• DOLAR 32.573
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2433.475
  • ...
İşgalci ABD’nin Afganistan yalanları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan’daki işgalini sonlandıran ve bölgeden askerlerini çekmeye başlayan ABD’nin 20 yıl boyunca tüm dünyaya yalan söylediği ortaya çıktı. Amerikan Washington Post gazetesinde, “Afganistan Belgeleri” isimli kitabın tanıtımının yapıldığı makalede, ABD’de eski Başkan George W. Bush döneminden Obama, Trump ve Biden’a kadar gelen tüm yönetimlerin uyguladığı hatalı politikaların üstününün örtüldüğü ve Beyaz Saray’ın tüm dünyaya yalan söylediği yazıldı. Makalede, ABD’nin Afganistan’daki yanlış politikaları, savaşta doğrudan rol oynayan binden fazla kişiyle yapılan röportajların yanı sıra Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında elde edilen binlerce sayfa belgenin yer aldığı kitaba dayanarak, ABD’nin eski başkanları Bush, Obama ve Trump’a “gerçeği 20 yıl boyunca sakladıkları” gerekçesiyle eleştiriler yönlendirildi.

ALGI OPERASYONU BUSH’LA BAŞLADI

İki bölümden oluşan makalede, işgalci ABD’nin sonuç vermeyen askeri operasyonları ve adım adım gelen yenilginin, eski Başkan Bush döneminden başlanarak aldatma ve algı operasyonlarıyla örtbas edilmeye çalışıldığı belirtildi. Bush yönetiminin Irak’taki başarısızlığını örtmek için Afganistan’da ‘iyimser’ bir algı oluşturma çabası yürüttüğü belirtilen çalışmada, “Afganistan’daki Amerikalı komutanlar kamuoyunda o kadar yersiz ve temelsiz iyimserlikler dile getirdiler ki açıklamaları bir dezenformasyon kampanyasına dönüştü” ifadeleri kullanıldı. Yazı dizisinde Bush dönemi atılan zafer naralarının ve “Biz galip geldik” demeçlerinin içinin boş olduğunun anlaşıldığı, verilen çeşitli örneklerle tescillendi.

OBAMA BİR İLLÜZYON OLUŞTURDU

Çalışmada, Bush’tan sonra 44. Başkan Obama’nın da hatalarının sorumluluğunu üstlenmediğine, yarattığı illüzyonla bölgeyi kaosa sürüklerken, yönetiminin ve kendisinin yalan vaatlerle ülkesini ve tüm dünyayı kandırdığına işaret edildi. Yazıda, Obama’nın savaşı sona erdirme sözünü yerine getirmiş görünmek için 28 Aralık 2014’te ABD ve NATO yetkilileriyle Kabil’deki karargâhlarında bir kutlama töreni düzenlediği hatırlatıldı. Gazetede, Obama’nın bu hareketinin zaman kazanmaya yönelik olduğu belirtilirken, 2015’te Afgan birliklerinin Kunduz şehrinde kontrolü kaybetmesi üzerine, Obama’nın ABD birliklerinin görevlerini süresiz uzatma kararı aldığı bilgisi de vurgulandı.

Yenişafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir