• DOLAR 32.51
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2434.749
  • ...
Gaziantep'te konut fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son zamanlarda konut ve kiralık dairelerin fiyatının aşırı derecede yükselmesi halkı mağdur ediyor. Bu konuda en çok dar gelirli vatandaşlar mağdur olurken geçtiğimiz yıla göre konut fiyatlarının yüzde 100 oranında Gaziantep’te ev sahibi olmak hayal oldu.

Tayin dönemi, okulların açılıyor olması ve ertelenen evlilikler gibi faktörler bu alandaki sıkıntıları daha fazla görünür hale getirirken yükselen enflasyon, döviz kurundaki aşırı artışlar ve yüksek faizler, inşaat sektörünü durma noktasına getirdi.

Türkiye genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı il olan Gaziantep’te ev sahibi olmak hayal olurken kentte geçtiğimiz yıla oranla konut fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Geçtiğimiz yıllarda 200-250 bin TL dolaylarında olan 2+1 konut fiyatları yaklaşık 500 bin, 300 bin TL’den başlayan 3+1 konut fiyatları ise 700 bin TL ve bir milyar arasında satılıyor.

Konut fiyatları ve kiraların kısa süre içerisinde katlanarak artması vatandaşları mağdur ederken sektör temsilcileri de bu durumdan memnun değil.

Özellikle demir ve çimento fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan inşaat müteahhitleri de inşaatları durdurma kararı aldı.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların durdurulması kararı çıktı.

Kararı açıklayan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, çimento sektörünün yapılan tüm girişimlere rağmen zam yapmaya devam ettiğini söylemişti.

Konut ve kiralık daire fiyatlarında yapılan aşırı artışın birçok mağduriyete neden olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Başkanı Gökhan Çeliktürk, yetkililere bu durumun önüne geçilmesi için çağrıda bulundu.

İnşaat ham madde fiyatlarının artışa geçmesinin konut ve kira fiyatlarını arttırdığını belirten Çeliktürk, geçtiğimiz yıla göre Gaziantep'te konut ve kira fiyatlarında yüzde 100'lik artışın gerçekleştiğini ifade etti.

“Düşük ve orta gelirli ailelerin Gaziantep’te konut alabilmesi imkansız hale gelmiştir”

İnşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına zam olarak yansıdığına dikkat çeken Çeliktürk, “Bir mülkün kira bedelini mülkün değeri belirler. Mülkün değeri arttığı zaman kira bedeli de doğal olarak artacaktır. Don dönemlerde zaten Gaziantep’te yıllardır yaptığımız açıklamalarda konut ve arsa fiyatlarının yüksek olduğunu ve daire fiyatlarının bununla ilgili yükseldiğinden bahsetmiştik. Ama son yıllarda özellikle pandemi ile birlikte inşaat üretim maliyetleri de çimentodan demire, alüminyumdan cama, seramik yani her türlü inşaat malzemelerinde ciddi artışlar oldu. Ciddi fiyat artışlarından dolayı özellikle Gaziantep’te son bir yılda pandemi olmasına rağmen arsa fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte şu anda konut fiyatları tarihin en pik noktasına yükselmiştir. Sonuç itibariyle düşük ve orta gelirli ailelerin Gaziantep’te şu anda konut alabilmesi imkansız hale gelmiştir.” dedi.

“Müteahhitlik sektörü tarihin en düşük kâr marjları ile çalışmaktadır”

Vatandaşların ucuz konut alabilmelerinin yöntemlerine bakılması gerektiğini belirten Çeliktürk, “Bunun için iki tane önemli kalem var. Bir tanesi arsa maliyeti bir tanesi de inşaat maliyetidir. İnşaat maliyetlerindeki son bir senedeki hızlı artış şu anda müteahhitleri de harekete geçirmiştir. Şu anda müteahhitlik sektörü tarihin en düşük kâr marjları ile çalışmaktadır. Ama tarihin en yüksek fiyatında konut satmaktadır. Çünkü arsanın ve inşaatın maliyeti belli ve düşük kâr oranı şeklinde konut satışı yapıyorlar. O yüzden özellikle Gaziantep'te arsa fiyatlarının yüksekliği ile ilgili ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. İmara açılan yerlerin uygulamasının yapılması gerekiyor. En büyük arsa tedarikçisi belediyelerdir. Müteahhitlerin en fazla arsa talebini karşılayan kurum belediyelerdir. O yüzden belediyelerimizin artık ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ adı altında bazı arsaları orta ve dar gelirli vatandaşların satın alabilmeleri adına projeler geliştirmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Devletin haksız kazanç elde eden ve aşırı zamlara müdahale etmesi gerekiyor”

İnşaat maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Çeliktürk, yüksek artışların önüne geçilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Doların ve emtia fiyatlarının artışının yanında haksız şekilde artan bazı kalemler de gözükmektedir. Sadece inşaatta değil tüm sektörlerde bu durum var. O yüzden devletin bu konuda haksız kazanç elde eden ve aşırı zamlar ile ilgili ile diğer konulara müdahale etmesi gerekiyor. Birçok üründe ciddi artış var. Bunun ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Bu konuda eğer art niyetli sektörler ve gruplar varsa devletin bunlarla ilgili önlemler alması gerekiyor. O yüzden müteahhitler önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemine gideceklerini açıkladılar. Yarın büyük ihtimalle bir toplantı olacak ve toplantı sonrasında iş bırakma eylemi ne zaman başlayıp ne zaman bitecek konusunda karar verilecek. Eğer bu zamlara karşı herhangi mantıklı bir önlem sunulmazsa müteahhitlerin eylem yapacaklarını duyduk. Tabi ki emtiaların normal artışı veya enerji ile ilgili normal artışların yanında ekstra art niyetli artışlar varsa biz bunun ciddi şekilde takip edilmesini istiyoruz.”

“Toplu konutların yapılması lazım”

Vatandaş için ucuz konut üretmek istediklerini belirten Çeliktürk, “Gaziantep'te şu an 2+1 dairelerin fiyatları minimum 600-700 bin lira bandında taban olarak oturmuş durumdadır. Bölgesine göre ise bir milyar veya bir milyar 350 bin lirayı bulmaktadır. devlet memuru olan çiftlerin bile bu daireleri satın alması imkânsızdır. O yüzden bu konuya devletin bir an önce el atması gerekiyor. Bu konuda projelerin yapılması lazım. Toplu konutların yapılması lazım. En azından arsa maliyetlerindeki artışın yanı sıra hazine arazileri ile beraber vatandaşlarımıza sunacakları imkanlarla konut sahibi yapmaları gerekiyor. Sonuç itibarıyla ruhsat alınırken belediyeler müteahhitlerden çok ciddi rakamda bir harç bedeli alıyorlar. Müteahhitler daha temel atmadan ciddi şekilde ruhsat ve proje harcı ile karşı karşıya geliyor. Bu konuda belediyelerin ruhsat harçlarında, vizelerde ve diğer harçlarda ciddi bir şekilde bu sektörü süspanse edecek yollara gitmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İmar planlarının uygulamaya geçilmesi gerekiyor”

Şu anda Gaziantep'te ihtiyacı karşılayacak şekilde imar planlarının yapılmış durumda olduğunu ifade eden Çeliktürk, “Ama imar planlarının uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Sadece o bölgeyi imara açmak yetmiyor. Bir bölge imara açılırken o bölgenin altyapısının, yollarının, kanalizasyonun ve elektrik şebekelerinin açılıp müteahhitlerin inşaat yapacak seviyeye getirilmesi gerekiyor. Bu da ciddi altyapı yatırımlarını neden oluyor. O yüzden de Gaziantep'te özellikle imara açılan bölgelerdeki uygulamalar yapılırsa bir nebze arsa fiyatlarında biraz gevşeme olabilir diye tahmin ediyorum. Ama Gaziantep'in en büyük arsa tedarikçileri belediyelerdir. Yani ilanlara bakıyoruz hemen hemen iki-üç ayda bir konut arazileri belediyelerde ihaleye veriliyor. O yüzden burada sektörü rahatlatacak ince dokunuşlara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“Yüksek kiralar öğrencileri mağdur edecek”

Kentte artan kira fiyatları nedeniyle üniversite öğrencilerinin çok zorlandığına dikkat çeken Çeliktürk, “Kredi Yurtlar Kurumlarının kapasitelerinin artırılması gerekiyor. şehrimizde 4 tane üniversite var, bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin konaklama ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yurtlara ihtiyacımız var. Özellikle devletimizin ve üniversitemizin, bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Üniversitemizin içinde gerekli araziler mevcut, bu araziler yapılacak yurtlarla beraber öğrencilerin bir nebze barınma ihtiyacını giderilebileceğini düşünüyorum. Fakat bunun dışında gerçekten Gaziantep, yeme içme sektöründen tutun kira ve konut fiyatlarına kadar çok pahalı bir ilimizdir. Bunun sebebi de sanayi şehri olmamızdır. Çünkü çok talep var, çok talep geldiğinden dolayı fiyatlar gittikçe artıyor. Bu konuda belediyelere çok ciddi görevler düşüyor. Konut fiyatlarındaki artışı süspanse edecek veya inşaat maliyetlerini azaltacak projelere gitmeleri gerekiyor. Yoksa şu an sektör tıkanmış durumda ve fiyatlara baktığımızda istenen fiyatlara konut satın alabilecek bir tane müşteri potansiyeli maalesef Gaziantep'te bulunmuyor.” dedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir