• DOLAR 32.539
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2488.994
  • ...
Mimarisi ile dikkat çeken caminin açılışı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Eleşkirt ilçesi merkezinde yer alan İbrahim Halil Kaya Camii ve Kültür Merkezi yapımı tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, toplamda bin kişinin aynı anda rahatlıkla ibadet edebileceği bir alana sahip. Caminin altında ise bin metrekare alana sahip bir kültür merkezi ve kütüphane inşa edilmiş durumda.

 

"Külliye" tarzını benimseyen İbrahim Halil Kaya Camii’nin yapımı, 9 bin metrekarelik alan üzerine 2016 yılında başlanmış ve yapımı tamamlanmıştır. Mevcut haliyle aynı anda bin kişiye hizmet verecek kapasitede inşa edilen cami, içinde bulundurduğu kütüphane, konferans salonu gibi sosyal imkanlarla ön plana çıkmaktadır. 6 bin metrekarelik geniş peyzaj alanı ile halkın gündelik hayatının önemli bir parçası haline gelmesi beklenen cami, modern mimari yapısıyla ilçenin güzide simgesi olması beklenmekte.

Açılıştan önce kısa bir konuşma yapan Ağrı Valisi Osman Varol, camilerin önemine değinerek, İslam medeniyetinde şehirlerin mescitlerin etrafında şekillendiğini belirtti.

"Bizler İslam medeniyeti olarak, tüm medeniyetler gibi imar ettiğimiz ve yaşadığımız bölgelere çeşitli eserler bırakırız." diyerek sözlerine başlayan Vali Varol, "Her bulunduğumuz ortamda mutlaka ama mutlaka bir izimiz olur. Özellikle Anadolu'da her geçtiğimiz yerde, her ilimiz, ilçemizde bunu görmek mümkündür. Ayağımızın bastığı yerlere, kazandırdığımız ilk önce kentlerimizin gelişimi için, merkez haline gelen mescitlerimiz, camilerimizdir. İslam medeniyetinde, şehirler tamamen mescidin, mescidin etrafında oluşan eğitim kurumlarının etrafında oluşur, gelişir. Bütün şehirlerimizde, medeniyetimizin bütün izlerinde bunu görebilirsiniz. Bu gün burada bir mescit, güzel bir camii, içerisinden eğitimin önemlilerinden kütüphane, yine insanlarımızın farklı amaçlarla kullanabileceği bir konferans salonu, etrafında modern şehirlerde herkesin gıpta ile bakacağı bir regülasyon alanı ile gerçekten Eleşkirt’imize çok güzel bir eser kazandırmış oldular." ifadelerini kullandı.

"Camiiler İslam’ın mührüdür"

Daha sonra kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yapan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise, "Camiiler İslam’ın mührüdür. Bu şuur üzerine gerçekleştirilen her eser, çok büyük bir kıymet addeder. Önceden buralarda terör vardı, şu anda Allah’a şükürler olsun terör namına bir şey kalmadı. Terör olmadığı zaman da ilçedeki insanlarımız gelip buraya yatırım yapıyorlar. Bundan dolayı Eleşkirt ilçesinde önemli yatırımlar yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor." şeklinde konuştu.

"Bu kültür merkezinin gençlerimizin eğitim hayatına kendilerini geliştirme adına bir nebze de olsa vesile olur inşallah"

İbrahim Halil Kaya Camii ve Kültür Merkezi'ni yaptıran Nimetullah Kaya ise şunları söyledi:

"Toplamda 9 bin metrekare alana sahip camimizde bin kişi aynı anda rahatlıkla ibadet edebileceği bir alana sahiptir. Alt kat bin metrekare olup kültür merkezi olarak tasarlanmıştır. Büyük İslam alimi Bedüzzaman Said-i Nursi’nin dediği gibi, "Bizim en büyük düşmanımız, cehalet, ihtilaf ve zarurettir. Biz cehalete karşı ilim, eğitim ve sanat silahı ile mücadele edeceğiz." Bu kültür merkezinin gençlerimizin eğitim hayatına kendilerini geliştirme adına bir nebze de olsa vesile olur inşallah."

Ağrı Valisi Osman Varol ve Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, camiyi yaptıran Kaya ailesi bireylerine plaket ve hediye takdiminin ardından cami yapılan dua ile açıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir