• DOLAR 32.563
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2434.924
  • ...
Sivaslılara Yiğit Bir Sahabe Anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
SİVAS - Sivas İmam Hatipliler Derneği Atatürk kültür merkezinde Siyer Araştırma Vakfından Muhammet Emin Yıldırım hocanın katılımıyla bir program gerçekleştirdi.
 
Hafız Necati Öztürk hocanın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program beğeniyle izlenilen sinevizyon gösterimiyle devam etti. Sahabilerden "Talha Bin Ubeydullah"ı anlatan M.Emin Yıldırım hoca sözkonusu sahabinin örnek mücadele hayatına dikkat çekti.
 
"Yiğitlerin şehrinde bir yiğidi tanımak için buradayız" diyen Yıldırım,"Elbette asr-ı Saadet dediğimiz o saadet iklimi hayatın birçok alanında yiğit yetiştiren nebevi bir mekteptir. O mektebin muallimi olan Efendimiz (s.a.v) öyle bir nesil yetiştirdi ki Kuran`ın ilhamıyla cahiliyenin karanlığından aldı o nesli, bambaşka bir seviyeye vardırdı. Allah`ın onlardan razı, onların da Allah`tan razı olduğu bir nesil yetiştirdi. Yiğit dediğimiz zaman asr-ı saadetten çok isim dökülür; Hz. Ali, Mus`ab bin Umeyr, Abdullah bin Cahş, Enes bin Nadır, Hanzala ve adını anmadığımız o büyük insanlar. Ama özellikle Yiğidoların şehrinde yiğitliği öğrenme adına Talha bin Ubeydullah`ın seçilmesinin özel bir nedeni var. O sebep şahsi bir insiyatiften kaynaklanmıyor. Bizim aklımızda yiğitlik dediğimiz zaman farklı farklı tarifler verilebilir. Biz yiğide başka anlamlar yükleyebiliriz. Ama Rabbimiz Ahzap suresinin 23. ayetinde bir yiğitlik tarifi veriyor. Efendimiz (s.a.v) de bir gün sahabileriyle otururken bu ayeti okuyarak bu ayate en uygun tarifin Talha bin Ubeydullah olduğunu söylüyor" dedi.
 
20 yıllık cahiliye hayatında pir-u pak bir hayat yaşadığına vurguda bulunan Yıldırım,"Cahiliyenin o karanlığının hiç bir izi onun hayatında görülmez. Ticaret içerisindeyken bile dürüst ve emin sıfatlarına layık bir örneklik göstermiş. Efendimizin farklı zamanlarda farklı üstün lakaplarıyla, hayır dualarıyla karşılaşmış. Asr-ı saadetteki derin devletin bir yönüyle karıştırmasının bir sebebi olan `cemel` vakasına katılmış, Hz. Ali`nin karşısında olmasına rağmen son anda sahabice bir tevbe ederek Hz. Ali`nin safına girmiş ve ona itaat etmiştir. 66 yıllık bir ömür,46 yıllık iman üzere bir hayat. Böyle bir insanın hayatını anlatmaya kelimeler yeter mi? Nasıl anlatılır böyle bir hayat? Elbette ki onun hayatının tamamını size anlatabilecek kudrette değilim, ama hiç değilse acaba Talha bin Ubeydullah 6. asırdan 21.asra, 21.asrın yiğitlerine, yiğidolarına ne der? Biraz o yöne değinelim" şeklinde konuştu.
 
Talha`nın kelime olarak akasya ağacı anlamına geldiğini söyleyen Yıldırım, Akasya ağacının çok cömert olduğuna, neyi varsa verdiğine değinerek,"Talha bin Ubeydullah da bu isminden nasiplenerek neyi varsa her şeyini Allah yolunda veren bir yiğit olarak asr-ı saadette ismini yazdırdı" dedi.
 
Talha bin Ubeydullah`ın 8. mü`min olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Talha Hz. Ebubekir ile birlikte Efendimizin (a.s) huzuruna gelerek iman etti, ama 21. asırdan farklı olarak o 6.asrın Müslümanları `La İlahe İllallah ` deyince Allah`tan gayrı ne varsa hepsini hayatın dışına atıyorlardı" ifadelerini kullandı.
 
Özellikle bayanların yoğun ilgi gösterdiği program, yapılan dua ile sona erdi.
(Veysi Siyah - İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir