sevdasının önüne hiç kimsenin geçemeyeceğini sözlerine ekledi.
 
Vatandaşlardan tepki…
Öte yandan Van`daki vatandaşlardan da DÜ`deki provokasyonlara tepki geldi. Yapılan bu saldırıları Peygamber efendimize yapılmış bir saldırı olarak kabul ettiklerini söyleyen vatandaşlar, "Provokasyon yapanları şiddetle kınıyoruz. Eğer insanlar huzurlu olacaksa adaletli olacaksa illa ki peygamberimizi tanımaları lazım. Bu provokasyonu yapanlar İslam ve peygamber düşmanıdır. Allah, mutlaka nurunu tamamlayacaktır. Bunların bu yaptıkları bizleri yıldırmasın" diye konuştular. (Fırat Arslan, Murat Dalgın - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir