• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
Suudi ve Rus Zenginlerin İbretlik Yat Yarışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en büyük özel yatı Almanya`da inşa edildi. Aslında dünyanın en büyük yatı Rus zengin Abramoviç`in Eclipse`iydi. Ta ki ``yatseverler`` tarafından ``Azzam`` adı verilen yat önceki gün ortaya çıkana kadar.

Yaklaşık 180 metre uzunluğundaki yat, Abramoviç`in yatı Eclipse`i 17 metreyle geçti. Yatların boyutları, süper zenginlerin dünyanın en büyük yatına sahip olma yarışına girmesiyle birlikte büyüyor. Fakat Abramoviç`in yatı 1 milyar 110 milyon dolarlık fiyatıyla hâlâ dünyanın en pahalısı.

SUUDİ ARABİSTAN`IN SURİYE MUHALEFETİNE YAPTIĞI YARDIMDAN 2 KAT DAHA PAHALI

Yatı inşa eden Alman firma, ``Azzam``ın 600 milyon dolara adını açıklayamayacakları bir kişiye satıldığını belirtiyorlar. Fakat kulağı delik jet sosyeteye bakılırsa, yatı satan alan kişi Suudi Arabistanlı bir prens. Diğer yandan 600 milyon dolarlık fiyatıyla ``Azzam``, Suudi Arabistan`ın Beşşar Esad rejimine karşı ölümüne desteklediği Suriye muhalefeti için 30 Ocak 2013 tarihindeki uluslararası yardım konferansında yaptığı 300 milyon dolarlık yardımdan iki kat daha pahalı.

TÜM SERVETİNİN 25`TE BİRİYLE YAT SATIN ALDI

Yatı üreten firma, Azzam`ın yatçılık tarihinde ``köşe taşı`` olduğunu söylüyor. Yatı suda yüzdürmek için bile 50 kişilik personel gerekiyor.

Öte yandan, 600 milyon dolarlık yatı kimin satın aldığı açıklanmadı, fakat jet sosyete muhitlerinde bu kişinin Suudi Kraliyet Ailesi`nden Velid bin Tellal olduğu malumattan hariç değil. Eğer dedikodular doğruysa, ki muhtemelen doğru, 15 milyar dolar serveti olan Suudi prens parasının yaklaşık 25`te birini ``Azzam``a yatırmış durumda.

SÜPER ZENGİN OLMANIN SIKINTILARI

Chelsea futbol takımının sahibi 46 yaşındaki Abramoviç, 2011`de Suudi prensin yalnızca 80 metrelik başka bir yatı demirlediği için, kendi yatını Fransız Riviera`sındaki Antibes adalarına demirlemeye tenezzül etmemişti. Rus`un tayfası rıhtıma demirlemek için yalvarmış, fakat açık denizde çapa atarak milyar dolarlık yattan karadaki koğuşlarına botla gitmek zorunda kalmışlardı.

Yatı üreten Alman firma, ``Azzam``ın üç yılda inşa edildiğini belirtiyor. Yatın içi ise (50 süiti olduğu bilgisi dışında) sır gibi saklanıyor. Fakat Abramoviç`in zırhlı iki süiti, iki yüzme havuzu, iki helipedi, bir sinema salonu, bir mini denizaltısı ve hatta füze savunma sistemi olan yatından geri kalmadığı değerlendiriliyor.

YATIN TASARIMINDA ``MAHREMİYET ÖN PLANDA TUTULMUŞ``

``Yat tutkunları`` ise ``Azzam``ın sahibinin Suudi prens olduğu iddialarını kanıtlamak için yatın 50 süiti olduğu bilgisinden yola çıkıyor. Yatta bu kadar çok süit olduğu için güverte namına bir şey de neredeyse yok. Bu ise tam güverteye çıkarak mahremiyetlerine halel getirmek istemeyen Ortadoğulu zenginlerin tarzı.

Gürsel Aksoy / Dünya Bülteni

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir