• DOLAR 32.454
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2477.434
  • ...
Yemin Etmeyenlerin Durumu Ne Olacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şimdi yemin etmeyen vekillerin durumunun ne olacağı merak ediliyor.

Birçok Haktan Mahrum Kalıyorlar

Kanunlara göre bu gerekliliği yerine getirmeyen vekiller birçok haktan mahrum kalıyor.

Gazeteci Ömer Şahin, "Bir milletvekili yemin etmediği zaman milletvekili olur, dokunulmazlığı da kazanır. Ancak yasama ve denetim görevini yapamıyor. Komisyonlara üye olamaz, Meclisteki yasama çalışmalarına katılamaz" diye konuştu.

Bu durumda yemin etmeyen milletvekilleri Meclis Başkanlığı seçimine katılamayacak, Meclis Başkanlığına aday olamayacak.

"Bu, Vatandaşın Sizden Beklediği Sorumluluğu Yerine Getirememeniz Demektir"

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, "Yemin yapmadığınız takdirde milletvekili olursunuz ancak yasama faaliyetlerine katılamazsınız. Bu da vatandaşın sizden beklediği sorumluluğu yerine getirememeniz demektir" dedi.

Yemin etmeyenler, Genel Kurul`da da bulunamıyor.

Milletvekili Sıfatını Taşıyorlar

Ancak mazbatalarını almış olduklarından milletvekili sıfatını taşıyorlar. Dolayısıyla özlük haklarını kazanıyorlar, maaşları ödeniyor, ailelerine sağlık güvencesi sağlanıyor.

Mehmet Şandır, "Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi`nin yaptığı ve diğerlerinin yaptığı eylemsiz milletvekilliğidir" diye konuştu.

Hukukçular Nasıl Yorumluyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu`nda CHP`li ve bağımsız milletvekillerinin yemin etmemesini hukuçular  değerlendirdi.

İşte hukukçu gözüyle Meclis`teki tartışmalı yemin töreni.

"Komedi Filmi Gibi"

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yemin etmemek, dünya tarihinde görülmemiş bir garabettir. Geleceksiniz Meclise sanki bir komedi oynuyor gibi, komedi filmi gibi... Bu olmaz, kabul edilemez. Girerler Meclise yeminlerini ederler, parlamento faaliyetleri başlar ondan sonra tekliflerini yaparlar. Eğer diyelim ki çoğunluk partisi veya iktidar buna cevap vermezse, o zaman bunu kamuoyuna bunu deklare ederler ve kamuoyunu arkalarına alırlardı. CHP bunu yapmakla kendi ayağına balta vuruyor."

Eski Savcı Avukat Sacit Kayasu ise şunları söyledi:

"Vatandaş dedi ki; ben oyunun kuralına göre oynanmasını, Meclis içinde oynanmasını istiyorum. Vatandaşın yapacak bir şeyi yok başka. Buna karşın ana muhalefet partisinin Meclisin çalışmalarına katılmaması, Meclisin meşruiyetini sorgular ve bu durumdan sorumludur. Bundan bir an önce vazgeçmeli ve yemin etmeliler. Eğer CHP`nin iddiası bizim tutuklu vekillerimizi yemin ettirmediler. Bunun çözümü basittir. Zira yeminin nerede yapılacağı ile ilgili hiçbir yerde bir hüküm yoktur. Madem ki hüküm yoktur, yemin cezaevinde dahi yapılabilir. Milletvekili seçilenler orda da yemin ettirilebilirdi."

Bu haberler de ilginizi çekebilir