• DOLAR 32.642
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2504.945
  • ...
Bebekler doğum sonrası nasıl beslenmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Koçakoğlu, doğum sonrası bebeklerin beslenmesi ile ilgili bilgiler vererek  bebeklerin beslenme sürecini anlattı.

Koçakoğlu, bebek sağlığının önemli olduğunu belirterek, bir bebeğin her bakımdan sağlıklı olabilmesi için ilk adımın doğumundan sonraki ilk 6 ay kendi annesi tarafından emzirilmesi ve sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu ifade etti.

Anne sütünün bebeğin hastalıklardan koruduğuna dikkat çeken Koçakoğlu, anne sütü alan bebeklerde enfeksiyon görülme sıklığı ve özellikle ishal ve zatürre gibi enfeksiyonlar nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranlarının düşük olduğunu ifade etti.

Koçakoğlu, Harran Üniversitesi Hastanesinin Emzirme Destek Merkezinin 2018 yılında Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde kurulduğunu, anne ve bebeklere bu yönde hizmet verdiğini hatırlattı.

"Anne sütü ile beslenmek tüm bebeklerin en doğal hakkıdır"

Anne sütünün sağlıklı bir gıda olduğunu ve anne sütünün yerini hiçbir şeyin tutmadığını belirten Koçakoğlu, "Anne sütü ile beslenmek tüm bebeklerin en doğal hakkıdır. 6 aydan sonra tavsiye edilen ek gıdalarla birlikte 2 yaş ve ötesine kadar emzirmenin sürdürülmesi son derece önemlidir. Günümüzde annelerin sütleri yeterli olsa bile, reklamlardan etkilenme, özenme, çevrenin yönlendirmesi gibi sebeplerle erkenden formül mamalara başladıklarını görüyoruz. Bilinmelidir ki katkısız, temiz, kaliteli, güvenilir, maddi bir külfet getirmeyen ve son derece sağlıklı bir gıda olan anne sütünün yeri hiçbir şekilde doldurulamaz. Bu konuda annelere gerekli eğitimler verilerek onların süt yetersizliği konusunda tereddütleri giderilmelidir. Emzirmeyi doğru ve kararlı bir şekilde başlatmaları ve sürdürmeleri konusunda anne ve anne adayları desteklenmelidir." dedi.

"Emzirme oranlarının çok düşük olduğunu görmekteyiz"

Annelerin emzirme konusunda yeterince bilinçli olmadığ için emzirme oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Koçakoğlu, "Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin zekâ seviyeleri formül mama ve diğer yöntemlerle beslenen bebeklere oranla daha yüksek bulunmuştur. İleriki yaşamlarında hipertansiyon, şeker hastalığı gibi pek çok hastalığı beraberinde getiren aşırı kiloya bağlı sorunların, emziren anne bebeklerinde görülme sıklığı oldukça düşüktür. Sindirim sorunları, kabızlık, gaz problemleri anne sütü alan bebeklerde formül mama alan bebeklerden belirgin şekilde azdır. Emziren anne, meme ve yumurtalık kanserinden korunmuş olur. Mucizevi etkileri hala araştırılmakta olan ve her gün yeni bir üstünlüğü tespit edilen anne sütünün yerine aynı özellikte başka bir seçenek koymak mümkün değildir; ancak emzirme konusunda annelerimizin yeterince bilinçli olmadığını ve emzirme oranlarının çok düşük olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.

"Her emzirmeden sonra iki bardak su içmek süt yapımınızı arttıracaktır"

Annelere emzirme konusunda önerilerde bulunan Koçakoğlu, "Sevgili anneler, doğru şekilde ve yeterli süreyle emzirdiğiniz takdirde sütünüzün ilk 6 ay tek başına yeteceği konusunda kendinize güvenmenizi, 6. aydan sonra ek gıdalarla beraber 2 yaş ve ötesine dek emzirmeyi kararlılıkla sürdürmenizi öneririz. Her emzirmeden sonra iki bardak su içmek süt yapımınızı arttıracaktır. Sütünüzün yetmediğinden, bebeğinizin kilo almadığından endişe duyduğunuz takdirde aile hekiminize, hemşirenize ve çocuk hekimlerine başvurarak destek alabilirsiniz" dedi.

Koçakoğlu, Harran Üniversitesi Hastanesi Emzirme Destek Merkezinde annenin emzirmek istediği halde emzirme tekniklerini bilmediği, bebeğin emmeyi tam başaramadığı, çeşitli sebeplerle anne sütünün azaldığı, meme ile ilgili sorunlardan dolayı etkin emzirmenin mümkün olmadığı ve anne ile bebeğin ayrı kalması gereken özel durumlarda anne sütünün sağılarak saklanması durumlarına yönelik eğitim desteği verildiğini hatırlattı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir