• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021-2022 eğitim-öğretim dönemi 6 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Salgın nedeni ile yaklaşık bir buçuk yıl ara verilen eğitim-öğretime öğrenciler ve veliler kadar çeşitli iş kolları da üzüntü duydu ve heyecanla okulların açılış tarihine kilitlendiler.  

Pazartesi günü okulların açılacak olması ile birlikte hazırlıklarını bitirmiş okul servisleri sahipleri, bu dönemde çalışacakları süre içerisinde yaşadıkları sıkıntıları geride bırakmayı umuyorlar.

 

Aileleri ve yetkilileri korsan öğrenci servislerine karşı uyaran servis sahipleri, öğrencilerin sağlıklı bir şekilde taşınması için bulundurulması gereken evrakların neler olması gerektiğini ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.

Geçen yıl ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu sıkıntıları yeni eğitim-öğretim döneminde atlatacakları yönde umutlu olduklarını belirten okul servisi sahibi Erkan Turan, ailelerin salgın nedeni ile endişeli olduklarının altını çizdi.

Erkan Turan, "Geçen yıl çok ciddi sıkıntılar yaşadık, okulların açılıp kapanması, devamlılık yada devamsızlığın olması ve bu durumun velilerin isteğine bağlı olması bizi olumsuz etkiledi. Hiç alışamadık, çektiğimiz kredilerle bu zamana gelemeye çalıştık. Biliyorsunuz araçlar çalışsa da çalışmasa da bunun belirli ödemeleri var. İşte sigorta, muayene, periyodik bakımları, koltuk sigortaları. Bunlar olmazsa olmaz, zaten bazılarını yapmazsak bize tanınan indirimlerden faydalanamıyoruz. Velilerimiz çok endişeli şuan, öğrencilerini okula gönderip göndermeme endişesi taşıyorlar. İnşallah okullar açılır bizde sıkıntılarımızı gideririz." dedi.

Yaşadıkları sorunların yanında en büyük problemlerinin korsan öğrenci taşımacılığı yapanlar olduğunu kaydeden öğrenci servisi sahibi Özkan Baran ise ailelerin ve yetkililerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.

"Yaşadığımız en büyük sıkıntı çalışmayan araçlarımız için verdiğimiz vergiler oldu"

Araçlarının çalışmadığı halde ödemeler yaptığını söyleyen Özkan Baran, "Geçen yıl yaşadığımız en büyük sıkıntı çalışmayan araçlarımız için verdiğimiz vergiler oldu. Keşke bu noktada devletin bazı esneklikleri olsaydı daha güzel olurdu. Araçlar çalışmadığı halde sigortalarını yaptık, pullarını yatırdık, vergi, kasko gibi bütün ödemeleri yaptık." ifadelerini kullandı.

"Korsan taşımacılığı yapanların belirlenip trafikten çekilmesi lazım"

Korsa taşımacılık yapanlara verilen öğrencilerin güvensiz şekilde taşındığını belirten Baran, "Ağrı'da toplu taşımada özellikle öğrenci taşımacılıkta 'S' plakada en büyük sıkıntımız, evrağı olmayan, işte yetki belgesine sahip olmayan araçlar, yine yetki belgesi bulunmayan sürücüler araç kullanıyor. Bizim tarafımızdan belirlenen fiyatlar öğrencileri taşımıyorlar, öğrencileri çok ucuza taşıyorlar. Buda güvensiz şekilde taşınan öğrenciler manasına geliyor. Bu korsan taşımacılığı yapanların belirlenip trafikten çekilmesi lazım. Gerçekten bu şekilde taşımacılık yapan çok sayıda araç var." şeklinde konuştu.

Yıl içinde belirli kalemlerde araçlara önemli masrafların olduğunu ve masrafları aksatma şanslarının olmadığının altını çizen servis sahibi Mehmet Emin Turan, şartların iyileşmesi ile sıkıntılarını gidereceklerini söyledi.

Turan, "Bir aracın yıl içinde belli masrafları var, bunlar iki vergi pulu, damga pulu, vergi, sigorta gibi giderler var. Bunun yanında lastiklerin değişimi, altı adet lastik değişimi yapıyoruz yazlık kışlık olarak. Her aracın çalışıp çalışmaması önemli değil yaklaşık 10 bin TL yıllık gideri var. Geçen yıl salgın nedeni ile kimse çalışamadı. Bir ay çalıştık, üç ay yattık ve çalıştığımızı da doğru dürüst alamadık. Hala da çalıştığını alamayan arkadaşlarımız var. Yani sıkıntılı bir süreç, inşallah bu yıl okullar başlar. Herkes evine ekmek götürmek zorunda, şartlar iyileşirse çok çok daha iyi olacak." diye konuştu.

Ailelerin öğrenci servisi seçerken dikkat etmesi gereken hususlar

Turan, ailelerin öğrenci servisi seçerken dikkat etmesi kulları şöyle sıraladı, "Aileler, aracın 'S' plaka olup olmadığına dikkat etsinler, aracın temizliği ve bakımı çok önemli. Gerek şoför ve gerekse araç personeline ailelerin dikkat etmesi ve öğrencilerini ona göre teslim etmesi gerekiyor. Öğrencinin okula sağlıklı bir şekilde gidip gelebilmesi için bu durumlara dikkat etmek şarttır." dedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız