• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Taliban'a çağrı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

Karadaği, Afganistan'daki son gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Katar’a teşekkür etti

Birliğin internet sayfasından yayımlanan açıklamada, "Dünya Müslüman Alimler Birliği, Taliban'ın af ve bağışlama, kan dökülmemesi ve herkesin katılacağı yeni bir aşamaya ilişkin attığı adımlardan dolayı iyimserdir." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Afganistan'dan her türlü işgalcinin çıkarılması dolayısıyla Taliban ve Afganların tebrik edildiği ve bu gelişmenin büyük bir zafer, ABD ile işgalcilerin ülkeden çıkışına ilişkin anlaşmanın da bir fetih olarak görüldüğü" aktarıldı. Karadaği, Katar'a "anlaşmayla sonuçlanan bir görüşme ortamı sağladığı ve tüm Afganları temsil edecek bir geçiş hükümeti kurulması için gösterdiği olağanüstü çaba dolayısıyla" özel olarak teşekkür etti.

“Görünen o ki Taliban değişmiş”

Savaşların tümüyle sonlandırılmasının istendiği açıklamada, "Afgan halkının tümünü kapsayan ve şura sistemi üzerine kurulu istikrarlı bir hükümet kurulmalıdır." ifadelerine yer verildi. Taliban'ın uluslararası toplum ve komşularına yönelik getirdiği açılımdan duyulan memnuniyete işaret edilirken, Afganistan'da kapsamlı bir istikrarın zorunlu olduğu vurgulandı. Açıklamada, başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyadan Afgan halkının cezalandırılmaması ve Taliban'ın geçmişteki tutumlarına bakılarak muamele edilmemesi talep edildi. Taliban'ın geçmişte Afgan halkının bileşenlerine yönelik muamelede bazı yanlışları olduğu ifade edilirken, "Ancak görünen o ki Taliban değişmiş ve geniş çaplı bir esneklik ortaya koymuştur." denildi.

“Şura temelli bir siyasi sistem kuracağı konusunda iyimseriz”

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: "Taliban'ın herkesi içine alan sosyal bir yapı ve kadınlara yönelik denge fıkhına uygun, esnek, şura temelli bir siyasi sistem kuracağı konusunda iyimseriz."  (AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir