• DOLAR 32.58
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2432.648
  • ...

ANKARA

 Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, otomobil alım satım işlemlerinde kullanılan ÖTV oranlarına esas matrah limitlerinde yapılan değişikliğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yapılan değişikliğin belirli sıfır otomobil fiyatlarını düşüreceğine işaret eden Erkoç, yapılan düzenlemeyle bazı sıfır araç fiyatlarının 60 bin liraya kadar gerileyeceğini söyledi.

Erkoç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle her sektörde yaşanan daralmanın otomotiv sektörünü de etkilediğine dikkati çekerek, ekonomik sıkıntılardan dolayı alım gücünün düştüğünü dile getirdi.

Kur hareketliliğinden dolayı araç maliyetlerinin arttığını ifade eden Erkoç, ÖTV artışıyla da otomotiv piyasasının daraldığını anlattı.

Erkoç, sıfır araç fiyatlarındaki düşüşün ikinci el otomobil sektörünü de hareketlendireceğini belirterek şunları kaydetti: "Araçlarını değiştirmek için beklemede olan vatandaşlarımız fiyatlardaki düşüşle yeni araç almak isteyecek, eski otomobillerini de elden çıkaracaktır. Bunun yansıması da ikinci el sektöründe ciddi bir şekilde görülecektir. Düzenleme ikinci el otomobil fiyatlarına yansıyacaktır. Matrah güncellemesi sayesinde piyasa hareketlenecek ve düzenleme daralan otomotiv sektörüne can suyu olacaktır."

DÜZENLEMEYLE NELER DEĞİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Kararı ile 1600 cm3 silindir hacmine kadar yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin liraya yükseltildi.

Aynı silindir hacmindeki otomobillerde matrah limiti 85 bin lira ile 130 bin lira arasında olan yüzde 50'lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçların yeni matrah limiti 92 bin-150 bin lira olarak belirlendi.

Motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasındaki binek otomobillerde, elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1800'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 45'lik ÖTV oranına esas 85 bin liraya kadar olan matrah üst limiti 114 bin liraya çıkarıldı.

Aynı motor silindir hacmindeki otomobillerde yüzde 50 ÖTV oranına esas 85 bin ile 135 bin lira aralığındaki matrah limitleri de 114 bin ile 170 bin lira aralığına çekildi.

Kaynak: AA