• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Köy halkına yangında ilk müdahale eğitimi verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarının Gaziantep’te meydana gelme ihtimaline karşı orman yangınları müdahale kapasitesini arttırmak amacıyla orman kenarındaki kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara dağıtılmak üzere yangın müdahale ekipmanlarının temin edilmesi ve orman yangınlarına karşı köylülere müdahale eğitimi verilmesi amacıyla protokol imzalandı.

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan protokol için tören düzenlendi.

 

Gaziantep Valiliği Fuaye Salonunda düzenlenen törende konuşan TBMM İdare Amiri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Meclis Ali Şahin, Türkiye’de yaşanan yangınların Gaziantep’te de vuku bulmaması için, vuku bulduğunda da farklı boyutlara taşınmaması için geleceğin tedbirlerinin alındığını söyledi.

“Tüketim alışkanlıklarına kadar birçok şeyin değiştirilmesi gerekiyor”

Küresel ısınma ile dünyanın bir süreçten geçtiğini ve Akdeniz havzasında bulunan tüm ülkeleri de derinden etkileyeceğini ifade eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu,”Tabi bu süreç hayatımızı, ekonomimizi, sanayimizi, tarımımızı ve ormanlarımızı her şeyi gözden geçirmeyi yeniden ele almayı ve düşünmeyi gerektiren bir süreç. Bu nedenle üretim süreçlerinin doğamızı, toprağımızı, suyumuzu korumak amaçlı yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Su yönetiminin çok daha sağlıklı bir şekilde yapılması gerekiyor. Burada da bir önleyici faaliyet olarak yine şehrimiz içerisinde orman köylerinin bu sürece en azından kendi olanakları dışında ihtiyaç sahibi olamadıkları bu imkanları sağlamak için Büyükşehir Belediyemiz destekte bulunuyor. Orman köylülerimize yapılacak olan bu destek için sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

İlk müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da ilk müdahale tedbirleri açısından atılan bu adımın çok kıymetli olduğunu ifade ederek teşekkür etti.

Gaziantep Valisi Davut Gül ise yapılan protokolün tam bir Gaziantep modeli olduğunu dile getirdi.

“180 köyün hepsine ihtiyaç olan yangın malzemeleri dağıtılmış olacak”

2023’e kadar 27 milyon fidanın toprakla buluşması konusunda çalışmaların devam ettiğini ancak mevcudu korumanın bir gereklilik olduğunu ifade eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Mevcudu korumak için de çok güncel olan yangınlarla ilgili bir toplantı yaptık. Toplantıda Orman İşletme Müdürümüzün eksik ihtiyaçlarla ilgili talepleri oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı sağ olsun sayın bakanımız hiç ikiletmeden, ‘biz bunu karşılayalım, bu konu ihmale gelmez, zaman kaybetmeyelim’ dedi. Dün karar verdik, bugün süreç başlamış oldu. Yaklaşık 180 civarında orman köyümüz var. Bu 180 köyün hepsine ihtiyaç olan yangın malzemeleri dağıtılmış olacak, yerinde müdahale edilmiş olacak. Benzetmek gibi olursa nasıl arabamızda, evimizde ve iş yerinde yangın tüpümüz var, bunu da köylerin, ormanların yangın tüpü gibi düşünmek lazım. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine ve sayın vekillerimize de bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. İlçe belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Özellikle orman içi yolların açılmasında önemli katkıları var. Şu anda o çalışmalar da devam ediyor.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin de orman köylerinde konaklayan vatandaşlara yapılacak malzeme desteği sayesinde yangına çok hızlı bir şekilde müdahalenin yapılabileceğini ve yangında ilk müdahale eğitimiyle de vatandaşın yangın olaylarına karşı tecrübe kazanacağını söyledi.

“Koruyucu ve önleyici tedbir çok daha önemli hale geldi”

İklim değişikliğinin artık en büyük sorun olduğunu vurgulayan Şahin, “Dünya Ekonomik Formu raporlarına göre, bulaşıcı hastalıkların, su yönetiminin, küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevre projelerinin bundan sonraki dönemde dünyayı bekleyen en önemli problem olduğunu ve herkesin bu konuda kendi görev alanına düşen ne ise sürekli raporlar hazırlaması gerektiğini söylüyor. Bizde kendi şehrimizde valimiz ve milletvekillerimizle şehre dair bu alanda yapılması gerekenleri hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Özellikle afetlerde en önemli kısım, öncesi, sırası ve sonrası. Koruyucu, önleyici tedbir bu alanlarda çok daha önemli hale geldi. Kurumların kendi kurumsal kapasitesini geliştirmesi gerekiyor. Bir taraftan valiliğimizin başkanlığında ‘deprem’ konusunu çalışıyoruz, bir taraftan da son dönemde yaşadığımız yangınlar var.” diye konuştu.

“Orman köylerimizi yangınla ilgili eğitimlere alacağız”

Yangınlar konusunda bütün çalışmaları ve güçlendirmelerin yapıldığını aktaran Şahin, “İtfaiye bölümü, beşei sermaye, makine ekipman, kullanılan köpük miktarı ile bölgenin ve ülkenin en güçlü itfaiye ekibi haline geldi. Teknoloji ile buluşturduk. Akıllı şehirler altyapısı ile bunların güçlenmesini sağladık. Bir taraftan da Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı liderliğinde ‘Yeşil Antep Projesi’ni başlattık. Bakanlığımız, genel müdürlüğümüz ile çalışıyoruz. Yaptığımız toplantılar yangınlarda önleyici tedbirler, tehlikeyi azaltma, toplumsal bilinci yükseltme, malzeme desteğinin önemini gösterdi. Genel Müdürlüğümüz ve arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada orman köylerimizin bu malzemelere ihtiyaçları olduğunu tespit ettik. Bu malzemeler ellerinde olduğunda çok hızlı bir şekilde müdahale etme gücünün artacağı söylendi. Bizde bunun üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Genel Müdürlüğümüz ile milletvekillerimizin huzurunda bir protokol yapıyoruz. Ne kadar orman köyümüz varsa, ne kadar malzeme ihtiyacı varsa bunu biz karşılayacağız. Bunun içerisinde özellikle hızlı müdahalede önemli su pompaları, tırmıklar var. Bunların hepsi bizden istenen malzemeler. Muhtarlıklar ve orman köylerimizi yangınla ilgili eğitimlere alacağız. Eğitimde ilk müdahalede ne yapılması gerektiğini anlatacağız. Bunun planlaması çok önemlidir.” şeklinde konuştu.  

“Gaziantep bugün içerisinde geleceği yaşayan bir şehir”

Gaziantep Orman İşletme Müdürü Veli Topçu ise, “Gaziantep gerçekten bugün içerisinde geleceği yaşayan bir şehir. Bu da sonuçta öncü bir şehir doğuruyor. Geleceği yaşayan şehir olması münasebetiyle muhtemel bir yangının gerçekleştiğinde ileri boyutlara taşınmaması için tedbir alındığını görüyorum.” dedi.

Katılımcıların teşekkürlerinin ardından protokol imzalandı. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir