• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...
Siz insan mısınız? Kabil'den tahliyeler için kişi başı 6500 dolar istiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Wall Street Journal'daki haber, Blackwater'ın ismini Academi olarak değiştiren şirket kurucusu Erik Prince'e dayandırıldı.

Habere göre Prince, personelinin Kabil Havalimanı'na yolcu getirdiğini ve bir uçağa yerleştirdiğini açıkladı.

Söz konusu operasyon için kişi başı 6 bin 500 dolar ücret aldıklarını aktaran Prince, tahliyesine çalışılan kişi için fazla çaba gerekmesi durumunda fazladan ücret aldıklarını söyledi.

Blackwater'ın geçmişi karanlık işlerle dolu

Beyaz Saray'dan göstermelik tepki

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Spaki, Blackwater'ın tahliyeleri için, "Vicdanı ve ruhu olan hiçbir insan, bir ülkeden kaçmaya çalışan ve canları için endişe duyan insanların ızdırap ve acılarından kar sağlamaya çalışmaz." ifadesini kullandı.

ABD ordusunun BLACKWATTER karnesi

Blackwater, 1997'de Amerikan Deniz Kuvvetleri bünyesindeki özel birliklerde görev yapmış Erik Prince tarafından kuruldu.

Washington yönetiminin güvenlik hizmeti aldığı şirketler arasında en çok gündeme gelen Blackwater, Dışişleri Bakanlığı personelini Irak'taki ayaklanmaların olduğu savaş bölgelerinde korumak amacıyla ABD hükümeti tarafından 2004'te kiralandı.

Sivillere yönelik katliamlar konusunda hakkında birçok iddia ortaya atılan şirket, ilk kez doğrudan ABD makamları tarafından 16 Eylül 2007'de Irak'ta 17 sivilin çalışanları tarafından kasten öldürülmesiyle suçlandı.

Blackwater için çalışan 4 eski paralı asker, 2008'de "kasten adam öldürmek" dahil çeşitli suçlamalarla hakim karşısına çıktı. Askerler, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından affedildi.

Şirket, adli sürecin başlamasının ardından kendini aklamak için 2009'da "Xe Service", 2010'da da "Academi" olarak isim değiştirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir