• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...
15 il hızlı trenle birbirine bağlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`yi sarmaya başlayan Yüksek Hızlı Tren`de (YHT) sıradaki hedef Ankara-İstanbul hattı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`na yetiştirilecek Ankara-İstanbul hattı ile iki kent arasındaki yolculuk 3 saate inecek. İzmir`in hızlı seferlere dahil olmasının ardından Eskişehir-Antalya, Erzincan-Trabzon, Bursa-Bandırma-Balıkesir-İzmir, Sivas-Erzincan-Kars arasında hızlı trenler çalışmaya başlayacak, YHT, Diyarbakır`a kadar genişleyecek. TCDD, kent içinde de raylı sistemi cazibe merkezi haline getirecek.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya`dan sonra Eskişehir-Konya YHT hattının açılmasıyla yaklaşık bin kilometrelik bir mesafede Türkiye`nin ilk YHT ringi oluşturuldu. Hızlı trende bundan sonraki hedef İstanbul olacak. 29 Ekim`de açılması beklenen Ankara-İstanbul hızlı tren hattına uçaktan daha sık sefer konulacak. İstanbul`a 10-15 dakikada bir hızlı tren kalkacak.

İzmir ve bütün Türkiye

Altyapısının yüzde 95`i tamamlanan hattın, sinyalizasyon işleminin bitmesinin ardından yapılacak denemelerden sonra açılacağı belirtildi. Hattın hizmete girmesiyle Ankara-İstanbul arası yol 3 saate kadar inecek.

Hızlı trende daha sonraki hedef ise Bursa, İzmir ve Sivas. Bu hatlarla Türkiye`nin 15 büyük vilayeti birbirine bağlanmış olacak. Hızlı tren, Türkiye`nin yarısı kadar bir nüfusu kapsayacak. Hızlı tren, normalde 14 saat olan Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresini 3,5 saate indirecek. Toplam 624 kilometre uzunluğunda olan ve üç etap halinde yapılacak projenin toplam maliyeti 4 milyar lirayı bulacak.

Ankara-İstanbul 3 saat, Ankara-Bursa 2 saat 15 dakika, Bursa-Bilecik 35 dakika, Bursa-Eskişehir 1 saat, Bursa-İstanbul 2 saat 15 dakika, Bursa-Konya 2 saat 20 dakika, Bursa-Sivas 4 saat, Ankara-Sivas 2 saat 50 dakika, İstanbul-Sivas 5 saate, Ankara-İzmir 3 saat 30 dakika, Ankara-Afyonkarahisar 1 saat 30 dakika olacak.

Diyarbakır`a kadar genişleyecek

Türkiye, YHT teknolojisine sahip 6. Avrupa, 8. dünya ülkesi haline geldi. 24 Ağustos 2011`de hizmete açılan Ankara-Konya Hızlı Treni 2,5 milyon km. yol yaptı ve 2,2 milyondan fazla yolcuya ulaştı. Ankara-Eskişehir hattında 13 Mart 2009`da hizteme giren YHT ise 6,5 milyon km. yolda 7,5 milyon yolcu taşıdı. Gectiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın katıldığı açılışla hizmete giren Eskişehir-Konya hızlı treni, 7,5 saatlik yolu 2 saate indiriyor. Eskişehir-Konya YHT seferlerine, Bursa otobüs bağlantısı da sağlanıyor. Otobüsle 8 saat olan Konya-Bursa seyahat süresi, YHT-otobüs bağlantısıyla yaklaşık 4 saate düşüyor. 2023`e kadar Eskişehir-Antalya, Erzincan-Trabzon, Bursa-Bandırma-Balıkesir-İzmir, Sivas-Erzincan-Kars arasında hızlı trenler çalışmaya başlayacak. Bu bağlantılar, Diyarbakır`a kadar genişleyecek. Yıl sonuna kadar Konya ile İstanbul da birbirine bağlanacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir