• DOLAR 32.377
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.811
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’da geçtiğimiz haftadan bu yana devam eden mısır hasadının sonuna doğru geldiklerini belirten Doğan, bu yıl mısır veriminin iyi durumda olduğunu ifade etti.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alımı için henüz resmi bir rakam açıklamadığını söyleyen Doğan, mısırın tonunun 2 bin 500 liranın altında olmaması gerektiğini kaydetti. Çiftçilerin birkaç yılda bir alternatif ürünler de ekmesi gerektiğini dile getiren Doğan, mısırın sıklıkla ekilmesinin toprağı yorduğunu vurguladı.

Son yıllarda girdi maliyetlerinde ciddi bir artışın yaşandığına değinen Doğan, bunun önemli bir sorun olduğunu, çiftçiyi endişeye sevk ettiğini söyledi.

“Hasatta sona gelindi”

Çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini belirten Doğan, “İlimizde mısır hasadı sona doğru geliyor. 15 Ağustos’ta başlayan mısır hasadı eylül ayının ilk haftasına kadar devam etmektedir. Bu sene mısır veriminin ortalaması iyi durumda. Batman’da 60 bin dönümlük bir alanda mısır üretimi yapıyoruz. Bu seneki toplam rekoltemiz 80 bin civarında olmasını bekliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz resmi fiyatı açıklamadı ama piyasa fiyatları ton başına 2 bin 300 ile 2 bin 400 civarındadır. Şayet OFİS fiyat açıklarsa piyasadaki fiyatları dikkate alarak en az mısırın tonunu 2 bin 500 lira olarak açıklamalıdır.” dedi.

“Girdi maliyetleri pamuk üretimini düşürdü”

Çiftçilerin tek ürüne yönelmesinin doğru olmadığını savunan Doğan, şöyle devam etti:

“Yıllardır ilimizde mısır üretimi yapılıyor. Eskiden ilimizde sulu tarımda pamuk ve tütün üretilirdi. Pamuk üretimi yüksek girdi maliyetleri nedeniyle nerdeyse durma noktasına geldi. Pamuk ekimi 40-50 bin dönümden hali hazırda 5-6 bin dönüme düşmüş durumda. Ziraat Odası olarak tek ürüne yönelme bitki deseninde arzu ettiğimiz bir şey değildir. Sürekli alternatif ürünlerin ve bitki deseninin zengin olmasını istiyoruz. Son zamanlarda Batman’ın bitki profiline lavantayı da ekleyerek çeşit artırmalarımız devam etmektedir.”

“Mısır toprağı çok yoruyor”

Çiftçilere mısır ekiminde kısıtlamaya gitmelerini öneren Doğan, “Mısır hem toprağı çok sömürüyor hem de fazla miktarda gübre kullanılıyor. Bu da toprağın bünyesini, kimyasını, fiziğini, yer altı kaynaklarını, nehirlerimizi kirletmeyle birlikte ekolojik ve ekosistemi bozuyor. Bu olumsuz yönleri biraz daha genişletebiliriz ama çiftçi her zaman kar marjı yüksek olan ürüne yöneliyor. Mısırında bu noktada kar marjı iyidir. Şu anda tek sıkıntımız girdilerin çok yüksek olmasıdır.” diye konuştu.

“Çiftçinin endişesi girdilerin yükselmesidir”

Son dönemlerde gübre fiyatında neredeyse yüzde 100’e yakın bir artış söz konusu olduğunu söyleyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hasat bittikten hemen sonra ürünlerinin karşılığını alan çiftçilerimiz gelecek sene için tohum ve gübre almaya başlayacaklar. Şu anda korkumuz 7 bin civarında olan gübre fiyatlarının 8-9 bine çıkmasıdır. Bu bizim için ciddi bir sorun ve korkutucudur. Şu anda mısırın pazar fiyatı iyi olsa bile bu tür girdilerin yükseleceği endişesi hem bizi hem de çiftçimizi düşündürüyor. Gerçek anlamda üretici olan çiftçilerimizin ekip biçmesi yeterli olmuyor.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız