• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır'da Emniyet ve jandarma ekiplerince değişik suçlarda kullanıldığı tespit edilen veya üzerinde haciz işlemi görülmüş araçlar, ilgili birimler tarafından alınarak kurumlarla anlaşmalı yedieminlerde bırakılıyor.

Yasal olarak trafikten men edilen araçların, sahipleri tarafından altı ay içerisinde teslim alınması, belirtilen süre içerisinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların satılarak bedellerinin emanet hesabına yatırılması gerekiyor. Söz konusu araçlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 6 ayda bir belirlenen bedel üzerinden Milli Emlak Genel Tebliği esasları çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstri Kurumuna satılıyor.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde Yediemin işletmecisi  Esat Güngörür, 2010 yılından bu yana ilgili birimlerce trafikten men edilen veya farklı şekillerde işlem görmüş araçların otoparkta çürümeye terk edildiğini belirterek yasal süreçten sorumlu Milli Emlak Müdürlüğüne çağrıda bulundu.

Esat Güngörür

"Diyarbakır'daki otoparklarda 6 bine yakın araç bekletiliyor"

Güngörür, "2010 yılında kurduğumuz otoparkta trafik, jandarma ve asayiş ekiplerinden gelen telefonlara istinaden araçları muhafaza altına alıyoruz. Karayolu Trafik Kanununda 2918 sayılı ek 14'üncü maddeye istinaden muhafaza altına alınan aracın 180 gün içerisinde sahipleri tarafından alınmaması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Şube Müdürlüğünce satışı gerçekleşir." dedi.

Yedieminlerde terkedilmiş araç sayısına değinen Güngörür, "Otoparkımızda motosikletle beraber ortalama araç sayısı bine yakındır. Diyarbakır genelinde bulunan 8  otoparkta ise yaklaşık 6 bine yakın araç bekletilmektedir. Ne yazık ki uzun zamandan beri Milli Emlak Şube Müdürlüğü konuyla alakadar olmuyor." ifadelerini kullandı.

"Kurumların pasif işleyişinden olumsuz etkileniyoruz"

İlgili kurumların zamanında yasal süreci işlemediğinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Güngörür, "Hacizli bir araç çektirilmesi durumunda kolluk görevlileri tarafından en geç üç gün içerisinde en yakın icra dairesine bildirilmelidir. Trafik ekipleri eksiksiz bir şekilde işlem ve görevini yerine getirmektedir. Bu konuda en çok mağduriyet oluşturan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Şube Müdürlükleridir." şeklinde konuştu.

Araç satışlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe yazmasına rağmen şu ana kadar müspet bir adım atılmadığına dikkati çeken Güngörür, "Bana verilen cevap 'FETÖ soruşturmalarından dolayı yoğunluğumuz var, zamanımız yok, herhangi bir şey yapamıyoruz' oluyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle görüştüğümde ise kurumlarla olan yazışmaları bahane ederek kendilerini haklı göstermeye çalışıyorlar. En son 2 gün önce Diyarbakır Valiliğine dilekçe yazdım. Mağduriyetlerimizi giderilmesini talep ettim." diye belirtti.

10 yıldır bekleyen araçlar var

10 yıldan beri bekletilen araçların olduğunu söyleyen Güngörür, "Otoparka çekildiği zaman değeri 100 bin TL olan araç, bugün ederi 10 bin TL'ye düşerken araç sahibinin borcu 500 TL' ye çıkmıştır. Alacaklı ve borçlu mağdur durumunda. Milli Emlak Şube Müdürlüğünün olumlu bir adım atması durumunda bu mağduriyetler biter." dedi.

Güngörür, "Buraya bırakılan araçlar ciddi bir şekilde bizi mağdur ediyor. İş yerimde çalıştırdığım 6 personelin sigortalarını yatırıyorum, iş yok, neredeyse hacizli duruma düşeceğiz. Bu araçlar satıldığı takdirde rahat bir nefes almış oluruz. Bu bir milli servettir, bu servetimizin çürümesinden gönlümüz razı değildir. Yetkililerden ricamız milli servetimiz çürümesin. Herkes görevini yaptığı zaman kimse mağdur olmaz. Devletimizin kasasına ciddi anlamda para girer. Herkesi kendi görevlerine davet ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız