"Sütün Tadı Ağrı'nın Adı" projesi kapsamında çiftçilere süt sağım ünitesi dağıtıldı
TRT Park'ta Ağrı protokolünün katılımı ile düzenlenen tören çerçevesinde Ağrılı 290 çiftçiye yüzde 80 hibeli süt sağım ünitesi dağıtıldı.
Ağrı Valiliği öncülüğünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Ağrı İl Özel İdaresi ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının sağladığı bütçe ile hayata geçirilen "Sütün Tadı Ağrı’nın Adı" projesi kapsamında 290 çiftçiye süt sağım ünitesi tahsis edildi.
Proje kapsamında toplamda 500 çiftçiye yüzde 80 hibe ile süt sağım ünitesi sağlanacak.
Vali Osman Varol, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediyesi Başkan V. Nesim Zengin, Vali Yardımcısı Ahmet Vezir Baycar, İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, basın mensupları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla TRT Parkı’nda düzenlenen programda hayata geçirilen projenin ilk etabı kapsamında çiftçilere ekipmanları dağıtıldı.
Tarım ve hayvancılık sektöründe kentin potansiyellerine inanarak atılım yapması için çalışmaların sürdüğünü belirten Valimiz Dr. Osman Varol, "Geçtiğimiz yıl göreve başladıktan sonra ‘Potansiyelini Keşfet Ağrı’ sloganıyla çeşitli alanlarda ilimizin bulunduğu noktanın çok daha ötesine gidebilecek potansiyellere sahip olduğu görerek vatandaşlarımızın refah düzeyini, gelirini ve konforunu arttırabileceğimiz çalışmalarımıza hızlı bir biçimde başladık. Bu kapsamda her sektörle ilgili sektör temsilcilerinin katıldığı çeşitli toplantılar yaptık. Eskiden canlı hayvan noktasında Türkiye’nin önderlerinden olan ilimiz bugün arzu ettiğimiz noktada değil. İlimizi hak ettiği noktaya ulaştırmak için 400 bin büyükbaş, 1 milyon 350 bin küçükbaş hayvan varlığımızı hem sayısal olarak daha ileriye taşımayı hem de hayvan varlığından elde edeceğimiz katma değeri arttırmayı, diğer taraftan süt üretimini ve sütün yan ürünleri olan peynir gibi ürünlerin üretimine yönelik çalışmalar yapmamız gerektiğini fark edip bu alanda çeşitli projeler ürettik." dedi.
Ağrı Valisi Osman Varol
Konuşmasının devamında Vali Varol, "Sahada yapılan çalışmalarla ilimizde belirli sayıdan az ineği olan çiftçilerimizin sütlerini sağmadıklarını ve bu altın kadar değerli ürünün piyasaya girmediğini gördük. Tüm bu envanterler sonucunda bugün sütün önemli bir ticari meta olduğunu, toplanması ve üretime kazandırılması gerektiğini insanlarımıza anlatmak ve çiftçilerimizi bu hususta desteklemek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan birkaç projeden biri olan bu proje ile belirli sayıdan az sağmal ineğe sahip olan 500 ailelerimize bireysel sağım ünitelerini devlet desteği ile tedarik etmeyi amaçladık. Bugün ise projemizin ilk etabında 290 tane sağım ünitesini çiftçilerimizle buluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.
Diyadin Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin çalışmalarının tamamlandığını belirten Vali Varol şunları söyledi:
Bu bölge için bir milattır. İnanılmaz bir tarımsal gelir getirecek. Belki bittiği zaman sadece bin 200 kişiyi doğrudan istihdam edecek ama dolaylı olarak 3 bin insanı etrafında istihdam edecek. İlimizin tarımsal gelirini ikiye katlayacak bir projedir. Allah nasip ederse bakanlığımız bir hafta içerisinde onunda ihalesini gerçekleştirecek. Tarım alanında size müjdeler vermeye devam edeceğiz.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi
Programda bir konuşma yapan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise kente birçok alanda yatırımların devam ettiğini söyledi.
Devam eden yatırımlarla Ekrem Çelebi şunları söyledi:
Biz Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştük buraya 154 milyon lira tahsilat yaptık. Geçen sene buradaki çalışmalar durdurulmuştu ve gittim Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ile konuştuk ve 50 milyon lira daha aldık. Bu sene karayollarına tahsis ettiğimiz para 204 milyon liradır. Allah bir mani keder vermese 2022 yılının sonuna kadar inşallah hep birlikte oranın kurdelesini keseceğiz.
Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin
Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin ise yaptığı konuşmasında, "İlimizde 400 bin büyükbaş ve yaklaşık 1,5 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile 2020 yılında 390 bin ton civarında süt üretimi gerçekleşmiştir. Üretilen bu sütün katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülebilmesi için iyi bir süt toplama ağının kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla yerelde hazırlanan Projemiz ile 500 çiftçiye süt sağım makinesi ile piyasaya arz edilmeyen günlük 20 ton sütün toplanması ve işlenmesi hedeflenmektedir. Projenin tamamen uygulanması halinde 1 milyon TL hibe ile daha hijyenik şartlarda süt elde edilecek ve ilimize 20 milyon TL katma değer getirisi olacaktır." şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından hayırlı olması temennisi ile çiftçilerimize süt sağım üniteleri teslim edildi. Çekilen toplu fotoğrafın ardından program sona erdi. (İLKHA)