• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2422.908
  • ...
Bursa`nın fethi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Osman Gazi`yi Anma ve Bursa`nın Fethi Şenlikleri, Pınarbaşı surlarında yapılan temsili fetih töreniyle start aldı. Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı`nın Bursa`nın fethiyle beylikten devlet kimliğine geçiş yaptığını belirterek, \"Tüm dünyaya medeniyet, Bursa`dan ihraç edildi. Bu şehri layık olduğu yerlere taşımak, yaşayan bir tarih şehri olmasını sağlamak boynumuzun borcudur\" dedi.

 

Osman Gazi`yi Anma ve Bursa Fethi Şenlikleri`nin dokuzuncusu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın da katılımıyla başladı. Etkinlikler daha sonra Pınarbaşı surlarının bulunduğu alana taşındı. Uludağ Üniversitesi`nden Yar.Doç.Dr. Sezai Sevim`in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla süren ve halkın yoğun ilgi gösterdiği açılış törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, AK Parti Bursa milletvekilleri, adli ve idare yargı temsilcileri ile devlet erkanı katıldı.

 

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı`nın devlet kimliğini Bursa`nın fethiyle kazandığını ve oluşturduğu medeniyetle dünyaya örnek olduğunu söyledi. Böylesine önemli bir şehirde yaşamanın ayrıcalıklarına değinen Başkan Altepe, \"Bursa`nın fethiyle Osmanlı, 400 çadırlık beylikten devlet olmaya geçiş yaptı. Osmanlı Devleti Bursa`da oluştu ve ilk müesseseler kurulmaya, eserler verilmeye başlandı. İlk hanlar-hamamlar-camiler-medreseler-aşevleri-köprüler, para basmaktan ticari sözleşmelere kadar tüm yenilikler Bursa`da başlatıldı. Sonraki dönemlerde oluşan medeniyet, tüm dünyaya buradan ihraç edildi. Gittiğimiz her yere huzur ve güven götürdük. Adaleti, yönetimi, beraberinde eşsiz bir medeniyeti götürdük. Medeniyetimizin ihracı yönünde, Bursa önemli bir merkez oldu. Bizler de atalarımızın bizlere emaneti olan bu şehre, elimizden geldiği kadar layık olmaya çalışıyoruz. Bu şehri onların izleriyle tekrar canlandırmak, Bursa`nın yaşayan bir tarih şehri olmasını sağlamak bizlerin görevidir. İnşallah medeniyette, sanayide ve kültürde öncü Bursa`yı hep birlikte oluşturacağız\" diye konuştu.

 

\"Tarihinden korkan zavallı insanlardan değiliz\"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Bursa`nın fetih törenlere ilk defa katıldığını ve bundan çok mutlu olduğunu ifade ederek, \"Tarih şuuru hepimiz için önemli. Özellikle gençleri tarih bilinciyle yetiştirmemiz lazım. Gençler, geçmişte ne büyük hizmetler yaptığını, Osmanlı Devleti`nin 3 kıtada, 20 milyon metrekarede, milyonlarca insanı nasıl barış ve huzur içinde yönettiğini bilmeli ve hatırlamalıdır. Biz, tarihinden korkan ve nefret eden zavallı insanlardan değiliz. Tarihimize, inancımıza bağlıyız\" dedi.

 

Bursa`nın her sokağında, her mahallesinde bir tarih, kültür varlığının olduğunu kaydeden Arınç, \"Bursa kadar bu eserlerin, tarihin her anına şahitlik etmiş başka bir şehir bulamazsınız. Bursa`nın kıymetini bilmeli, eserlerini yeniden ortaya çıkarmalıyız. Turizm geliştirilmeli, konaklama mükemmel olmalı. Gençler, atalarını örnek alan güzel evlatlarımızdır\" diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir