• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
Taliban Sözcüsü ilk basın açıklamasını yaptı: Kimseden intikam almayacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü sağlamalarının ardından ilk kez dünya basınının karşısına çıktı ve dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

20 yıllık mücadelenin ardından ülkeyi özgürleştirdik ve topraklarını yabancılardan arındırdıklarını söyleyen Mücahid, bu durumun Afgan ulusu için gurur verici bir an olduğunu vurguladı.

Mücahid'in öne çıkan ifadeleri şöyle:

"Bize karşı savaşanların hepsini affettik. Husumet sona erdi

Herhangi bir dış veya iç düşman istemiyoruz. Kabil'de kaos görmek istemiyoruz.

"Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil'e girmek zorunda kaldık"

Geçiş sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için ilk olarak Kabil'in kapılarında bekledik. Ancak ne yazık ki, önceki hükümet o kadar beceriksizdi ki... Güvenlik güçleri güvenliği sağlamak için hiçbir şey yapamadı. Bir şeyler yapmak zorundaydık. Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil'e girmek zorunda kaldık.

Uluslararası toplumun, kimsenin zarar görmeyeceğinden emin olmalarını isterim. Uluslararası toplumla herhangi bir sorun yaşamak istemiyoruz.

"Dini ilkelerimize göre hareket etme hakkımız var"

Dini ilkelerimize göre hareket etme hakkımız var. Diğer ülkelerin farklı yaklaşımları, kuralları ve düzenlemeleri var. Afganların, değerlerimize uygun kendi kural ve düzenlemelerine sahip olma hakkı var.

Biz şeriat sistemi altında kadınların haklarına bağlıyız. Bizimle birlikte çalışacaklar. Uluslararası topluma ayrımcılık yapılmayacağını temin etmek istiyoruz.

"Medyanın faaliyetleri İslami değerlere aykırı olmamalıdır"

Medyanın faaliyetleri İslami değerlere aykırı olmamalıdır. Medya bize karşı çalışmamalı. Milletin birliği için çalışmalılar. Özel medya özgür ve bağımsız olmaya devam edebilir.

Kadınların kendi çerçeveleri içinde çalışmasına ve okumasına izin vereceğiz. Kadınlar toplumumuzda, bizim çerçevemizde çok aktif olacaklar.

"Kimseden intikam almayacağız"

(Yabancı güçlere çalışmış personeller dahil) Kimseden intikam almayacağız.

Burada yetişen gençlerin gitmesini istemiyoruz. Onlar bizim zenginliğimiz

Hiç kimse halkın kapısını çalıp onlara kimin için çalıştıklarını sormayacak. Güvende olacaklar. Kimse sorgulanmayacak

"Herkesi affettik"

Afganistan'da istikrar ve barış için herkesi affettik.

Hükümet kurulduktan sonra her şey daha net olacak. Hükümet kurulduktan sonra ulusa hangi yasaların sunulacağına karar vereceğiz. Hükümeti kurmak için ciddi bir şekilde çalışıyoruz. Tamamlandıktan sonra açıklanacak.

Bütün sınırlar kontrolümüz altında.

Ülkemiz 20 yıl önce olduğu gibi şimdi de Müslüman bir millettir. Ancak iş, deneyim, olgunluk ve vizyona gelince, tabii ki şimdi ile 20 yıl öncesi arasında çok büyük bir fark var. Yapacağımız eylemlerde bir fark var. Bu evrimsel bir süreç oldu.

"Ülke genelinde tam güvenlik var"

(Adam kaçırma ve cinayet iddiaları) Ülke genelinde tam güvenlik var. Kimse kimseyi kaçıramayacak. Her geçen gün daha fazla güvenliğe sahip olacağız.

Kimsenin ülkeyi terk etmesini istemiyoruz. Genel af var. Husumet peşinden gidilmeyecek.

"Yabancı savaşçılara ev sahipliği yapmayacağız"

(Ülkede ileride muhtemel El Kaide varlığı) Afganistan'da yabancı savaşçılara ev sahipliği yapmayacağız. Uluslararası toplumu bu konuda temin edebiliriz."

Kimseye düşmanlığımız yok. Herkes liderlerimizin emriyle İslam Emirliği tarafından affedildi.

Yabancı elçiliklerin güvenliği bizim için önemli ve elçiliklerin tamamen güvenli olacağına söz veriyoruz.

"Hiçbir ülkeye tehdit oluşturmayacağız"

İslam Emirliği (Taliban) Afganistan'dan hiçbir ülkeye tehdit oluşturmayacak."

1990'ların Taliban'ı ile günümüzün Taliban'ı arasındaki farklarla ilgili bir soruya yanıt olarak Mücahid, Müslüman oldukları için ideoloji ve inançların aynı olduğunu, ancak deneyim açısından bir değişiklik olduğunu, daha deneyimli ve farklı bir bakış açısına sahip olduklarını söyledi.

"Afganistan bir uyuşturucu merkezi olmayacak"

Mücahid, Taliban'ın dünyaya Afganistan'ın artık haşhaş ekimi veya uyuşturucu ticareti için bir merkez olmayacağına dair güvence verebileceğini ve haşhaş ekimi için bir alternatifi teşvik etmek için dünyanın desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti. 

Mücahid, "2001 yılında, hatırlarsanız, uyuşturucu üretim hacmi sıfıra düştü, ancak daha sonra Afgan toprakları işgal edildi ve hükümet düzeyinde de dahil olmak üzere uyuşturucu üretimi yeniden başladı. Ama şimdi uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretine karışmak niyetinde değiliz. Şimdi Kabil'e girdiğimizde ne kadar çok gencin uyuşturucu etkisinde olduğunu gördük ve bu üzücü bir manzaraydı." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir