• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
Taliban yetkilisi Abdulkahhar Balki gazetemize konuştu AFGAN HALKI İSLAMİ YÖNETİM İSTİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUHSİN ŞENOL - DOĞRUHABER

Gazetemizin Editörlerinden Muhsin Şenol’a konuşan Taliban Kültür Komisyonu Üyesi Abdulkahhar Balki, Afganistan’daki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AFGAN HALKI 20 YIL SONRA BAŞ BAŞA

Taliban, 15 Ağustos’ta Kabil’e girdi ve 20 yıldan bu yana işgalcilere karşı yürütülen direniş zaferle sonuçlandı. Tüm dünyanın gözü yıkım ve sömürünün fakir bıraktığı mazlum coğrafyaya çevrildi. İşgalcilerin arkalarına bile bakmadan kaçışını ve direnişin izzetini tüm dünya an be an takip etti. 31 Ağustos’ta son işgalci asker uçağa bindi ve işgal resmen bitmiş oldu. Afgan halkı artık kendisiyle baş başa kaldı. Taliban, genel af ilan edildiğini ve yeni bir iç karışıklık istemediklerini tüm dünyaya deklare etti. Bununla birlikte komşu ve Müslüman ülkelere de sıcak mesajlar vermeye devam etti. Şu an ise kapsayıcı bir hükümet kurma çabası devam ediyor.

“DAEŞ’İN AFGAN TOPLUMUNDA KARŞILIĞI YOK”

Afganistan’ı iç meseleler ile uğraştırıp Taliban’ın zaferinin gölgelenmek isteneceğini belirten Balki, art arda patlatılan bombaların Afganistan’ın huzurunu kaçırmak için olduğuna dikkat çekti. ABD’nin hezimetini unutturmak istediğini vurgulayan Balki, şöyle konuştu: “DAEŞ, Afgan toplumunda hiç kimse aşırılıkçı ideolojisine bağlı olmadığı için kökleri olmayan bir olgudur. Ülkemizde yabancı işgal güçlerinin gözetimi altında ortaya çıkan ve kolay hedeflere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılar, ülkemizi etnik ve siyasi çizgiler arasında bölmek isteyen, ülkemizde güvenlik ve barış istemeyen unsurların eseridir. Yabancı güçlerin çekilmesiyle birlikte bu olgunun(DAEŞ) da hızla sonunun geleceğine inanıyoruz.”

Abdulkahhar Balki

“AFGANLAR İSLAMİ SİSTEMİN KURULMASINI TALEP EDİYOR”

“Afgan halkının işgalcilere karşı direnişte en belirgin özelliği dinlerine bağlı olmasıydı” diyen Balki, “Afganlar topluca saf bir İslami sistemin kurulmasını talep ediyor ve kırk yıl içinde büyük güçlerle iki savaşa girdiler. Müslüman milletimiz bu yasal hakkını elde etmek için her türlü zorluğa ve fedakarlığa hazırdı ve hala hazır.” ifadelerini kullandı.

YÖNETİM MODELİ HÜKÜMET AÇIKLANINCA BELLİ OLACAK

Herkesin merakla beklediği Taliban’ın yönetim modeline ilişkin detay vermekten kaçınan Balki, yakın zamanda hükümeti ilan edeceklerini ve yönetimdeki kişilerle birlikte yönetim modelini de açıklayacaklarını ifade etti. Balki, tüm komşu ülkelerle iyi ilişkiler istediklerini belirterek, “Özellikle Müslüman ülkeler olmak üzere tüm komşu, bölge ve dünya ülkeleriyle karşılıklı saygı ve ortak çıkarlara dayalı samimi ve yakın ilişkiler içinde olmak isteriz. Tüm ülkelerle güçlü diplomatik, ekonomik ve halklar arası ilişkilere sahip olmayı umuyoruz.” dedi.

İŞGALCİLERİN GELMESİYLE HAŞHAŞ EKİMİ PATLADI

Afganistan'ın ABD tarafından işgal edilmesinde ülkedeki haşhaş ekimi ile bir bağlantısı olduğunu ifade eden Balki, “Önceki yönetimimiz sırasında haşhaş ekimini ve narkotik ticaretini tamamen ortadan kaldırmıştık ve birçok raporun açıkça işaret ettiği şekilde rejim yetkililerinin yanı sıra yabancı aktörlerin katılımı sırasında tekrar patladı.” dedi.

“HAŞHAŞ EKİMİ VE UYUŞTURUCU TİCARETİNE YÖNELİK SIFIR TOLERANS”

Batılı ülkelerden haşhaş ekimini ve uyuşturucu ticaretini yasakladıkları için baskı görebileceklerini ifade eden Balki, şu ifadeleri kullandı: “Haşhaş ekimi ve uyuşturucu ticaretine yönelik sıfır tolerans politikamız net bir şekilde iletildi ve yoksul çiftçilere alternatif geçim kaynakları sağlama konusunda dünya ülkelerini bizimle işbirliği yapmaya çağırdık.”

“KİMSENİN AFGANİSTAN’IN SERVETİNİ GASP ETMEYE HAKKI YOK”

ABD’nin Afganistan’ın mal varlıklarını dondurmasına karşı çıkan Taliban Kültür Komisyonu Üyesi Balki, “ABD Afganistan'ın malvarlığını dondurdu. Bu oldukça talihsiz bir durumdur ve bu kamu malı olduğu ve kimsenin Afganistan’ın servetini gasp etme hakkı olmadığı için derhal bu dondurmanın kaldırılması gerekir.” dedi.

“BANKALAR AÇILDI, HAYAT NORMALE DÖNÜYOR”

Afganistan’daki ekonomik durum ve gelecekti ekonomi modeline ilişkin ise Balki, şu bilgileri paylaştı: “İlgili birimlerimiz bankaların faaliyete geçmesi talimatını verdi, bir kısmı açıldı, kalanlar da yakında açılacak. Şimdilik hangi ekonomi modelinin benimseneceği ve ileriye dönük politika üzerinde de çalışıyorlar.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir