• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Türkiye`nin sağlık profili ortaya çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Yaşam standartları yüksek kentler oluşturabilmek için yerel yönetimlere öncülük eden Sağlıklı Kentler Birliği`nin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile birlikte yürüttüğü Kent Sağlık Göstergeleri Çalışması, yerel yönetimlerin çalışmalarına önemli bir ışık tutacak.


Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe`nin başkanlığında yapılan Birlik Encümen toplantısında `Kent Sağlık Göstergeleri Çalışması` ele alındı.


Türkiye genelinde kurum ve kuruluşlardan toplanan veriler doğrultusunda hazırlanan haritalarla 81 ile ilişkin çarpıcı bilgilerin ortaya çıktığı belirtildi. Kent sağlığını ilgilendiren 91 farklı gösterge kapsamında bilimsel verilere dayanan haritalarla şehirlerin sağlığının gözler önüne serildiği çalışmanın ülkenin kent sağlığına ilişkin bir atlas niteliği taşıdığı ifade edildi.


Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Birliğin bir ilke imza atarak belediyelere ve kamu kuruluşlarına önemli bir kaynak sunduğunu, Kent Sağlık Göstergeleri çalışmasının yol haritası olarak üretilen hizmetlere yön vereceğini vurguladı. Türkiye`de Kent Sağlık Göstergeleri Çalışmasının Sağlıklı Kentler Birliği tarafından yakın zamanda kitap haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağı ifade edildi.


Birlik Encümeninde görüşülen bir diğer konu ise 24-25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek Muğla Buluşması oldu. "Yerel Yönetimler, Çok Sektörlü Yaklaşım ve Katılımcılık" başlıklı Sağlıklı Kentler Birliği Muğla Buluşmasında, Sağlık 2020 politikaları, Yeni Belediyeler Kanununa yaklaşım, yeni yasal düzenlemeler ve kent yönetimine katılımcılık konuları tartışılacak, önerilerde bulunarak, üyeler arası bilgi ve birikimler paylaşılacak.


Yürürlüğe giren Yeni Büyükşehir Belediyeler Kanunu ve yasanın getireceği düzenlemeler, yerel yönetimler birliği olan Sağlıklı Kentler Birliği`nde de değişikliklere sebep olacak.


Birlik üyesi belediyelerden Aydın, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Trabzon büyükşehir belediyesine dönüşürken, Antalya, Bursa, İzmir Büyükşehir Belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olacak. Yasanın uygulanmaya başlamasıyla Sağlıklı Kentler Birliği`nin Türkiye`de başlattığı Sağlıklı Kentler Hareketi daha geniş kitlelere ulaşmış olacak. Yerel yönetimlerin yetkilerinin artmasıyla ise Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ulusal Ağlarının üzerinde durduğu kent yönetimine katılımcılık daha fazla önem kazanacak. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir