• DOLAR 32.583
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2423.199
  • ...
KAOSUN ADI ABD!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD işgalinden yeni kurtulan Afganistan yine bombalara mahkum. ABD’nin 20 yıl süren işgali boyunca neredeyse her gün bombaların patladığı Afganistan’da, işgalci ABD’nin yokluğunda da benzer senaryolar ile kaos ortamı körüklenmeye çalışılıyor. Edinilen son bilgilere göre Başkent Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgede gerçekleşen saldırılarda aralarında işgalci ABD askerlerinin de olduğu 110 kişi hayatını kaybederken, en az 150 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

KABİL'DE HAVAALANI BÖLGESİNDE BOMBALI SALDIRILAR

Afganistan'ın başkenti Kabil'de tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede, önceki gün art arda düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. El-Cezire’nin haberine göre, 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 110 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi de yaralandı.

Kabil'deki İlk Yardım Hastanesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, aralarında çocuk ve kadınların olduğu yaralıların gelmeye devam ettiği bildirildi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.

İsmi açıklanmayan Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik." dedi.

KABİL HAVALİMANI'NDAKİ SALDIRIDA ÖLEN ABD ASKERLERİNİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, Kabil Havalimanı'ndaki saldırıda ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e yükseldiğini açıkladı.

Albay Urban yaptığı açıklamada, "(CENTCOM Komutanı) Orgeneral McKenzie'nin açıklamalarından sonra (Kabil Havalimanı'nın) Abbey Kapısı'ndaki saldırıda aldığı yara sonucu on üçüncü ABD askerinin de hayatını kaybettiğini teyit edebilirim." ifadelerini kullandı.

Urban, ayrıca yaralı sayısının ise 18'e çıktığını ve tamamının şu anda cerrahi birimlerle donatılmış özel bir C-17 tahliye uçağı ile Afganistan'dan çıkarıldığını kaydetti.

Afganistan'da 1000'den fazla ABD vatandaşının kaldığını aktaran McKenzie, şu anda Kabil üzerinde Apache saldırı helikopterleri, MQ-9 Reaper dronları, F-15 savaş uçakları ve AC-130 uçaklarının devriye gezdiğini belirtti.

DEAŞ'ın bu tür saldırıları devam ettirme konusunda istekli olduğunu düşündüklerini ve ona göre tedbir aldıklarını kaydeden McKenzie, havaalanının dışında güvenliği sağlayan Taliban ile de görüştüklerini söyledi.

McKenzie, Taliban'la 14 Ağustos'tan beri istihbarat paylaşımı yaptıklarına işaret ederek, "Aslında bazı saldırı hazırlıklarının da onlar tarafından akim bırakıldığına inanıyoruz." dedi.

Taliban'ın bu saldırılara izin verdiğine ilişkin bir soruya McKenzie, "Bunun olmasına izin verdiklerine dair beni ikna edecek bir şey yok" yanıtını verdi.

ABD'li komutan Taliban'ın havaalanını almak için ABD askerlerinin çekilmesini beklediğini belirterek, Taliban'ın böyle bir saldırı düzenlemesinin mantığının olmadığını dile getirdi.

ABD HAVAALANI İÇİNDE KENDİ EKİPMANLARINI İMHA ETTİ

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki AA muhabirinin bildirdiğine göre, saldırıların ardından Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na yakın bölgelerden 4 patlama sesi daha geldi. Bunlardan en şiddetli patlama 6'ncısında hissedildi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı saldırılar dışındaki patlamalar için, "ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha ettiğini" duyurdu.

BİDEN, SALDIRI İLE SUÇLADIĞI DEAŞ’E KARŞILIK VERECEKLERİNİ AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı'ndaki saldırının faili olarak gördükleri DEAŞ/Horasan'ı affetmeyeceklerini belirterek, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

Biden, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen saldırıda 13 ABD askerinin yaşamını yitirmesinin ardından Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Zor bir gün." ifadesiyle başlayan Biden, "Saldırı DEAŞ/Horasan olarak bilinen grup tarafından yapılmıştır ve havalimanını koruyan Amerikan askerlerinin canını almıştır, bir kısmını da yaralamıştır. Ayrıca birçok sivil de yaşamını yitirmiştir." dedi.

"Bagram Hava Üssü yeniden açılmalı"

Afganistan'dan çekilme konusunda ABD Başkanı Joe Biden'a ağır eleştiriler yönlendiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise "alçakça" diye nitelediği saldırının ardından, ABD'nin Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nü yeniden açması gerektiğini bildirdi.

Güney Carolina Senatörü, "Günlerdir Bagram Hava Üssü'nün yeniden açılması gerektiğini savundum. Çünkü tek tahliye yolu olarak Kabil Havalimanı'nı savunmak çok zor." dedi.

Graham, "Bu fiyaskodaki en büyük hata Bagram'dan vazgeçmek." diye konuştu.

ULUSLARARASI TOPLUMDAN KABİL'DEKİ SALDIRILARA KINAMA

Türkiye, Katar, Ürdün, İspanya, ABD, İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan ve Ukrayna gibi birçok ülke, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıları kınadı.

TÜRKİYE, AFGANİSTAN'DAKİ SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINADI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki saldırıları en güçlü şekilde kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kabil’de gerçekleştirilen saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığının büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Kabil'deki havalimanı saldırısını şiddetle kınadı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik saldırıları şiddetle kınadı.

Teşkilattan yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'daki saldırı şiddetle kınanarak, İİT'nin, sebepleri ne olursa olsun terörün her şekline karşı tutumunun sabit olduğu vurgulandı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada, terörle mücadele için çabaların ve uluslararası iş birliğinin iki katına çıkarılması gerektiği vurgulandı.

BM'DEN KINAMA

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres'in havalimanına yönelik "terör saldırısını" derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

Guterres'in Kabil'de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

AB: AFGANLARLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Kabil Havaalanı'nda güvenlik hasreti çeken insanlara yönelik korkakça saldırıları şiddetle kınıyoruz. AB, Afganlarla dayanışma içindedir. Uluslararası ortaklarla birlikte terörle mücadeleye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyı kınadığını belirterek, "Uluslararası toplum, Afganistan'da ve ötesinde terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için birlikte ve yakın biçimde çalışmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: TAHLİYELERE DEVAM EDECEĞİZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Acil Durum Kabine Toplantıları (COBRA) kapsamında Afganistan'daki durumun ele alınmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Boris Johnson, "Barbarca bir terör saldırısı olduğunu, Kabil Havalimanında ABD ordusu üyelerinin hayatını kaybettiğini, Afgan kayıpların da olduğu bir dizi saldırı olduğunu doğrulayabilirim. ABD ve Afganistan halkına başsağlığı diliyorum." dedi.

Havalimanındaki saldırının ardından tahliye operasyonlarının "mümkün olduğunca hızlı ve verimli" olması gerektiğine işaret eden Johnson, tahliyelerin son ana kadar devam edeceğini ancak sona gelindiğini belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı da patlamaya ilişkin, "Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA, KABİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da saldırıyı kınadı.

Elysee sarayından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanının saldırının Amerikan ve Afgan kurbanlarının ailelerine başsağlığı dilediği, yaralılara desteğini ilettiği belirtildi. Macron’un tahliye operasyonlarını yürütenlerin kahramanlığını saygıyla selamladığı aktarılan açıklamada, “Fransa tahliyeleri tamamlayacak ve tehdit altındaki Afganlar için uzun vadeli insani eylem ve koruma sağlayacak.” ifadesi kullanıldı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırı sonrası ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’e başsağlığı dilediğini, terörden(!) kaçmaya çalışanlara yardım ederken hayatını kaybeden ABD askerlerinin aileleri ve sevdiklerinin acısını paylaştığını belirtti. Parly, “Fransa ABD’nin yanındadır.” görüşünü dile getirdi. 

Duruma ilişkin Amerikalı müttefikleriyle iş birliği içinde olduklarını aktaran Macron, Fransa’nın Kabil Büyükelçisini de tahliye edeceklerini söyledi.

Macron, “Güvenlik sebebiyle, Kabil büyükelçimiz şimdilik Afganistan’da durmayacak, Paris’ten işlerini yürütecek.” ifadesini kullandı.

AFGAN SİYASİLERDEN KINAMA

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı (HCNR) Abdullah Abdullah, Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımda saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saldırıyı kınayan Karzai ve Abdullah, hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Karzai, saldırıyı "insanlığa karşı suç" olarak değerlendirerek, Afgan halkına birlik çağrısında bulundu.

Öte yandan HCNR Başkanı Abdullah paylaşımında "Kabil havalimanında çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu zor zamanda düşüncelerim ve dualarım kurbanlar ve aileleriyle birlikte." ifadesini kullandı.

KABİL’DEKİ SALDIRILAR SONRASI TAHLİYE UÇUŞLARI YENİDEN BAŞLADI

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde düzenlenen saldırılar sonrası, ülkedeki yabancı uyrukların ve Afgan vatandaşlarının tahliyesine yeniden başlandığı bildirildi.

Kabil sakinleri, dün sabah itibariyle Kabil Havalimanından birkaç uçağın kalktığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan, Afganistan’daki yerel televizyon kanalı Tolo Tv’de havalimanının dışında bekleyen insan sayısının arttığına ilişkin görüntüler yayımlandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir