• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
`Bitkilerde Stres Cevapları`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Üniversitesi`nde `Bitkilerde Stres Cevapları` konulu konferans düzenlendi. Konferans Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu tarafından verildi.


Bütün canlılarda olduğu gibi bitkilerde de stresin normal sistemi bozabileceğini belirten Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, bitkinin yaşamını devam ettiren bazı fizyolojik olayları azalttığını ve buna karşılık bitkilerde sakınma ve tolerans şeklinde dayanıklılık mekanizmaları oluştuğunu söyledi.


Yaprakta Katikula kalınlaşması, yaprak tüylülüğü, yaprak kıvrılması, yaprak ayasının küçülmesi ve güneşi izleme hareketleri gibi mekanizmalarla bitkilerin strese direndiğini ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, "Kuraklık bitkiler için de önemli bir stres nedenidir. Ayrıca bitkiler suya aşırı derecede ihtiyaç duyar. Bitkiler tarafından alınan suyun yüzde birden daha azı bitkinin biyomasına katılır ve alınan suyun büyük bir kısmı terleme (transpirasyon) ile ortama verilir. Bir hektarlık alandaki mısır bitkileri bir büyüme sezonunda topraktan 3 bin ton su alır, bir dilim ekmek için 40 kg suya gereksinim duyulurken bir kg un için bir ton su gerekir" dedi.


Konferansın ardından Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu tarafından Prof. Dr. Asım Kadıoğlu`na teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi. Konferansa Öğretim üyelerinin yanı sıra öğrenciler de katıldı. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir