• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Bu mantarla her yerde karşılaşabilirsiniz, Hem kolay yetişiyor hem de besleyici
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, yaptığı açıklamada, Muğla'da tütüne alternatif ürün yetiştirilmesi çalışmaları kapsamında nisan ayında ağaç kütüklerinde mantar üretim çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Çalışmalar kapsamında çiftçilerin kendi arazilerinde bulunan ve verimden düştüğü belirlenen 2 bin 500 adet ceviz, kavak, meşe, söğüt ve kanada kavağı ağaçlarından yararlandıklarını belirten Dallı, ''5 ay önce misel ekimi yapılan ürünlerden azda olsa ürün almıştık. Muğla'da mantar mevsiminin başlaması ile birlikte ağaç kütüklerinde misel ekimi yapılan kütüklerden yoğun mantar çıkışları başladı. Teknik ekibimizle birlikte yaptığımız incelemelerimizde kütüklerde üretilen mantarların saman üzerinde üretilen mantarlara göre daha ağır, daha lezzetli, sulu ve göz alıcı olduklarını tespit ettik'' dedi.

Kayın mantarı yetiştiriciliğine elverişli köylerde yapılan çalışmalarda, mantar üretim maliyetlerinin düşük olması ve büyük arazilere gerek duyulmadan yapılması sebebiyle ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Dallı, üreticilerin kütüklerden elde ettikleri ilk ürünlerin satışa sunulduğunu bildirdi.

Yapılan deneme üretiminin ardından sonuçların olumlu çıkmasıyla birlikte bu yıl üreticileri kayın mantarına yönlendirdiklerini anlatan Dallı şunları söyledi:

''Hem verim olarak hem de pazar yönüyle şu anda üreticilerimizin oldukça memnun olduğu bir durum ortaya çıktı. Üreticilerimiz kısa süre içerisinde kendilerini memnun edecek bir gelir getirisine sahip oldu. Üreticilerimize destek olmak amacıyla Muğla pazarında, 'kontrol sürecinden geçirilmiştir' diye ibare bırakarak stantta satış yaptırıyoruz. Çünkü bu mantar daha önce vatandaşlarımızın görmediği, duymadığı bir mantar türüydü. Bu süreçte de üreticilerimizi destekleyerek onların pazar problemlerini desteklemeye gayret etik.''

''Üreticinin yüzü gülüyor''

Dokuzçam Köyü Kooperatif Başkanı Murat Gündüz, kendisinin de kütükte mantar yetiştiriciliği yaptığını belirterek, ''Köyde mantar üretimine başlayan üreticilerimiz ilk mahsullerden oldukça yüksek ürün aldı. İlginin de fazla olmasıyla birlikte köy halkı artık yavaş yavaş kütükte mantar üretmeye başladı. Bu mantar, lezzetli ve protein içeriği yüksek bir mantar'' dedi.

Kayın mantarı'nın Türkiye'de üretimine yeni yeni başlandığına işaret eden Gündüz, ''Kayın mantarı lezzetli olması nedeniyle diğer mantar türlerinden ayrılıyor. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp ve damar hastalıklarının düşmanı. Mantar bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı da korur'' diye konuştu.

Kütükte mantar yetiştiren Zeliha Bedir ise ağaç kütüklerine her gün üç defa su verdiği söyleyerek, ''Kütükleri kazdığımız çukurun içerisine diktik ve etrafını çevirdik. Kütükleri yerleştirdikten 15 gün sonra ilk ürünü aldık. Tavuk kanadı lezzeti gibi bir lezzeti var'' dedi.

Bedir, birçok yere sipariş gönderdiğini vurgulayarak, önümüzdeki yıllarda üretimi arttıracaklarını kaydetti. Yetkililere teşekkür eden Bedir, ''Onların sayesinde köyümüzde yeni bir iş sahası oluştu'' dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir