• DOLAR 32.548
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2425.489
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurtoğlu, kentte soğuk zincir sisteminin kurulmamış olmasından dolayı üreticilerin zor durumda olduklarına dikkat çekerek, 2009 yılından beri soğuk zincir sisteminin kurulması için mücadele ettiklerini söyledi.

“Üreticiler zor durumda”

Soğuk zincir sisteminin kurulmasıyla ildeki süt üretiminin de artacağını ifade eden Kurtoğlu, “Süt Üreticileri Birliği olarak bu işi yapabilecek bilgi, kapasite ve tecrübeye sahibiz. Şu anda çiftçilerimiz çok zor durumda. Bu soğuk zincire hayallerinde bile inanmıyorlar. Fırat Kalkınma Ajansı'nın DAP’ta faydalanmak üzere inşallah Battalgazi'de ve Yeşilyurt'ta 5 tane toplama merkezi kurup bir görmek istiyor. Yani bir bölgeye kurup onun çalışma sistemini görerek Malatya'nın tüm ilçelerini kapsayacak şekilde soğuk zincir kurulması gerekiyor. Biz defalarca projeler yaptık. 2009 yılından beri mücadelemiz devam ediyor. Şu anda arşivimiz projelerimizle dolu. İnşallah Öznur Çalık'ın da müdahalesiyle soğuk zincir sistemi bir an önce kurulur. Çiftçilerimiz de rahat eder. Şu anda Malatya İli Süt Üreticileri Birliği olarak sütümü verdiğim bir firmadan 3 aydır paramı tahsil edemiyorum. Çiftçilerin de ne durumda olduğunu siz düşünün.” dedi.

“Soğuk zincir sistemi kurulursa hayvancılık daha da artacak”

Kurtoğlu, “Özellikle küçük aile çiftçisi ile ilgili sorunlarımız var. Günlük 20-30 ton sütü olan bir çiftçinin sorunu yok zaten. Ulusal firma geliyor, sütü işletmesinde alıp götürüyor. Bu ülkenin tarımını, hayvancılığını ayakta tutan elleri nasırlı Ayşe teyzemin Hasan amcamın sorunu çözebilmek önemli.  1 ile 9 baş arasında hayvanı olan üretici sütünü bir türlü satamıyor. Yani bunlara çözüm bulabilmek gerekir. Eğer bu soğuk zincir kurulduğu takdirde ben inanıyorum 5 baş hayvanı olan 10 başa çıkaracak, 15 olan 20 başa çıkaracak. Kendi köyünde mutlu, huzurlu bir şekilde yaşayacaklar. Çünkü 5 tane ineği olan bir yetiştiricinin sütü eğer kapıda satılırsa tabii Ulusal Süt Konseyi verdiği sütün, en azından en alt limiti olmak üzere şu anda süt 3,2 lira. Ama bizim burada 2 lira 2,5 liraya satılıyor. Ama ulusal firmanın belirlediği en az limitle üretici de satarsa en az da kendi yağlarında kavrulurlar ve sürdürülebilir bir hayvancılığa devam ederler.” diye kaydetti.

“Tarım ve hayvancılık önümüzdeki sürecin stratejik silahıdır”

Şimdiye kadar soğuk zincir sistemi kurulmadığı için üreticilerin de artık inanamadığını belirten Kurtoğlu, “Biz Malatya İli Süt Üreticileri Birliği olarak sahada ciddi çalışmaları yaptık. Köylere süt tankı aldık.  Tanklar hala depoda yatmaktadır. İnşallah köylere bu tankları kurup herkes kendi ürettiği yerde sütünü satıp işine devam eder. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki sürecin stratejik silahıdır. Muhakkak bütün yerel yönetimlerin de bu işle ilgili ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Bir farkındalık yaratmaları gerekiyor. Pandemi sürecinde gıdanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Kırsalda yaşayan insanlarımızın yaşamlarını sürdürebilmeleri üretime devam etmeleri için soğuk zincirin kurulması gerek. Soğuk zincirin olması hem tarımın hem de hayvancılığın gelişmesi anlamında büyük katkı sunacak.” dedi.

“Tarım bakanlığımız üreticiyle, birliği birbirine düşman etti!”

Kurtoğlu, şöyle devam etti:

“Daha önce Malatya Süt Üreticileri Birliğinin gerçekten gücü vardı. Çok ciddi işler yapabilirdi. Ama ne yazık ki Tarım Bakanlığımız üreticiyle birliği birbirine düşman etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Daha önce üreticiler Malatya İli Süt Üreticileri Birliği veya herhangi bir birliğe üye olup destek alma imkânı vardı. Şu anda onu da sağ olsun Tarım Bakanlığı bitirdi. Çiftçi ile birliği birbirine düşman etti. Bakanlığımızın bu birliklere gerekeni yapması lazım. Bu birlikler gerçekten bu ülkeye, bu çiftçiye yük ise bunları ortadan kaldırmak için mecliste bir karara bağlı, mecliste bir karar alıp birlikleri feshedebilir. Buradan Tarım Bakanı’na sesleniyorum, yazık insanları birbirine düşman etmesinler.  İnsanları kutuplaştırmanın bir anlamı yok.” (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız