• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
Şeyh Said ve Arkadaşlarını Rahmetle Yâd Ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Genel Merkezi Diyarbakır`da Bulunan İlim - Der (İlmi Eğitim Araştırma ve Yardımlaşma Derneği) Genel Başkanı Fırat Taşçıgil, Şeyh Said ve arkadaşlarının Diyarbakır Ulu Camii önünde idam edilmelerinin 86. yıldönümünde basın açıklaması yaptı.

Şeyh Said kıyamının hem İslami bir hareket hem de siyasi bir olay olduğunu vurgulayan Taşçıgil, bu yüzden sol çevrelerce bu hareketin üzerinin örtünmek istendiğine dikkat çekti. Taşçıgil sözlerini şöyle sürdürdü; "Dersim katliamı sadece bir ilde yaşandı; ama Şeyh Said kıyamından sonra, imha operasyonları Diyarbakır, Bingöl, Elazığ, Van, Batman, Bitlis ve daha birçok il, İlçe, Belde ve Köylerde yaşandı. O dönemle toplu kıyımlar yaşandı. Dicle`nin köylerinden topladıkları kişileri, Dışara denilen mıntıkaya götürülüp süngülerle onları öldürdüler. Halen kemikleri yer altından çıkarılıyor. Suçlu suçsuz binlerce insan toplu kıyımlardan geçildi; ama hiç kimse bunlardan bahsetmiyor."

Şeyh Said`in imza toplayıp Ankara`ya bir protesto gönderdiğini hatırlatan Taşçıgil, metinde şöyle denildiğini söyledi; "Biz ve sizi bir araya getiren çimento din bağıdır, siz bu din bağını lağvettiniz. 1924 Anayasasıyla da Kürlerin varlığını yok saydınız. Dolayısıyla bu politikanızla sizinle hangi noktada buluşacağız. Gelin bu politikadan dönün, şeriatı garrayı tesis edin hep birlikte yaşayalım. Yok, eğer siz İslam`ı yok sayarsanız, o zaman herkes yoluna gider."

Şeyh Said`in iyi niyetli çabalarına karşılık verilmediğini belirten Taşçıgil, diyalog yollarının kapatıldığı için kıyamın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Şeyh Said ve arkadaşlarını rahmetle yâd ettiklerini belirten Taşçıgil, bu süreçte mazlumca katledilenlerin mekânlarının cennet olması temennisinde bulundu.

Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi`nin İstiklal Mahkemelerinin zulümlerini tel`in etmek amacıyla 29 Haziran Çarşamba günü Saat: 16.30`da Batıkent Meydanında yapacağı basın açıklamasına destek vereceklerini de sözlerine ekleyen Taşçıgil, tüm gönüllerini ve halkı etkinliğe davet etti.


M. Salih Keskin - İLKHA 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir