• DOLAR 32.506
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2427.81
  • ...
2 Bin 537 Cinayetin Sorumlusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ABD`ye ait insansız hava araçlarının (Drone-İHA) saldırılarından şikayet eden Pakistan`ın bu suikast araçlarının topraklarında örtülü operasyanlarda kullanımı ile ilgili olarak Amrikan Haberalma Teşkilatı (CIA) ile 2004 yılında gizli bir anlaşma yaptığı ileri sürüldü. Anlaşmanın, dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile ABD Başkanı George W. Bush arasında yapıldığı kaydedildi. İddianın sahibi ise New York Times gazetesinin savunma muhabiri Mark Mazzetti. Yarın piyasaya çıkacak olan `Bıçak Sırtı: CIA, Gizli Ordu ve Dünyanın Sonunu Getirecek Savaş` isimli kitabında Mazzetti, hem İslamabad yönetimiyle Washington`un gizli anlaşmanın detaylarını aktarıyor hem de CIA`nın istihbarat toplayıp analiz yapan bir kurumdan nasıl drone suikastleriyle paramiliter bir örgüte dönüştüğünü analiz ediyor.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

New York Times`a kitabıyla ilgili geniş bir analiz haber yazan Mazzetti, gizli drone anlaşmasını şu sözlerle aktardı: `Pakistan, ülkenin kuzeyindeki bölgeleri ele geçiren Nek Muhammed isimli Taliban yanlısı Peştun komutan karşısında çaresizdi. Müşerref önce Muhammed ile 2004 Nisan`ında anlaştı ve ordunun Veziristan`tan çekileceğini son verileceğini açıkladı. Ancak bu anlaşma göstermelikti. Muhammed`i yok etmek isteyen Müşerref, aynı sıralarda CIA ile de masaya oturmuştu. Varılan anlaşmaya göre CIA, Pakistan`da dronelerla operasyon yapacaktı. Bu anlaima CIA için de bulunmaz fırsattı. Nitekim Hazran ayında Amrikan dronelarından fırlatılan bir füzeyle Müşerref`in başını ağrıtan Nek Muhammed öldürüldü. Pakistan ordusu ise Muhammed`i kendilerinin öldürdüğünü dünyaya duyurdu.`

CIA ARAP BAHARI`NI ISKALADI

Bu tarihten sonra CIA`nın istihbarat ve analiz ağırlıklı yapısının kökten değiştiğini vurgulayan Mazzetti, New York Times`ın manşetten verdiği haberinde, `Irak ve Afganistan`taki konvansiyonel savaşın ve terörle mücadelenin çehresini dönüştüren drone kullanımı, CIA`yi de suikast planlayan ve düzenleyen paramiliter bir organizasyona çevirdi. Uzaktan kumandalı bu savaşa odaklanan örgüt, analiz yeteneğini kaybetti ve Tunus`ta başlayarak Mısır, Libya, Yemen ve Suriye`ye sıçrayan Arap Baharı`nı tam olarak anlayamadı` değerlendirmesinde bulundu.

BİLEREK MAĞDURU OYNAMIŞ

Mazzetti`nin haberini değerlendiren uzmanlar, `Bu gerçek, insansız hava araçlarının sivil vatandaşlarına yönelik saldırılar ile ilgili olarak sürekli Amerikan yönetimini uyaran Pakistan`ın, bu cinayetlerde asıl aktörlerden biri olduğunu ve bilerek mağduru oynadığını gösterdiğini` dile getirdiler.

Üç bin insana yargısız infaz

ABD tarafından Pakistan`da düzenlenen insansız hava aracı (drone) saldırılarında şimdiye kadar 2 bin 537 insanın öldürüldüğü açıklandı. Dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile ABD Başkanı George W. Bush`un 2004`teki anlaşmasıyla başlayan gizli drone saldırılarında şimdiye kadar ölenlerin yalnızca yüzde 20`sinin kimliği tespit edilebildi.

Hz. İsa`nın öğretisine aykırı

Bir grup Hristiyan din adamı, geçen hafta Washington`a çağrıda bulunarak, drone saldırılarının Hıristiyan değerlerine aykırı olduğunu bildirdi. Rahip Joe Nangle, `Amerikan hükümeti kendisini Tanrı görüyor. Yaşama kültürü yerine insanlara ölüm getiriyor` diye tepki gösterdi.

Japonya`ya drone üssü

Kuzey Kore`nin tehditlerini artırdığı bir dönemde ABD, Japonya`ya insansız hava aracı (drone) yerleştirecek. Global Hawk türü dronelarJaponya`nın kuzeyindeki Misawa üssüne konumlandırılacak. İHA`ların Haziran-eylül arasında yerleştirilmek istendiği, ancak Kuzey Kore`nin tehditleri nedeniyle tarihin öne çekildiği belirtiliyor.

Mucit Iraklı bir Yahudi

ABD`deki droneları 1980`lere ilk geliştiren kişi Iraklı bir Yahudi olan Abaraham Karem. Karem(70) 1951`de Bağdat`dan İsrail`e göç etmiş. İsrail`de emekli olduktan sonra ABD`ye giden Karem şimdi helikopter gibi iniş yapabilecek bir yolcu uçağı üzerinde çalışyor.

Peştun gibi yaşadı ve öldü

ABD ve Pakistan arasındaki gizli drone ittifanın ilk kurbanı Nek Muhammed isimli Peştun lider oldu. Pakistan`ın kuzeyindeki aşiretler bölgesi diye bilinen Güney Veziristan`da özerk bir yapı isteyen Muhammed, Nisan 2004`te Pakistan hükümetiyle uzlaşmıştı. Ancak iki ay sonra CIA`nın düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. 30 yaşlarında yaşama veda eden Muhammed`in mezarına `Bir Peştun gibi yaşadı ve bir Peştun gibi öldü` sözleri yazıldı. yenişafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir