• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...

Araba fiyatları matrah güncellemesi ile düşüşe geçmişti ancak sektörde yaşanan çip krizi nedeniyle araç bulunmuyor. Araba almak isteyenler 50-60 liralık indirimi kaçırmak istemezken bayilere ise ellerinde araç bulunmadığından ötürü bu talebe cevap veremedi. Ancak kurnaz bayiler arabasını değiştirmek için kapısına gelen müşterilerine zorla 20-30 bin lira tutarlarında aksesuar var süresi uzatılmış garanti gibi ek maliyetli paketler sattığı ortaya çıktı.

Gazete Pencere'de yazan otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, yaşanan sorunların müşterilerin şikayeti üzerine bakanlığın harekete geçtiğini duyurdu. Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği'nin (OYDER) 500 bayi ile online toplantı yaptığını belirten Özpeynirci, bayilerin aksesuarlı olarak araç satmalarının önünde herhangi bir yasal engel olmadığı dediğini aktardı.

AKSESUAR NEDEN ARABA ÖTV'Sİ İLE AYNI?

Araç bulmanın zor olduğu bu dönemde bayilerin ellerindeki araçları 'zorunlu aksesuar dayatması' ile satmasının tartışmaları devam ederken otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, aksesuar fiyatlarının neden araç ile aynı ÖTV ve KDV oranlarıyla aynı olduğunu sorarken bu uygulamanın neden ortaya çıktığını dile getirdi.

2012 yılında ortaya çıkan bu uygulamanın bazı otomobil firmalarının gümrük vergisi hem de ÖTV/KDV matrahını düşük gösterebilmek için araç üzerindeki bazı parçaların sanki araçtan ayrı gösterilip sonra araca takıldığı gibi gösterilmesi ile araba fiyatının ÖTV ve KDV matrahı düşük gösterildiğini belirten Özpeynirci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemde bazı markaların araçları stepnesiz teslim ettiği ve devletin de bunun önüne geçmek için 2013 yılında aksesuarla ilgili bu sert önlemleri aldı. Araç ile satılan aksesuarların da araç ÖTV ve KDV'si üzerinden vergilendirilmesi gerektiğini söyleyen bir düzenleme yayınlandı."

10 BİN LİRALIK AKSESUAR FİYATI 17 BİN 700 TL'YE ÇIKIYOR

2013 yılından beri bu şekilde uygulamaya alınan aksesuar vergilendirmesinde eğer araba ile birlikte bir aksesuar alırsanız otomobilin ÖTV'si ne ise, aynı oranda ÖTV ödendiğini belirten Özpeynirci, "Örneğin liste fiyatı 10 bin lira olan bir aksesuarı beğendiğiniz ve sıfır aracına aldığınız gün satın alıp araca monte ettirmek istediniz. Aracınız yüzde 50 ÖTV dilimine giriyorsa bu parçanın ÖTV ve KDV ile birlikte fiyatı bir anda 7 bin 700 lira artıyor ve 17 bin 700 TL oluyor. Bu nedenle bayiler de aksesuar satın almak isteyen müşterilerine bu düzenlemeyi izah edip, bu oranı ödemeleri gerektiğini söylüyor. Eğer müşteri bunu kabul etmezse o zaman bayi birkaç hafta sonra gelmesini tavsiye ediyor. Böylece yüksek miktardaki ÖTV ve KDV yükünden kurtulabileceklerini belirtiyor" diye yazdı.

Genelde müşterilerin bir daha bayiye uğramadığını aksesuar firmalarına gidip daha ucuza aktardığını yazan Özpeynirci, "Bu durum bayi satış gelirlerini ciddi oranda düşürürken hem de büyük bir haksız rekabet oluşturuyor" dedi.

"DEVLETTE İPİN UCU KAÇMIŞ DURUMDA"

Devletin yasal düzenlemeye aykırı işlem yapan, yani araba üzerindeki orijinal parçaları sonradan takmış gibi gösteren veya zorla elden para alan firmaları tespit edip o firmalara ceza uygulamasını gerektirdiğini bildiren Emre Özpeynirci, şöyle devam etti:

"Tüm sektörü ve müşterileri cezalandıran, kurunun yanında yaş da yansın politikası tercih ediliyor. Diğer yandan vergi müfettişleri de her gün yeni taktikler geliştiriyorlar. Örneğin müşterileri arayıp: "Aracınızı aldıktan 3-4 hafta sonra aksesuar almışsınız, bu aksesuarların tanıtımı size aracınızı teslim alırken mi yapıldı? sorusunu sorup eğer müşteride "evet" yanıtı alıyorsa bayiye dönüp "Evet aksesuar faturasını 4 hafta sonra kesmişsiniz ama tanıtımını aracı teslim alırken yapmışsınız, bu durumda araç ile aynı ÖTV oranından fatura kesecektiniz" demeye kadar işi götürüyorlar. Kısaca; ipin ucu kaçmış durumda."