• DOLAR 32.518
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2433.884
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda 6 Eylül'den itibaren yüz yüze eğitime başlama kararı aldı. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye sektöründe hareketlenme başladı.

Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla yaklaşık olarak ise 25 milyar liralık bir harcamanın yapılması bekleniyor. Sektör temsilcileri ise kırtasiye ürünlerine yüzde 15 oranında zammın söz konusu olacağını öngörüyor.

 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in okulların açılışına ilişkin yaptığı basın açıklamasında 6 Eylül 2021 tarihinde tüm kademelerde haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlanacağını duyurmasıyla birlikte salgın sürecinde okulların kapanmasından dolayı ekonomik sıkıntı yaşayan kırtasiyelerde de okul hazırlıkları başladı.

Covid-19 salgını nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan okulların 6 Eylül’de açılacak olması nedeniyle kırtasiyeciler hazırlıklara başlarken uzun bir aradan sonra yeniden okula başlayacakları için heyecanlı olan öğrenciler ise aileleri ile birlikte kırtasiyelerin yolunu tuttu.

Eylül ayının yaklaşmasıyla Gaziantep’teki kırtasiyecilerde iş yerlerinde hazırlıklarına başladı. Büyük bir heyecanla okulların açılacağı günü bekleyen kırtasiyeciler, eğitim-öğretim yılı için kaynak kitap, defter, çanta, kalem ve silgi gibi her türlü ihtiyaç malzemelerini hazırlayarak öğrenci ve velilerin beğenisine sunuyor.

Covid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerin alındığı kırtasiyelerde açılış tarihinin yaklaşmasıyla hareketlilik artarken esnaf da okulların açılmasını dört gözle bekliyor.

Kırtasiye sektörünün salgın sürecinden çok etkilendiğini söyleyen kırtasiye işletmecisi Mahir Çakmak, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla işlerinde bir hareketlilik beklediklerini söyledi.

Öğrencilerin ve velilerinin ihtiyacı olan kırtasiye malzemeleri için sipariş vermeye başladığını belirten Çakmak, salgın nedeniyle vakaların tekrar artmamasını ve bu sürecin tamamen sona ermesini diledi.

6 Eylülde okulların açılacağını ve salgın nedeniyle zor durumda olan kırtasiyeci esnafının bir nebzede olsa rahatlayacağını söyleyen Çakmak, okulların 2020’inin mart ayından beri kapalı olmasının sektörü çok olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

“Bu yıl yüz yüze eğitimin başlamasıyla esnaf biraz rahatlar”

Geçtiğimiz yıl okulların açılmamasından dolayı kırtasiyeciler olarak ekonomik anlamda bayağı olumsuz etkilendiklerini belirten Çakmak, “Geçtiğimiz yıl okulların kapalı olmasından dolayı eğitim uzaktan eğitimle devam etti. İnşallah bu yıl Milli Eğitim Bakanlığımızın açıkladığına göre, 6 Eylülde okullar açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak. İnşallah bu yıl yüz yüze eğitim olur, kapanma olmaz. Çünkü yaklaşık 2 yıl okullar kapalı kaldı. Çocuklar da eğitimden geri kaldı. İşlerimizde bayağı zorlaştı. İnşallah bu yıl yüz yüze eğitimin başlamasıyla esnaf biraz rahatlar.” dedi.

AVM’lerin kırtasiye ürünleri satmasına tepki gösteren Çakmak, okul zamanı geldiğinde AVM’lerin ve zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmaya başladığını ve bu tür yerlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması için kanun çıkarılması gerektiğini söyledi.

“Kırtasiye kırtasiyeciden alınır”

AVM’lerin ve zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmasının esnafa mağdur ettiğini ifade eden Çakmak, “Çünkü biz bir yıl boyunca bekliyoruz. AVM gıdasını satar. AVM’nin kırtasiye ve züccaciye ürünleri satmaması lazım. AVM’lerin ve zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmasından rahatsızız. Çünkü AVM’lerin ve zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmasının bize bayağı zararı oluyor. Herkesin kendi işini yapması lazım. Bakanlığımızın ve yetkililerimizin bu duruma bir el atması lazım. Çünkü pandemi sürecinde biz bayağı olumsuz etkilendik. İnşallah bu yıl 6 Eylülde yüz yüze eğitim başlarsa, AVM’lere de bir kısıtlama gelirse esnaf biraz rahatlar diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Salgın sürecinden çok olumsuz etkilendiklerine dikkat çeken Çakmak, iflas eden birçok esnafın ise iş yerini kapatmak zorunda kaldığını belirtti.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala kırtasiyeciler olarak tüm hazırlıklarını da yaptıklarını ifade eden Çakmak, geçen yıla göre kırtasiye ürünlerinin ise yüzde 15 civarında arttığını bildirdi.

Kırtasiyelerde her bütçeye göre ürün olduğunu belirten Çakmak, kırtasiyeciler olarak sattıkların bütün ürünlerin arkasında olduklarını ve ürünlerinin garantili olduğunu ifade etti.

6 Eylülden itibaren yüz yüze eğitimin başlayacak olmasına sevindiklerini belirten Ali Hösükler, salgın nedeniyle kırtasiyeciler olarak yaklaşık 2 yıldan beri zarar ettiklerini ve çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Kırtasiyeciler olarak tüm hazırlıklarını tamamladıklarını, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin raflarda yerini aldığını belirten Hösükler, sabırsızlıkla okulların açılmasını beklediklerini söyledi.

“Zincir marketler ve AVM’ler kırtasiye ürünleri satmasın”

Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeden alınması gerektiğini belirten Hösükler, zincie market ve AVM gibi yerlerden uzak durulması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sezonluk iş yapan esnaflar, büyük marketlerden dolayı biraz sıkıntılıyız. Maalesef toplantıcılarımız da büyük marketlere daha farklı fiyatlardan ürün veriyor. Pandemi süreci de bizi bayağı olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde en mağdur olan sektörlerden birisi de biziz. Şu anda tüm hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah okulların açılmasını bekliyoruz. Öğrenci ve velilerde yavaş yavaş ihtiyaçlarını almaya başladılar. Ama tam istediğimiz gibi değil. Çünkü genelde halkımız ihtiyaçlarını karşılamada son günü bekliyor.”

“Okulların açılmasını bekliyoruz”

Okula giden çocukları için okul alışverişi yapmaya gelen veli Ramazan İpkıran da pahalılıktan şikayet ederek, “Geçen yıl bayağı zorlandık. Pandemiden dolayı çocuklar sıkıntı yaşadı. Sağlık Bakanlığı'mızın açıklamasına gör, inşallah okullar açılacak, bizde çocuklarımızın ihtiyaçlarını almak üzere kırtasiyeye geldik. İnşallah daha iyi olacak. Beklentimiz de iyi olmasıdır. İnşallah virüs yeneriz ve virüsü yendikten sonra çocuklarımız bu yıl okullara başlar. Çocuklar bir yıl boyunca eve kapandı ve çok sıkıntılar yaşadı. Bu süreçte çocuklarımız bayağı dersten geri kaldı. Evde kalmaktan çocuklarımız kilo aldı.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız