• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Resmi gazetede dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile motor silindir hacmi aralıkları ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları düzenlendi. Alınan karar ile birlikte motor silindir hacmi 1600 cm3 geçen araçlarda matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL’ye çıkarıldı.

Matrah limiti 85 bin lira ile 130 bin lira arasındaki yüzde 50’lik ÖTV limitinde olan motorlu araçların ise yeni matrah limiti 92-150 bin TL arasına yükseltildi. Düzenleme sonrası sıfır araç satan markaların resmi sitelerinde de düzenlemeler başladı.

Matrah limitine göre sıfır araçlar için belirlenen indirimin ikinci ele yansıyıp yansımayacağı da merak konusu oldu.

Gaziantep’teki ikinci el araç alım satımı yapan sektör temsilcileri, ilk etapta ikinci el araçlarda her hangi bir indirim beklemediklerini ve ilerleyen günlerde ise sınırlı bir indirimin söz konusu olacağına dikkat çekti.

Uzun zamandır beklenen ÖTV düzenlemesiyle beraber sıfır araçlara yansıyacak olan fiyat düşüşünün ilerleyen günlerde ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacağını belirten sektör temsilcileri, otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında yapılan düzenlemenin satışlara olumlu yansıyacağını düşündüklerini dile getirdiler.

Oto Galericiler Sitesi’nde ikinci el araç alım satımı yapan Murat Ayhan, ÖTV düzenlemesiyle beraber sıfır araçlara yansıyacak olan fiyat düşüşünün ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacağını ve piyasanın ise hareketleneceğini söyledi.

“Sıfır araçlarda fiyat düştüğü zaman ikinci elde de fiyatlar düşecektir”

ÖTV indiriminin şu anda henüz piyasaya yansımadığını belirten Ayhan, “ÖTV indiriminin artısı oldu eksisi olmadı. Şu anda ikinci el araçlara talep daha da yüksek, satışlarımız daha da arttı. Bugün 17 bin liraya sattığımız bir aracı ertesi gün 18 bin liraya alıyoruz. Şu anda araç fiyatlarına yetişemiyoruz. ÖTV’nin düşmesi ikinci el fiyatlarını pek fazla yansımıyor. Aslında daha çok satışta artış oluyor. Yatırım aracı olarak araç alacak olanlar bir an önce ikinci el araç almalarını isteriz. Çünkü bugün 10 bin liraya aldığınız araç bir hafta sonra 15 bin lira oluyor. Sıfır araçlara talebin olacağını düşünmüyorum. Çünkü bir araç 300 bin lira değerinde ise en düşük ikinci el araç 100 bin liralık bir araç tır. İkinci el de şu an her bütçeye uygun araç var. ÖTV indiriminin ikinci el piyasasına herhangi bir zararının olacağını da düşünmüyorum. Şu anda piyasanın durumu çok iyi ve taleplere yetişemiyoruz. Galerimde şu anda 8 tane araç var, 3 tanesini sattım. Şu anda araç yetiştiremiyoruz.” dedi.

“ÖTV indirimi ikinci el piyasasına halen yansımadı”

Sadece ÖTV indirimine göre piyasanın çok fazla canlanacağını düşünmediğini belirten Salih Ayhan da, “İkinci el araç piyasasını durumu gayet iyi ve yoğun bir şekilde ikinci el araçlara talep var. Araç yetiştiremiyoruz. Her geçen gün de araç fiyatları yükseliyor. Bugün 108 bin liraya aldığımız aracı ertesi gün 109 bin liraya alamıyoruz. Yoğun bir talep var. Sanki Türkiye'de araç bitmiş ve araçların sonu geliyormuş gibi yoğun bir talep var. Müşterilerimizi araç almaya davet ediyoruz. Çünkü yatırım için güzel bir zamandır. ÖTV indirimi başladı ama şu anda ikinci el piyasasına pek yansımasını göremedik. Pek fazla bir fark edeceğini düşünmüyorum. Çünkü ülke bir dolambaç atlattı. Her şey pahalandı, araç fiyatları düşeceğine hiç inanmıyoruz. Türkiye'de ne yazık ki fiyatı yükselen bir şeyin fiyatı bir daha düşmüyor. Fiyatı yükseldikçe daha da kıymetleşiyor. Kıymetleştikçe de talep artıyor. Araç fiyatları şu anda yükselişini sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

“ÖTV düzenlemesiyle piyasa hareketlenecek”

ÖTV düzenlemesinin gelmesiyle sıfır araçlarda yaşanacak olan indirimin ikinci el fiyatlarına da olumlu şekilde yansıyacağını belirten Habip Çetintaş ise şunları söyledi:

“Eğer ÖTV’de yüzde 50 indirim olursa sıfır arabaların tüketimi çok olduğundan dolayı ikinci el araçlara de talep çoğalır, fiyatlarında düşeceğine inanıyorum. Zaten ÖTV yüksek olduğundan dolayı sıfır araç talepleri azdı. Bu durumda ikinci el araç piyasası da yansıyor. İkinci el araç satımı da olmuyor. Esnafta bu durumdan rahatsız ama ÖTV’de yüzde 50 indirim olursa 400 bin liralık bir araç 200 bin lira olur. Bu defa ister istemez ikinci el araçlar fiyatları düşecek, talep çoğalacak ve satışlarımız artacaktır. Şu anda piyasa durgun, esnafın işi olmuyor. Esnaf kendi arasında araç alım satımı yapıyor. Vatandaş gelip araç almıyor. Sıfır araç piyasasında da aynı şekilde talep yok. Sıfır araçların fiyatını düşmesi ile ikinci el araçların fiyatı da düşer. 100 bin liralık bir araç 75-80 bin liraya düşer. Araçların fiyatının düşmesi esnaf ve ülkemiz için de iyidir.”

“ÖTV indirimi ile biraz hareketlenme olacak”

Sıfır araçlara yansıyacak indirimin ikinci el araç fiyatlarını da etkileyeceğini belirten Mehmet Sabancı da, “ÖTV'deki indirim ikinci el araç piyasasına da yansırsa bizim için de iyi olur. Çünkü daha önce 100 bine iki tane araç alabiliyorduk. Şu anda ise 200 bin liraya bir araç alabiliyoruz. Vatandaş da yeni araç alamıyor. Esnaf birbirine araç alım satım yapıyor. Şu anda para kazanma yoktur. Bundan dolayı ÖTV indirimi gelirse çok iyi olur, satışlarımızda artar. Şu anda baba oğul birleşip ancak bir araba alıyor. Araç fiyatları düşerse herkes kendi aracını alır. Aslında bu indirim bayağı gecikti. Eğer 2 yıl önce bu indirim olsaydı, daha iyi olurdu. Zaten 2 yıldır pandemiden dolayı pek ticaret yapamadık. 2 yıldan beri cepten yiyoruz. Piyasada şu an pek bir hareketlilik yok. İnşallah ÖTV indirimi ile biraz hareketlenme olacak.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız