• DOLAR 32.506
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2489.041
  • ...
SON DAKİKA
Enerji Tasarrufunda Prefabrik Ev Betonarmeyi Geride Bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yıllarda müstakil evlere olan ilgiyle birlikte sıkça gündeme gelen prefabrik ev enerji tasarrufu üstünlüğüyle betonarme binaları geride bıraktı.

Bu yenilikçi konut modeli müstakil evlere olan talebin artmasıyla gündeme girdi. Geçmişte şantiye yapıları ile acil yerleşim deprem konutlarında kullanılan prefabrik yapı modeli sektördeki yeniliklerle bireysel ve toplu konutlarda betonarmeye iyi bir alternatif getirdi. Yeni gelişmelerin takip edildiği sektörde üretim modern tesislerde yeni nesil makinelerle gerçekleştiriliyor. Geliştirdiği teknolojilerle çağa ayak uyduran prefabrik sektörü yapı modeliyle modern konutların tasarlanarak üretilmesine de başladı. Kısa sürede gelişimin meyvesini alan prefabrik evler konut projelerinde klasik betonarme modeline önemli bir alternatif oluşturdu. Bu süreçte yeni hazır konut modelinin betonarmeye göre önemli avantajları da kullanıcılar tarafından keşfedildi. Bu tanıma süreciyle beraber betonarmeden hazır konutlara doğru önemli bir yönelim oluştu. İşte bu öne çıkan avantajlardan biri de yalıtım üstünlüğünün kazandırdığı enerji tasarrufu oldu.

Konutta Yüzde 70’e Varan Enerji Tasarrufu Kazanmak Mümkün

Özel yalıtımlı duvar panelleri ve çatı sistemine sahip prefabrik ev modelleri ile betonarme binalara göre yüzde 70’e varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bu konut modelinde kullanılan özel duvar panelleri betonarme binalardaki tuğla ve gaz beton duvar sistemine göre yalıtım açısından bariz üstünlüğe sahip. Yapılan ölçümlerde prefabrik ev modelinin klasik yapılara göre yüzde 70’e varan enerji tasarrufu üstünlüğüne sahip olduğu belirtiliyor. Prefabrik evlerde duvar yalıtımı özel levhalar arasına EPS veya taş yünü izolasyon malzemeleri kullanılarak üretiliyor. Bu duvar sistemiyle standart olarak her prefabrik evde iyi bir izolasyon sağlanmış oluyor. Opsiyonel tercihlerle panel üzerine dıştan ve içten gerçekleştirilen ekstra mantolama yalıtım uygulamaları sayesinde bu izolasyon çok daha yüksek düzeye getiriliyor. Çatı sisteminde de aynı yalıtım uygulama hassasiyeti sürdürülerek evin enerji kullanım üstünlüğü en iyi seviyeye yükseltiliyor. İç tavan ile çatı örtüsü arasına mineral yün serimi, çatı örtüsü altına özel levha serimi ve üzerine membran uygulamasıyla konutun yalıtımı benzersiz seviyeye çıkartılıyor. Klasik binalardaki pvc çift camlı penceresi aynen prefabrik ev modelinde de uygulanıyor.

Yalıtımlı Prefabrik Ev Kullandıkça Kazandırıyor

Yukarıda vurgulanan yalıtım üstünlükleriyle prefabrik ev kullandıkça enerjiden tasarruf sağlatarak kazandırıyor. Hazır evlerle her mevsim iklimlendirme en az enerji kullanımıyla en iyi performansla gerçekleştiriliyor. Bu enerji tasarrufu avantajı aynı zamanda kullanımda konfora dönüşüyor. Kışın en soğuk seyreden çetin gecelerinde en az enerji kullanımıyla sıcacık iç mekanlar hazırlanıyor. Üstelik enerji kullanımında klima, doğalgaz, klima, elektrikli ısıtıcı gibi klasik evlerdeki ısıtma sistemlerinin tamamı kullanılabiliyor. Tüm ısıtma sistemlerinde prefabrik evlerde betonarmeye göre en az enerji kullanımıyla ısınılıyor. Evler kısa sürede ısıtılırken sıcaklığı uzun saatler devam ediyor.

Yaz aylarında ise aynı enerji tasarrufu avantajı kullanım konforuna en iyi katkıyı devam ettiriyor. Güneşin en dik açılarla evin bulunduğu yere vurduğu kavurucu sıcakların hakim olduğu uzun günlerde prefabrik evlerin içine serinlik hakim oluyor. Hem gündüz hem de gece serinliği yaz aylarında bu evleri kullananların yaşadığı konfora dönüşüyor. Gerektiğinde klima kullanımıyla en az enerji kullanımıyla serinlik sağlanabiliyor. Üstün yalıtımıyla prefabrik ev fiyatları kullandıkça da kazandırmaya devam ediyor.

Farkı Ustalarla Uğraşma Sorununa Son

Prefabrik evlerin yapı modeliyle çözüm getirdiği en iyi avantajlardan biri de farklı ustalarla uğraşma sorununu ortadan kaldırması. Bu yenilikçi evler öncelikle yeni nesil teknolojik makinelerin kullanımıyla modern tesislerde üretiliyor. Prefabrik evlerde saha montaj işçiliğini en aza indiren yenilikler bu üretim aşamasında gerçekleştiriliyor. Evlerin ana taşıyıcılarını ve iskeletini oluşturan çelik metal sistemler makine hattında şekillendiriliyor. Metallerin işlenmesi ve ön üretimi esnasında asla kaynak kullanılmıyor. Sahada montajda da kaynağa ihtiyaç duyulmadan cıvata – somun ve geçmeli sistemle seri montaj gerçekleştirilebiliyor. Bilgisayar özel yazılım programında tasarlanan konutların üretimi belirtilen bant hattında tamamlanıyor. Üretim öncesi yapı güvenliği uygulamaları yine bilgisayarda özel yazılım programında hazırlanıyor. Bir yanda çelik metaller hazırlanırken diğer yanda yalıtımlı duvar bloklarının imalatı devam ediyor. Kapı ve pencereler çift camlarıyla beraber hazırlanıyor. Tercih edilen ev modeline özel projeleriyle elektrik ve su tesisat malzemeleriyle armatürleri hazırlanıyor. Vitrifiye malzemelerine varana kadar her şeyiyle hazır hale getirilen prefabrik ev kurulum yapılacağı yere araca yüklenerek sevk ediliyor.

Aracın kurulum yerine ulaştığı gün sahada hazır bulunan Karmod prefabrik ev montaj ekibi malzemeleri araçtan indirerek evin inşasına başlıyor. Aynı ekip evin duvardan çatıya, elektrikten sıhhi ve atık su tesisatlarına, kapı ve pencerelerine, özel kaplamalarına varana kadar başka ustalara gerek duymadan kurulumunu yapıyor. Şap ve ıslak zemin uygulamaları sonrası sahaya sevk edilen Karmod boya ekibince iç ve dış boyaması gerçekleştirilen oturuma hazır halde teslim ediliyor. Aynı usta ekibiyle tüm yaşam konforuna sahip güvenli prefabrik ev günler içerisinde hazır hale getiriliyor. Örneğin 2+1 82 m2 bir evin tek bir ekiple kurulum süresi sadece 3 gün.

Bu haberler de ilginizi çekebilir