• DOLAR 32.559
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2428.504
  • ...
İŞGAL BİTTİ İNŞA VAKTİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İŞGALCİ AMERİKA VE NATO AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

Kayseri'de basın mensuplarıyla bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Afganistan'da yaşanan gelişmelere değindikten sonra sadece Türkiye’nin değil, dünya gündeminde de Afganistan’ın var olduğunu söyledi.

Yapıcıoğlu konuşmasının devamında, "20 yıllık işgalden sonra Amerika ve NATO güçleri, Afganistan'dan çekilme kararı aldı ya da Afganistan'dan çekilmek zorunda kaldı. Şu anda yönetime gelmiş olan Taliban'ın özellikle 1996-2001 yılları arasında yaptıklarıyla ilgili pek çok kişinin şikayetleri vardı. O dönem uygulamalarından dolayı ‘acaba gelecekte ne olacak?’ diye pek çok soru işareti var. Fakat şunu ıskalamamamız gerekir. Amerika ve onunla birlikte hareket eden güçlerin, Batılı güçlerin, NATO üyeliğinin Afganistan'daki pozisyonu bize göre doğru bir pozisyon değildir. Meşru bir hareket değildir. Amerika işgalci konumundaydı. İşgal sona ermiş oldu.” dedi.

TEMENNİMİZ AFGANİSTAN’IN REFAHA KAVUŞMASI

Afganistan’ın geleceğine dair endişelerinin olduğunu belirten Yapıcıoğlu: “Bizim temennimiz 1979 yılında ki o dönemin Sovyetler Birliğinin işgalinden bu yana sürekli savaş içerisinde olan Afganistan’ın, Sovyetler ’in Afganistan’ı terk ettikten sonra iç çatışmalarla, yine yorgun ve bitap düşmüş, harap olmuş Afganistan’ının en azından bundan sonraki süreçten yeni bir iç savaşa sürüklenmemesi ve artık Afganistan halkının huzuru, refahı, güvenliği için, Afgan halkının birlikte hareket ederek huzur ve refahı yönünde birlikteliğinin olması gerekir." Diye konuştu. 

"TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER ÜLKELERİN AFGAN HALKINA YARDIM ETMELERİ GEREKİYOR"

Bundan sonraki süreçte Afganistan'da yaşayanların huzuru ve refahı için hareket edilmesi gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, şunları söyledi: “Bu konuda başta Türkiye olmak üzere, diğer ülkelerin Afgan halkına yardım etmeleri gerekiyor. Son dönemde Afganistan'daki Kabil Havalimanı çevresinde peş peşe patlamalar oldu. Elbette üzücü bir olay. Keşke olmasaydı ve bu can kayıpları yaşanmasaydı. Yine üzücü olan başka bir tarafta, olaylarda 100'ün üzerinde insan öldü. Sadece havalimanı tarafındaki patlamalar değil, devam eden süreçte de ölenler oldu. Ancak bütün televizyonlarda 'Afganistan Kabil'de patlama, 13 Amerikan askeri öldü' denildi. Sanki diğer ölenler insan değilmiş gibi, sanki onların bir ailesi yokmuş gibi, onlar bir can taşımıyormuş gibi, sadece Amerikalıların canı değerliymiş gibi bir görüntü ortaya konuldu. Bu ciddi bir yanlıştı.” 

"TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA KALACAKSA, AFGAN HALKININ TEMSİLCİLERİNİN RIZASI İLE ORADA KALMALIDIR"

Türkiye askerinin Afganistan'da kalıp kalmaması yönündeki soruya Yapıcıoğlu, "Amerika, Afganistan'dan çekileceğini söyledikten sonra Türkiye şöyle bir teklifte bulundu, 'Biz Kabil Uluslararası Havaalanı'nı koruyabiliriz. Bu göreve talibiz' dedi. Biz o dönem bir açıklama yaptık, Türkiye Afganistan'da kalabilir, Kabil Havaalanı'nın güvenliğini de sağlayabilir ama şu şartla, NATO şemsiyesi altında olmamak şartıyla. NATO, Amerika orada işgalci konumundadır. Afgan halkının çoğunluğunun gözünde onlar işgalciydi. Eğer Türkiye o şemsiye altında orada kalacaksa o da Afgan halkının gözünde işgalci konumuna düşecek. Halbuki Türkiye halkıyla, devletiyle, Afganistan halkının arasında tarihsel bağlar vardır, dostluk ilişkileri vardır. Bunun bozulmaması gerekir. Eğer Türkiye orada kalacaksa hem teknik destek hem de askeri anlamda yardım noktasında mutlaka Afgan halkının temsilcileri ile oturup anlaşarak, konuşarak, onların rızası ile orada kalmalıdır. Sadece Türkiye değil, komşu ülkeler de Pakistan da Afganistan'a yardım etmelidir." değerlendirmesinde bulundu.  

TALİBAN "ABD İLE İYİ İLİŞKİLER" İSTİYOR

Son ABD askerlerinin çekilmesini kutlayan Taliban "ABD ve bütün dünya ile iyi ilişkiler" istediğini açıkladı. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid "Herkesle diplomatik ilişkiler kurulmasını tasvip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Taliban sözcüsü Mücahid ülkede bir geçiş hükümetinin kurulmasını reddederek, Kabil'in güvenli bir biçimde kalacağını söyledi ve "Kabil'de güvenlik sağlanacak, insanların kaygılanmasına gerek yok" dedi.

TALİBAN'IN ÖZEL BEDRİ 313 TUGAYI HAVALİMANINDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim de yayınladığı video ile Taliban savaşçılarını överek tebrik etti. Taliban savaşçılarını "Mücahit" olarak nitelendiren Naim, "Allah'a şükür tüm işgalciler ülkemizi tamamen terketti. Bu zafer bize Allah'ın armağanı. Bunun için birçok mücahit kendini kurban etti" dedi.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da ABD askerlerinin çekilmesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, Afganların artık kendi geleceklerini kendi ellerinde tuttuğunu söyleyerek "Bu savaşı sona erdirmek için bir fırsat" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir