• DOLAR 32.59
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2421.194
  • ...
Midyat`ta Suriyeli mülteciler için 10 bin kişilik kamp
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Midyat Kaymakamlığı`nın, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yetkilileri ile birlikte yürüttüğü kamp kurma çalışmaları son sürat devam ediyor. Suriye`deki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan Süryaniler ve Müslümanlar için Midyat`ta iki farklı çadır kamp kurulacak.
 

Midyat`ın Işıklar Mahallesi`nde bulunan Mor Habil, Mor Abrahom Manastırı`nın bitişiğinde bulunan Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker`e ait olan 90 bin metrekarelik alanda Suriyeli Süryani sığınmacılar için 4 bin kişilik çadır kamp kurulacak. Hemen bitişiğinde bulunan hazine arazisinde de Müslümanlar için 6 bin kişilik kamp kurulacak. Kampların kurulacağı sahada Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri tarafından su sondaj kuyularının açılması için çalışmalar başlattı.
 

Şanlıurfa`da ve Kilis`te Suriyeli mülteciler için toplama kamplarının kurulduğunu bunun bir benzerinin de Midyat`ta kurulması için çalışmalarını başladığını söyleyen Midyat Kaymakamı Oğuzdan Bingöl, "Mardin`de de ilk kez Midyat`ta bu kampı kuruyoruz. Bize gelen bilgi, bu kampın Suriye`den gelecek olanlara yönelik olduğu. Ama buradan da bu kampa katılmak isteyenler olursa -ki çok yüksek olamayacak bu oran- onları da kabul edeceğiz kampa. Bu işin bize görev olarak tevdi edilmesini biz çok önemsiyoruz. Ben çok önemli bir görev olarak görüyorum. Bu görevin altından tek başıma Midyat halkının desteği olmadan kalkmam mümkün değil. Bu kardeşlerimize Midyatlı bir idareci olarak, Midyatlılar olarak kucak açmamız gerekiyor." dedi.
 

Suriyeli sığınmacılar için yapılan kampları dolaştığını söyleyen Bingöl, "Bu kamplarda gördüğümüz eksikliklerin Midyat`ta olmaması için olağanüstü bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle benim üzerinde durduğum en önemli konu güvenlik. Biz kesinlikle buraya gelen tek bir misafirimizin bile burnu kanamayacak şekilde, bir sorun çıkmayacak şekilde öncelikle güvenlik önlemlerimizi alacağız. Daha sonra yerleştirme işlemlerine başlayacağız. Suriyeli sığınmacıların sigortası biz olacağız. Güvenlik olarak gerekli tedbirleri alacağız ve bu kardeşlerimizin hırsızlık yapma sebeplerini de ortadan kaldıracağız. Çünkü tüm ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bir şehir hayatı yaşayacaklar. Midyat halkının müsterih olması gerekiyor. Onun taahhüdünü ben veriyorum. Güvenlik açısından hiçbir zafiyet olamayacak" dedi.
 

Konuşmasını davam eden Bingöl,"Kısacası Midyat`ta bir şehir inşa edilecek. Bunun çalışmalarına başladık ve 1,5 ay gibi kısa bir sürede bu kampı tamamlamayı düşünüyoruz. Bu çadır kentte 4 bin Süryani ve 6 bin de Müslüman kardeşimiz misafir edilecek. Midyat`ta iki bin adet çadır kurulacak. Kampa yerleştirilecek olan sığınmacıların tüm ihtiyaçları ve yaşam malzemeleri devletimiz tarafından karşılanacak. Marketinde ibadethanesine kadar gerek Hıristiyan Süryaniler olsun, gerek Müslüman Suriyeliler olsun her türlü ihtiyaçları planlı bir şekilde açılacak. Hiçbir ihtiyaçları eksik kalmayacak. Gelecek olan kardeşlerimiz için burada nasıl vakit geçireceklerini yönünde ciddi endişelerimiz var. Bununla ilgili programlarımız olacak. Sosyal alanlar olacak. Kendilerini rahat hissetmeleri için ne gerekiyorsa biz elimizden geldiğince yardımcı olacağız."diye konuştu.
 

Koordinasyondan Midyat Kaymakamlığı`nın sorumlu olduğunu kaydeden Kaymakam Bingöl, tüm harcamaların Midyat Kaymakamlı denetiminde yapılacağını belirterek, şöyle konuştu: "AFAD tabii ki teknik olarak bize yardımcı olan bir birim. Ankara`dan gelen AFAD ekibi bu kampı bizim tahsis ettiğimiz araziye teknik olarak yerleştirmeyi yapıyor. Daha sonra da buranın idare edilmesinde bize yardımcı olacaklar. Temelde tüm iş ve işlemleri Midyat Kaymakamlığı olarak, Mardin Valiliği ile birlikte biz yürüteceğiz. Midyat`ta kurulacak kamp için şuna da 10 milyonluk bir bütçe ayrıldı. Şuan 9 milyon 500 bin TL`si bizim hesabımıza yatırılmış durumda. İhtiyaten de 500 bin TL valiliğin hesabında tutuluyor. Harcamalar konusunda devletimiz tüm imkânlarını seferber etmiş durumda. Herhangi bir ödenek sıkıntısı yaşamıyoruz. Bu konuda gerekli fedakârlığı devletimiz yapmış. Burada bizden sorumluluk ve yükümlülük bekliyor. Bu para tamamen altyapı çalışmaları için gönderildi. Büyük oranda da bu yetmeyecek, yeni ödenek isteyeceğiz." dedi. (Mehmet Sait Başaran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir